Στους 300.000 υπολογίζεται ότι φθάνουν οι φορείς της ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα
Στους 300.000 υπολογίζεται ότι φθάνουν οι φορείς της ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμοδίους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα.
Πρόσφατες μελέτες σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες εκτιμούν το ποσοστό επιπολασμού της HBV λοίμωξης μεταξύ 0,84% (αιμοδότες) και 2,6% (γενικός πληθυσμός). Για την ηπατίτιδα C στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό της λοίμωξης υπολογίζεται σε 1.9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς.
Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, έχει υπολογιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου) οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι η διενέργεια απλής εξέτασης αίματος για την ανίχνευση των ιών της ηπατίτιδας, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής σε όσους έχουν προσβληθεί απ’ αυτές.
«Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο παγκοσμίως», σημειώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α, για την οποία επίσης υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.