Οι υποκλοπές της ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση με το δέμα-βόμβα
Τρία άτομα με τα ονόματα Α.Ρ., «Μπέρνι» και Τρέισι (αγνώστων λοιπών στοιχείων) αλλά και οι off shore εταιρείες Commodities Private Limited και Trading Private Limited μπαίνουν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών για την υπόθεση του σκανδάλου της Proton Bank με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης τηλεφώνων για την έκρηξη δέματος-βόμβα με στόχο έναν 43χρονο ξενοδόχο πέρυσι τον Ιούνιο. Με τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζεται να επικοινωνεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας Proton Bank, προκειμένου να προχωρήσει σε άγνωστου τύπου επενδύσεις σε χώρες της Ανατολής αλλά και στον Παναμά.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει κατηγορηθεί και προφυλακισθεί τον Δεκέμβριο του 2012 για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από την Proton Bank. Ωστόσο πολλές από τις συναλλαγές του και ο τρόπος διοχέτευσης των χρημάτων του σε υπεράκτιες εταιρείες ή άλλες επενδύσεις παρέμεναν άγνωστα.
Πριν από μερικές ημέρες το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής απέδωσε στον Λ. Λαυρεντιάδη την ηθική αυτουργία της επίθεσης με δέμα-βόμβα εναντίον 43χρονου ξενοδόχου στις 15 Ιουνίου 2012 στη Βουλιαγμένη. Ο ξενοδόχος φέρεται να είχε προσωπική σχέση με άτομο από το προσωπικό περιβάλλον του μεγαλοεπιχειρηματία. Από την πλευρά του ο Λ. Λαυρεντιάδης μέσω συνεργατών του δηλώνει ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με αυτήν την υπόθεση.
Το τηλέφωνο του Λ. Λαυρεντιάδη τέθηκε υπό παρακολούθηση και σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «φέρεται να έδινε εντολές σε συνεργάτες του στη Σιγκαπούρη και στην Ελβετία προκειμένου να ιδρύσουν off-shore εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και να αγοράζει ακίνητα στο Μπάλι». Αυτά τα στοιχεία μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο και όσων έχουν ερευνήσει την υπόθεση της Proton Bank προκειμένου να βρουν τα «ίχνη του χρήματος».
Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές συνομιλίες που παρουσιάζει «Το Βήμα», ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό επιχειρηματίας φέρεται να επικοινωνεί με τον σύμβουλο επενδύσεων Α.Ρ. που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη. Με αυτόν συνομιλούν στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για «την αγορά μερισμάτων από την εταιρεία του Παναμά». Ο Α. Ρ. (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) εμφανίζεται σε τουλάχιστον δέκα συνομιλίες ως ο βασικός σύμβουλος του Λ. Λαυρεντιάδη και μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε έλθει στην Ελλάδα για να συναντήσει τον επιχειρηματία.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης ακόμη φέρεται να έχει επικοινωνία και να μιλά για επενδύσεις στο εξωτερικό με άτομο που τον αποκαλεί «Μπέρνι». Παραμένει άγνωστο αν ο «Μπέρνι» είναι ιδιώτης που παρέχει νομικές -κι όχι μόνο- συμβουλές στον επιχειρηματία. Ακόμη, όπως σημειώνεται σε άλλη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για την ίδια υπόθεση, «ο Λ. Λαυρεντιάδης συνομιλεί ακόμη με άτομο ονόματι Τρέισι αγνώστων λοιπών στοιχείων χρήστης τηλεφωνικής σύνδεσης Ελβετίας και λένε για τις συναλλαγές σε λογαριασμούς του Παναμά που γίνονται σε δολάρια ΗΠΑ».