Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμοίβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν
Δύο φάσεις προβλέπονται για την ολοκλήρωση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις πληροφορίες για το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να δώσει στην τρόικα 4.250 ονόματα υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητας.
Πηγές του Mega αναφέρουν πως στην πρώτη λίστα θα υπάρχουν 2.200 σχολικοί φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικοί και 50 έως 60 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό. Αμέσως μετά και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα και η δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, που φαίνεται ότι θα προέλθουν από τη δημοτική αστυνομία (3.500), από τα υπουργεία (2.000), από την Παιδεία (1.500 καθηγητές, που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους) και από τους ΟΤΑ (1.250).
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμοίβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 11.000 απολύσεις.
Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι που διορίστηκαν μετά το 1994 εκτός ΑΣΕΠ, πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκετό καιρό προτού γίνει υπουργός. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πάντως πως όσο υπάρχουν αποχωρήσεις από τις δεξαμενές των επίορκων, των συμβασιούχων και εκείνων που κατέχουν θέσεις με πλαστά πιστοποιητικά τόσο θα μειώνονται οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις.
O βουλευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” τάχθηκε κατά της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο στη Βουλή.