Συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά στις 8 Αυγούστου

Την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργού πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου, ευελπιστώντας σε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι προϊόν πολύμηνων διπλωματικών επαφών και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, από τις δεν έλειψαν ενδείξεις εμπλοκής με κυριότερη εκείνη του περασμένου Μαϊου, γεγονός που είχε οδηγήσει τότε σε αναβολή της επίσκεψης και ματαίωση της παρουσίας Σαμαρά στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (2 έως 4 Ιουνίου).

Η ούτως ή άλλως κρίσιμη για την ουσία αλλά και τους συμβολισμούς της επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αποπνέουν νέες αμφιβολίες για την επιτυχή πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης.

Η επίσκεψη Σαμαρά γνωστοποιήθηκε με σχεδόν ταυτόχρονα εκδοθείσες ανακοινώσεις, από το ελληνικό πρωθυπουργικό γραφείο και τον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί στις 8 Αυγούστου την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κύριο Μπαράκ Ομπάμα. Θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται:

«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου (2013), ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα -τις (δύο χώρες) συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO- και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.

Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα (θεμάτων) αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και της Συρίας».

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.