Την Πέμπτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το θέμα των πλειστηριασμών
Σαφές και αυστηρό μήνυμα να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με τις μνημονιακές προθεσμίες, έστειλε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, εν μέσω του φορτισμένου πολιτικά περιβάλλοντος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, θέλησε να καθησυχάσει όσοι ανησυχούν και να αποφορτίσει το κλίμα, δίνοντας την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν ευνοϊκές αποφάσεις.
Μιλώντας για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών που απειλεί τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα δει ο ίδιος προσωπικά. «Θα το χειριστώ προσωπικά και σε βάθος. Δεν είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί μέσα σε μια ώρα» είπε.
Ο Πρωθυπουργός επί δυόμιση περίπου ώρες άκουσε τους εμπλεκόμενους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς να του αναλύουν τι έχει γίνει στον τομέα τους και γενικά, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», έμεινε ικανοποιημένος.
«Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι και εντός χρονοδιαγραμμάτων». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετείχαν στην σύσκεψη, στην οποία δεν παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν μετά τη σύσκεψη, συνάντηση όπου συζήτησαν διάφορα κυβερνητικά θέματα, στην οποία συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να εξετάσοτν το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Δεν παύει όμως να υπάρχει αγωνία και άγχος για να μην σημειωθούν καθυστερήσεις και δοθεί το δικαίωμα στην τρόικα να δημιουργήσει ζήτημα ενόψει και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Εξάλλου, η γενική αρχή που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά ακόμα».
Γιʼ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί έως σήμερα από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ζήτησε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και φέρεται να επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλές θυσίες, έχει κάνει υπομονή, και δεν πρέπει να πάνε χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια και ο κόπος.
«Αρκετό πολιτικό κόστος έχει επωμισθεί αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και οι πολίτες που υπέμειναν πολλά να εισπράξουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχουν γίνει και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η μεταρρύθμιση. Εξάλλου, πλέον οφείλουν οι υπουργοί να τρέξουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για να είναι συνεπής, από τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο έχει κάνει το σχεδιασμό του.
Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αυτοδιοίκησης, αναβλήθηκε και μετατέθηκε για την προσεχή Δευτέρα, λόγω απουσίας του κ. Βενιζέλου.
Στη σύσκεψη δεν έγινε καμία συζήτηση για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει _αν και επιχειρήθηκε από ορισμένους υπουργούς_ και το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.
Στην τεχνικής φύσεως σύσκεψη, συμμετείχε εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα που διάβαζε τα προαπαιτούμενα ανά υπουργείο, συμμετείχαν, οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, Μεταφορών κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.
«Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων, ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ως προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά, όπως έχουν συμφωνηθεί» τόνισε μετά τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιτάχυνση της πορείας προς τον γκρεμό για την ίδια την κυβέρνηση.
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες λίαρ τζετ, οι κατασχέσεις σπιτιών, συνιστούν το τρίπτυχο της απόλυτης και εμμονικής υποταγής σε μια πολιτική που έχει φτάσει στα όριά της και ήδη έχει απωλέσει και τα τελευταία καύσιμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησής της στην κοινωνία.
Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία και να στηρίξει μια διαφορετική πορεία της χώρας σε μια κοινωνικά δίκαιη και ριζοσπαστική κατεύθυνση ».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να ματαιώσει κάθε αλλαγή και όσο βλέπει ότι δεν του βγαίνει, τόσο οι εμμονές του φθάνουν σε παραλήρημα. Λυπούμαστε για το κατάντημά του, αλλά η Ελλάδα του αύριο δεν μπορεί να περιμένει».
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την κυβερνητική σύσκεψη
«Αν η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς καμιά αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τότε η τρόικα ενθαρρύνεται να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής.
Πρέπει να αποκρουστούν οι ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας, καθώς και οι πιέσεις της για τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε αυτό να συνδεθεί με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία».