ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ«Φανερώθηκαν» 63.122 κρυφοί εργαζόμενοι τον Σεπτέμβριο

Ρεκόρ προσλήψεων και τη δημιουργία «καθαρά» (μετά τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις) 63.122 νέων θέσεων μισθωτής εργασίας κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με την αναγγελία της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία που, στο εξής, θα επιβάλλονται και σε όσους εργοδότες δεν εμφανίζουν στις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ τους δηλωμένους στην «Εργάνη» εργαζομένους.

Την επέκταση του προστίμου, έτσι ώστε όλες οι προσλήψεις που δηλώνονται στην «Εργάνη» να έχουν… αντίκρισμα και στα έσοδα από εισφορές του ΙΚΑ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου και η γ.γ. του υπουργείου Α. Στρατινάκη παρουσιάζοντας χθες το ισοζύγιο της απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου (χωρίς, όμως, την ανάλυση για το είδος των συμβάσεων που σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν, σε θέσεις μερικής απασχόλησης).

«Μια ολόκληρη… πόλη 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της μαύρης εργασίας σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Με βάση τα στοιχεία, οι 63.122 νέες θέσεις αποτελούν ρεκόρ 14ετίας ενώ οι περισσότερες νέες θέσεις «εμφανίστηκαν» από τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση του προστίμου από τα 500 ευρώ στα 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Περιθώρια παρανομίας, ωστόσο, εξακολουθούν, να υπάρχουν, καθώς η ηλεκτρονική δήλωση στην «Εργάνη» των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας γίνεται εντός 8 ημερών, όπως φαίνεται στους πίνακες με τις προθεσμίες υποβολής.

«Φανερώθηκαν» 63.122 κρυφοί εργαζόμενοι τον Σεπτέμβριο

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία είναι το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο -δηλαδή 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους και 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών – και επιβάλλεται άμεσα με πρόβλεψη έκπτωσης 30% αν πληρωθεί εντός 10 ημερών. Επιπλέον 500 ευρώ επιβάλλονται αν ο εργαζόμενος είναι ανασφάλιστος και 5.000 ευρώ αν πρόκειται για παράνομα απασχολούμενο αλλοδαπό. Κλιμακωτά πρόστιμα από 300 ευρώ έως 5.000 ευρώ επιβάλλονται, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων και το είδος της παράβασης: Πρόστιμο 2.500 ευρώγια τη μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων, ανά μηχάνημα έργου. Από 7.200 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, επιβάλλεται για τη μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η απόφαση για ένταση των ελέγχων κατά της εισφοροδιαφυγής και την επιβολή των νέων υψηλών προστίμων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε πάνω από 300 περιπτώσεις έως τώρα, συνδέεται με τη δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και έναντι της τρόικας να αυξήσει τα έσοδα του ΙΚΑ και να αποφύγει νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, «η επιλογή αυτή δικαιώνεται» και η αδήλωτη εργασία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ως «κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα» που στερεί έσοδα από το ΙΚΑ πάνω από 6 δισ. ετησίως.

Ρύθμιση
Προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ κατ’ άτομο) και σε όσους εργοδότες δεν δηλώνουν τους εργαζομένους στις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ.

Δυσοίωνες προβλέψεις
Εφόσον η τάση συμμόρφωσης των εργοδοτών και η αύξηση των θέσεων εργασίας συνεχιστεί (και δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο) στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν να ανατραπούν και οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 34% (κοντά στο 1.700.000) έως το 2016. Από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ το ποσοστό ανεργίας του Μαρτίου (27,4%) είναι το υψηλότερο στα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του δυτικού κόσμου.

Γιώργος Γάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.