Ρητή πρόβλεψη για παράταση της έκτακτης εισφοράς έως και το 2016 (αντί του αρχικού 2015) περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών για ακόμη έναν χρόνο!
Η αποκαλούμενη… εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%, αποτελεί την «έκπληξη» του αναθεωρημένου Μνημονίου.
Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο επιβάλλεται για να καλυφθεί η «τρύπα» που άνοιγαν η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ενστόλους και αποστράτους.
Στα εισοδήματα που παγιδεύονται με την εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται:
-Οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, έντοκων γραμματίων κ.λπ.
-Οι αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας.
-Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
-Τα μερίσματα ανωνύμων εταιριών κ.ά.
-Τα κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκών) προς τη ΔΕΗ.
-Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών.
-Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
-Τα κέρδη από την πώληση μετοχών.
-Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
Αυξήσεις
«Γραμμή» για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει η τρόικα, καθώς στο νέο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι οι τιμές πρέπει να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διανομής προκειμένου να υπάρχει κίνητρο εισόδου νέων ομίλων στην αγορά. Οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν οι σημερινές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού στους αγρότες και σε οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση. Εκτιμούν ότι μέσω των αυξήσεων θα περιοριστούν τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, μολονότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος απελευθερώθηκαν πλήρως από 1ης Ιουλίου, υπάρχουν αντιστάσεις σε πολιτικό επίπεδο για αυξήσεις στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει με νόμο πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ μέσω της σύστασης ξεχωριστής εταιρίας.
δημοκρατία