Σημαντική αύξηση της χρήσης τζακιούWWF: Μειωμένη κατά 50% η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το 2012 Το ποσοστό χρήσης τζακιών σκαρφάλωσε στο 9%   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που έρχεται την Τετάρτη στη δημοσιότητα και αποδεικνύει ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με δύσκολους παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.

Το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα, σύμφωνα με το πρώτο μέρος της έρευνας της Public Issue, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έρευνας, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2012 οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

  • 35% πετρέλαιο
  • 21% φυσικό αέριο
  • 16% κλιματιστικό
  • 16% σώματα με ηλεκτρισμό
  • 9% τζάκια και ξυλόσομπες

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Επιπλέον, πιο παλιά μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, ωστόσο τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%

Το WWF Ελλάς θεωρεί πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την «περσινή περιπέτεια» είναι η έλλειψη σωστής και καταρτισμένης ενημέρωσης αφενός για την επιλογή κατάλληλου συστήματος θέρμανσης και αφετέρου για τον περιορισμό των αναγκών θέρμανσης με απλούς τρόπους εξοικονόμησης. Η έλλειψη γνώσης, όπως επισημαίνεται, οδήγησε σε πανικό και ανορθολογικές επιλογές.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.