Αφορά σε 110.000 ρώσους επιχειρηματίες που έχουν φυλακισθεί
Η Ρωσική Βουλή (Δούμα) ψήφισε πριν ένα μήνα έναν νόμο για αμνηστία σε σχεδόν 110.000 Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για παραβίαση των νόμων. Έτσι, αμνηστεύονται για πρώτη φορά καταδικασθέντες για ξέπλυμα χρήματος, νομιμοποίηση άλλης περιουσίας που έχει αποκτηθεί με εγκληματικά μέσα, για τη νομιμοποίηση κεφαλαίων που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή, τις παράνομες ενέργειες κατά την ανακήρυξη πτώχευσης, την απόκρυψη κεφαλαίων ή περιουσίας οργανώσεων. Όποιος λοιπόν θέλει να βγει από τη φυλακή, θα μπορεί να το κάνει αφού πρώτα πληρώσει ρούβλι προς ρούβλι για τη ζημιά που προκάλεσε στο Ρωσικό Δημόσιο.
Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζει να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία, τα οποία εδώ και καιρό είναι… μείον με την οικονομία της χώρας να «γυρίζει» και την ανάπτυξη ολοένα και να μειώνεται. Φυσικά, η επίσημη δικαιολογία ήταν… ελαφρώς διαφορετική, πως «η αμνηστία δίδεται επειδή η κυβέρνηση παραδέχεται ως αντέδρασε υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων και επιχειρηματικών κινήσεων από Ρώσους πολίτες».
Ήδη στα τέλη του Ιουλίου αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 ρώσοι επιχειρηματίες, όπως ανακοίνωσε ο Επιχειρηματικός Διαμεσολαβητής (Ombudsman) του Ρώσου προέδρου, Μπορίς Τιτόφ, ενώ μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα πάρουν χάρη περίπου 3.000 ακόμη καταδικασθέντες για οικονομικά εγκλήματα. «Ωστόσο, η αμνηστία αφορά και αυτούς που έχουν ποινές ανασταλτικού χαρακτήρα, όπως και εκείνους στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα και δεν έχει εκκαθαριστεί το ποινικό τους μητρώο, αλλά κι όσους έχουν ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και διώκονται», συμπλήρωσε ο Τιτόφ ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως στο συγκεκριμένο σύστημα απονομής χάριτος, κάποιοι θα… εξαιρεθούν, όπως ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο 50χρονος πρώην ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos δεν θα αφεθεί ελεύθερος και θα συνεχίσει να παραμένει φυλακισμένος.
Πριν μερικές ήμερες ο πρώην «ολιγάρχης» απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή που κρατείται στη Σιβηρία έκκληση για την αποφυλάκισή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας, το οποίο εκδικάζει την έφεσή του. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειωθεί κατά δυο μήνες η ποινή της 11ετούς κάθειρξης του. Τόσο ο Χοντορκόφσκι, όσο και ο συγκατηγορούμενός και συνεργάτης του, Πλάτον Λεμπέντεφ, παραμένουν στη φυλακή από το 2003 και θα αφεθούν ελεύθεροι τον Αύγουστο του 2014.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι δεν ήταν πολιτικά υποκινούμενη η καταδίκη του Χοντορκόφσκι το 2005. Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο αυτό, η δίκη ήταν άδικη και ο εγκλεισμός του σε απομακρυσμένη φυλακή της Σιβηρίας, στα πρότυπα των παλιών σοβιετικών γκούλαγκ, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
δολ