Αναμένεται να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία που έχει υποστεί η κυβέρνηση
Σημείο καμπής αποτελεί για τη δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και πρέπει να ψηφισθεί έως την προσεχή Τετάρτη, την παραμονή της έλευσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου», όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραδέχονται ότι το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία που έχει υποστεί ως σήμερα η κυβέρνηση.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς, που έχει εγγυηθεί προσωπικά ως Πρωθυπουργός στους πιστωτές, όχι μόνο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά την προώθηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο πιεσμένος.
Και αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φανεί συνεπής και να προχωρήσει, χωρίς υποχωρήσεις, στις απολύσεις και στην κινητικότητα, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση και των υπόλοιπων τμημάτων της δόσης.
Η μάχη που αναμένεται να δοθεί στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο λαμβάνει χαρακτηριστικά σκληρής αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την έντονη γκρίνια από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που τη στηρίζουν, αλλά και την επιθετική διάθεση ενός πολύ σκληρού συνδικαλιστικού συστήματος των δήμων.
Την ίδια στιγμή και μόνο η είδηση για απολύσεις ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που διαπιστώνει ότι η τρόικα ζητάει… «αίμα» και η κυβέρνηση δεν προβάλλει ιδιαίτερες ενστάσεις, αποδεχόμενη δυσάρεστες αποφάσεις που αλλάζουν άρδην την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Ηδη, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς πολλοί βουλευτές αισθάνονται την πίεση της κοινωνίας και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν όλοι θα συνταχθούν με τις απαιτήσεις της τρόικας και ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.
Για μια ακόμη φορά, όπως γίνεται συστηματικά από τον Μάιο του 2010, οπότε ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, θα γίνει επίκληση της σωτηρίας της χώρας και υπό την απειλή ότι δεν θα λάβει η χώρα την επόμενη δόση, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για να ψηφίσουν οι «γαλάζιοι» και οι «πράσινοι» βουλευτές.
Το δύσκολο είναι να αιτιολογήσουν ο κ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Ευ. Βενιζέλος στην κοινή γνώμη και στη Βουλή την αναγκαιότητα των νέων οικονομικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν νέες ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών που βλέπουν ότι δεν αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠαΣοΚ και υπουργού Εξωτερικών.
Για την επικοινωνιακή διαχείριση των νέων επώδυνων εξαγγελιών της κυβέρνησης θα υπάρξουν πολύωρες συσκέψεις με τα μέλη της επικοινωνιακής ομάδας, ενώ θα γίνουν και συναντήσεις με μια ομάδα νέων βουλευτών που θα αναλάβει να δώσει τη μάχη στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Μεγάλη προθυμία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από τους βουλευτές της ΝΔ, που διαπιστώνουν ότι η κρίση βαθαίνει και δεν διαφαίνεται αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο, καθώς για μια ακόμη φορά καλούνται να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα.
Ενδεικτικές των αντιδράσεων που θα συναντήσει η κυβέρνηση είναι τα παρασκηνιακά σχόλια βουλευτών. «Οι ρυθμίσεις είναι τόσο σκληρές που δεν θα μπορέσουμε να τις αντέξουμε πολιτικά» παρατηρούσαν χθες το βράδυ, βουλευτές της ΝΔ σε σύναξη που είχαν για να συζητήσουν πως θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση της κοινωνίας.
Τα 108 άρθρα του πολυνομοσχεδίου το οποίο οδηγεί σε απολύσεις θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία θα είναι μια επώδυνη διαδικασία, αφού οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν όχι επί ενός άρθρου όπως σε άλλες περιπτώσεις, αλλά επί των άρθρων. Ηδη αρκετοί ετοιμάζονται να τεθούν απέναντι στην κυβέρνηση και δεν έχουν καμία διάθεση, όπως λένε προς το παρόν τουλάχιστον, να υποχωρήσουν και να ψηφίσουν κατά τα κελεύσματα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός έλεγε προ ημερών ότι η Ελλάδα αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα επικρατήσει ηρεμία από εδώ και πέρα στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήδη υπάρχει πολεμικό κλίμα σε πολλούς δήμους της χώρας και το κοινωνικό μίγμα είναι ήδη εκρηκτικό.