Επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση
Τα ηνία ενός νέου πολιτικού κινήματος που ακούει στο όνομα Λαϊκό Μέτωπο ανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας επικοινωνιακή αντεπίθεση στη σκιά των κατηγοριών για διαφθορά που έχουν ζημιώσει το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.
Οι ζητωκραυγές και η αποθέωση του Πούτιν στο ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος μεταδίδονταν ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση, την ίδια ώρα που χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούσαν διαδήλωση στη Μόσχα ζητώντας την παραίτηση του Ρώσου προέδρου και την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Ο Πούτιν ανακηρύχθηκε διά βοής πρόεδρος ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του, λέγοντας πως ελπίζει ότι το Λαϊκό Μέτωπο θα εξελιχθεί σε ένα «ευρύ, δημόσιο κίνημα» ανοιχτό στους ανθρώπους με ιδέες που θέλουν να τις δουν να εφαρμόζονται, αλλά θα είναι επίσης «άγρυπνος φύλακας» που θα ελέγχει όσους βρίσκονται στην εξουσία «από τον πρόεδρο μέχρι το δήμαρχο του χωριού»
Η ομιλία, που μεταδόθηκε ζωντανά, διακόπηκε πολλές φορές από χειροκροτήματα και τα πλήθη που φώναζαν «Ρωσία» και «Πούτιν».
Αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσε, το λόγο έλαβε ο σκηνοθέτης και φίλος του Στάνισλαβ Γκοβορούκιν. «Φαίνεται ότι θα ρωτήσω την πιο ανόητη ερώτηση που υπάρχει. Ποιον θα προτείνουμε ως ηγέτη του κινήματός μας;» είπε. Και το πλήθος απάντησε φωνάζοντας μαζικά το όνομα του Πούτιν.
«Πρέπει να ψηφίσουμε; Υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι;» ρώτησε ο Γκοβορούκιν. Φυσικά και δεν υπήρξαν, και ο σκηνοθέτης συνέχισε: «Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, συγχαρητήρια. Σε νοιώθω, είναι μεγάλη ευθύνη».
Ανταποκριτές διεθνών μέσων στη Μόσχα επισημαίνουν ότι με το νέο κίνημα ο Πούτιν ελπίζει να ανακτήσει τη στήριξη που έχασε αφότου «χτυπήθηκε» από κατηγορίες διαφθοράς το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή που ο Πούτιν αποθεωνόταν στο συνέδριο χιλιάδες Ρώσοι διαδηλώνουν στη Μόσχα ζητώντας την παραίτησή του και την αποφυλάκιση διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί στις συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί στις συγκεντρώσεις του 2012 και κρατούνται ακόμη.
Την περασμένη εβδομάδα παρατάθηκε η κράτηση δέκα εκ των 12 συλληφθέντων.
Η αστυνομία δηλώνει ότι οι κατηγορούμενοι στη δίκη Μπολότναγια -από το όνομα της μοσχοβίτικης πλατείας, όπου είχαν σημειωθεί οι συμπλοκές πέρυσι το Μάιο- στράφηκαν εναντίον της με μεταλλικές ράβδους και πλάκες πεζοδρομίου.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι οι Αρχές προκάλεσαν τις συγκρούσεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Στην πρώτη γραμμή ο επιφανής αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται απέναντι στη Δικαιοσύνη με κατηγορίες υπεξαίρεσης χρημάτων από περιφερειακή επιχείρηση ξυλείας, κατηγορία την οποία απορρίπτει ως πολιτικά υποκινούμενη.
ΔΟΛ