Θα προσπαθήσουμε το μεταβατικό στάδιο να είναι το μικρότερο δυνατό, είπε
Θέμα του υπουργείου Παιδείας είναι ο χειρισμός της κινητικότητας εκπαιδευτικών στο Δημόσιο, αλλά και ο αριθμός εκείνων που τελικά θα οδηγηθούν σε μετακινήσεις, είπε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με την οποία συναντήθηκε στο γραφείο του.
Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής κινητικότητας, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα είναι αρνητικός αν τελικά επιλεγεί η μέθοδος των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί την κινητικότητα ως εργαλείο για τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση και ως εκ τούτου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συντονισμό με τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία προωθεί άμεσα το σχέδιο μετατάξεων σε όλους τους τομείς.
Οι καθηγητές, με δεδομένη τη φημολογία περί κινητικότητας εκπαιδευτικών στο Δημόσιο που έχει ξεσπάσει, διέκοψαν για λίγο σήμερα το πρωί τις εργασίες του συνεδρίου τους το οποίο γίνεται σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας.
Οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου και φώναξαν συνθήματα χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικών ως «αιτία πολέμου».
Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε να δει αντιπροσωπεία των καθηγητών, αναφέροντας ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι πάντα ανοικτές, και συνομίλησε αρκετή ώρα μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επεσήμανε ότι δεν του έχουν δοθεί συγκεκριμένοι αριθμοί εκπαιδευτικών που θα τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας. «Περιμένω όλα τα στοιχεία, είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας» φέρεται να τους είπε. Οι καθηγητές από την πλευρά τους ζήτησαν μεταξύ άλλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσει τη ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία στο Δημόσιο καθώς, όπως δήλωσαν, υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους δημοσίων υπαλλήλων που οδηγούνται στα πειθαρχικά για υποθέσεις οι οποίες αφορούν συμπεριφορά τους εκτός υπηρεσίας (διενέξεις για διαζύγια, συνδικαλιστική δράση κ.ά.).
Μετά τη συνάντηση ο γγ της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσυφάκης μετέφερε στους εκπαιδευτικούς τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά εκτίμησε ότι με την κινητικότητα, ουσιαστικά, το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Επίσης μετέφερε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν, είτε εθελοντικά είτε υποχρεωτικά, και θα αφορούν και άλλα υπουργεία.
Οι καθηγητές πρόκειται να εκλέξουν την Τετάρτη το πρωί το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας τους, καθώς ολοκληρώνεται το συνέδριό τους, το οποίο και θα καθορίσει την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στον κλάδο.
Πάντως, όπως αναμένεται, εφέτος περίπου 4.500 καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι υπεράριθμοι στα σχολεία τους θα μετακινηθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης για να καλύψουν τις ανάγκες στα ολοήμερα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Τα σχολεία αυτά αναμένεται από την ερχόμενη σχολική χρονιά να αυξηθούν από 960 σε 1281. Πρόκειται κυρίως για ειδικότητες καθηγητών πληροφορικής, γυμναστές, αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, μουσικών και καλλιτεχνικών.