Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο: «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου», ενώ στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας πραγματοποίησε πρόγραμμα etwinning (ηλεκτρονικής αδελφοποίησης) με το Δημοτικό Σχολείο Grundschule Lindenberg (http://www.gs–lindenberg.de/startseite) της Γερμανίας με θέμα τα παραδοσιακά παιχνίδια Traditionelle Spiele.
Με την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές αλλά και η τοπική κοινωνία γνώρισαν καλύτερα την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη-έθιμα και τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας, ενώ με τη δραστηριότητα etwinning:
1. Οι μαθητές μας γνώρισαν μαθητές μιας άλλης χώρας και γνώρισαν πλευρές της σχολικής τους ζωής, αλλά και των παραδοσιακών παιχνιδιών του τόπου τους, τα οποία κατέγραψαν οι ίδιοι από τους γονείς τους, τα έπαιξαν πολλές φορές στο σχολείο, τα παρουσίασαν μέσω skype στους Γερμανούς συμμαθητές τους και στην εκδήλωση για τη λήξη του σχολικού έτους. Από το γεγονός ότι τα τέσσερα από τα πέντε παραδοσιακά παιχνίδια παίζονταν με κάποιες παραλλαγές και στις δύο χώρες, έρχεται να καταδείξει τις κοινές πολιτισμικές ρίζες των δύο λαών, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την αρχαία Ελλάδα. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λαοί έρχονται πιο κοντά και καταπολεμούνται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
2. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες αφού κατά τη διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το word, το power point, το front page, το e–mail, videos, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, τηλεδιασκέψεις μέσω skype, το TwinSpace, αλλά γνώρισαν καλύτερα και τη γερμανική γλώσσα.
3. Έγινε προσέγγιση των δύο χωρών τόσο γλωσσικά, όσο και πολιτισμικά. Τα παιδιά βελτίωσαν τις γλωσσικές τους ικανότητες, απέκτησαν καινούριες επαφές και γνώρισαν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, τρόπους σκέψης και έναν καινούργιο πολιτισμό. Τα παιδιά έμαθαν να είναι ανεκτικά και ανοιχτά απέναντι σε έναν καινούργιο πολιτισμό. Επίσης έμαθαν να σέβονται έναν διαφορετικό πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα γνώρισαν καλύτερα και το δικό τους πολιτισμό. Τέλος τα παιδιά μπόρεσαν να αντιληφθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και να καταλάβουν καλύτερα την ιδέα των κοινών ευρωπαϊκών πολιτισμικών στοιχείων και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν.
4. Τέλος με την αλληλογραφία που θα ακολουθήσει μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων, θα αναπτυχθούν νέες φιλίες που ίσως να κρατήσουν για πάντα….
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους εκείνους που μας βοήθησαν στην πραγματοποίησης αυτής της δραστηριότητας. Ιδιαίτερα και ονομαστικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
1. Την κ. Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα, που για μια ακόμη χρονιά μας βοήθησε πάρα πολύ στη δραστηριότητά μας.
2. Την κ. Μεταξία (Ξένια) Φωτίου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
3. Την κ. Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό & συγγραφέα
4. Την κ. Λουκία Καραχάλιου καθηγήτρια Αγγλικών του Σχολείου μας
5. Την κ. Σοφία Ορφανίδου καθηγήτρια Γαλλικών του Σχολείου μας
6. Την κ. Σταυρούλα Γιαννακοπούλου καθηγήτρια Γερμανικών του Σχολείου μας
7. Τον κ. Γιώργο Ζιώγο, Διευθυντή του Σχολείου μας
8. Τον κ. Θανάση Μαλέτσκο, Σχολικό Σύμβουλο
9. Τον κ. Γιώργο Νάστο, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
10. Τους μαθητές της Δευτέρας τάξης
11. Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών
12. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών
13. Τις κόρες του μακεδονομάχου Ζήση Βέρρου
14. Το συνάδελφο Αντρέα Τζιώρα για την τεχνική υποστήριξη
15. Τη Μαριλία Κοντογεώργου εκπαιδευτικό του σχολείου Grundschule Lindenberg της Γερμανίας, τους μαθητές του σχολείου και όλους τους εκπαιδευτικούς του.
Περισσότερα, καθώς και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας http://2dim–greven.gre.sch.gr/E1%20taksi%202012.htm
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης
Ο δάσκαλος της τάξης
Αργύριος Καραλιόλιος