Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο που πυροδότησε η ανατροπή του Μόρσι
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, καθώς ισλαμιστές που αντιτίθενται στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι έχουν βγει στους δρόμους για να ξεσπάσουν την οργή τους για το πραξικόπημα του στρατού.
Αγριες συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς και 200 τραυματίες, ενώ στο Κάιρο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οπαδοί και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούστηκαν στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε τανκς που έχει βγάλει έξω ο στρατός.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την χώρα χθες «Παρασκευή της Οργής», όπως την ονόμασαν οι ισλαμιστές του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Διαμαρτύρονται κατά της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι, και της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οριστεί με την στήριξη του στρατού για να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.
Νέος πρωθυπουργός μπορεί να οριστεί, ακόμη και σήμερα Σάββατο.
Ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη την Τετάρτη. Ηταν η τελευταία εξέλιξη σε μια ταραχώδη διετία από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, στις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης που σάρωσαν την περιοχή το 2011.
Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των συμμάχων της Αιγύπτου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των βασικών χορηγών της, των ΗΠΑ και της ΕΕ, και στο γειτονικό Ισραήλ, με το οποίο η Αίγυπτος έχει μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συνθήκη ειρήνης από το 1979.
Οι νεκροί της Παρασκευής προστίθενται στους δεκάδες θανάτους σε ένα μήνα αναταραχής. Την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις απαίτησαν την παραίτηση του Μόρσι, εκδηλώνοντας την οργή τους για την οικονομική στασιμότητα, και την «αρπαγή της εξουσίας», όπως την χαρακτηρίζουν, από τους ισλαμιστές της Αδελφότητας.
Η ανατροπή του προέδρου έγινε δεκτή με άγρια χαρά από τους διαδηλωτές που έστησαν πανηγύρια στις πλατείες, αλλά εξαγρίωσε τους οπαδούς του, που φοβούνται επιστροφή στην καταστολή την οποία έχουν υποστεί επί δεκαετίες οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο.
Ο στρατός δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον «οδικό χάρτη» της μετάβασης, ούτε χρονοδιάγραμμα για τις νέες εκλογές, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί φοβούνται ότι η βία θα μπορούσε να πολώσει την κοινωνία ακόμη περισσότερο.
Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, όπου τους μίλησε ο ηγέτης της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπάντι, παρά τις πληροφορίες ότι είχε συλληφθεί την Πέμπτη.
Ο Μπάντι, όπως και άλλοι ηγέτες του κινήματος, είπε ότι «αξίζει να δώσουμε την ζωή μας» για να επιστρέψει ο Μόρσι στην εξουσία. Αλλά αξιωματούχοι της Αδελφότητας έχουν επίσης επιμείνει ότι δεν θα καταφύγουν στη βία.
Οταν έπεσε το σκοτάδι, μάχες ξέσπασαν στην περιοχή ανάμεσα στην πλατεία Ταχρίρ και στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν εκατοντάδες νεαρούς να συγκρούονται στις δύο πλευρές μιας μεγάλης γέφυρας πάνω από τον Νείλο.
Η βία έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την ανατροπή του Μόρσι, μια λέξη που σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ θα απαιτούσε να σταματήσει η χορήγηση της ετήσιας βοήθειας 1,5 δισ. δολαρίων προς την Αίγυπτο.
Οι αντίπαλοι του Μόρσι επίσης λένε ότι δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά μια παρέμβαση του στρατού για να επιβάλει την «θέληση του λαού».
Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Τζεχάντ ελ-Χαντάντ είπε ότι το κίνημα είναι αντιμέτωπο με την καταστολή ενός καθεστώτος που δεν έχει μεταρρυθμιστεί από τις ημέρες του Μουμπάρακ.
«Είναι το παλιό αστυνομικό κράτος του Μουμπάρακ με κάθε συστατικό και εφιάλτη που είχε πριν από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου. Είναι σαν να έχουμε πατήσει το κουμπί της επαναφοράς», τόνισε.
Αλλά πολλοί Αιγύπτιοι είδαν τον στρατό σαν εγγυητή της σταθερότητας σε μια επικίνδυνη στιγμή για το μεγαλύτερο αραβικό έθνος των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων.
TO BHMA