Κάνει λόγο για «έγκλημα της πνευματικής ιστορίας» και «πολιτισμική εθνοκάθαρση»
«Κεραυνούς» με αποδέκτες εντός της κυβέρνησης -προεξάρχοντος του καθ’ ύλην αρμοδίου υφυπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα– εξαπολύει ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Β. Πολύδωρας, με αφορμή τις συγχωνεύσεις 46 δημοσίων βιβλιοθηκών, μεταξύ των οποίων και της βιβλιοθήκης της ιδιαίτερης πατρίδας του Ανδρίτσαινας του νομού Ηλείας, όπου, σημειωτέον, εκλέγεται ο κ. Τζαβάρας.
Σε σχετική ερώτησή του ο κ. Πολύδωρας ομολογεί ότι «για την ευαισθητοποίησή μου προκειμένου να διαμαρτυρηθώ και να προλάβω να σώσω ό,τι είναι δυνατό να σωθεί με την παρούσα ερώτησή μου, συνέβαλε και το γεγονός ότι μεταξύ των προς κατάργηση ή συγχώνευση βιβλιοθηκών περιλαμβάνεται και η ιστορική βιβλιοθήκη της γενέτειράς μου της Ανδρίτσαινας, δωρεά προς την πόλη του Κοραϊστή λογίου και φιλοτέχνου και φιλίστορος Κωνσταντίνου – Αγαθόφρονος Νικολοπούλου, όπως καταδεικνύεται από την από 1-6-1838 (ακριβώς 175 χρόνια πριν) επιστολή του και ταυτόχρονα πράξη δωρεάς και ιδρυτικό έγγραφο της βιβλιοθήκης που απέστειλε από το Παρίσι προς τον Δήμο Ανδριτσαίνης ο Κ. Νικολόπουλος».
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δεν κρύβει την οργή του για τις «συγχωνεύσεις» των δημοσίων βιβλιοθηκών, αλλά και για την στάση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, επισημαίνει ότι «η απόφαση για ΄΄κατάργηση΄΄ των ιστορικών βιβλιοθηκών, μεταξύ των οποίων και η βιβλιοθήκη Ανδριτσαίνης, ισοδυναμεί με πνευματικό ακρωτηριασμό ενός τόπου και ενός λαού που είχε και έχει πάντα ως σημείο υπαρκτικής αναφοράς τη βιβλιοθήκη της πόλης του».
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα κόστους και δημοσιονομικής προσαρμογής «δεδομένου ότι το προσωπικό που υπηρετεί στις 46 προς ΄΄συγχώνευση΄΄ βιβλιοθήκες είναι 200 απασχολούμενα άτομα, με αδιευκρίνιστη την τύχη τους από πλευράς υπηρεσιακής και μισθολογικής μετά τη ΄΄συγχώνευση΄΄».
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες που θα συγχωνευτούν, βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδος όπως: Αίγινα, Αερόπολη, Βυτίνα, Δελφοί, Λευκάδα, Μηλιές, Μολάοι, Μουζάκι, Πεταλίδι, Μήθυμνα, Ζάκυνθος, Ζαγορά, Ανδρίτσαινα, Σάμος, Σιάτιστα, Βέροια, Χίος, Γρεβενά, Καλαμάτα, Δράμα, Έδεσσα, Ελευθερούπολη, Πύλη, Καρπενήσι, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κόνιτσα, Λαμία, Ληξούρι, Λιβαδειά, Ναύπακτος, Μυτιλήνη.
Κατά «λογιστικοπαθών» και «αριθμολάγνων»
Ο κ. Πολύδωρας βάλλει κατά των «λογιστικοπαθών» και των «αριθμολάγνων» της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «ο τροϊκανογενής, κατά την έμπνευση και την τιμωρητική λογική, σχεδιασμός για ΄΄κατάργηση΄΄ των δημοσίων βιβλιοθηκών δεν μπορεί να γίνει σεβαστός, γιατί θα ήταν σα να συναινούσαμε στον πνευματικό αυτοχειριασμό μας, στον οποίο μας υποχρεώνουν είτε από δολιότητα, είτε από περιφρόνηση προς τον λαό που θέλει να ζήσει φτωχός έστω, αλλά με την εθνική του ταυτότητα και την πνευματική και πολιτισμική του κληρονομιά ζωντανή, είτε από το ότι είναι λογιστικοπαθείς και αριθμολάγνοι, ενώ εμείς θέλουμε να ζήσουμε ως άνθρωποι και ελεύθεροι και ανεξάρτητοι ως Έλληνες».
Στην ερώτησή του, η οποία απευθύνεται και προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ο πρώην υπουργός της ΝΔ τονίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει πάση δυνάμει να αντισταθεί επιτέλους σε προγράμματα και σχέδια που αποσκοπούν στις παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών μας που λειτουργούν με το επαίσχυντο δόγμα ΄΄αφού χρωστάς δεν θα ζήσεις΄΄ και δεν θα έχεις ιστορία, ούτε μουσεία, ούτε μνημεία, ούτε βιβλιοθήκες, ούτε πολιτισμική και εθνική ταυτότητα, ούτε κατοικημένη ύπαιθρο χώρα και μικρές κωμοπόλεις».
Πάντως με δήλωσή του ο κ. Τζαβάρας ξεκαθαρίζει ότι “Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας δεν πρόκειται να κλείσει”. “Το Υπουργείο ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την ανάπτυξη αυτής της βιβλιοθήκης και αποκλείεται η κατάργηση της”, αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι “η βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας δεν πρέπει να κλείσει γιατί δεν είναι δημόσια υπηρεσία με την τυπική σημασία της λέξης, αλλά τόπος ιστορικός όπου έχει αποτεθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, σε σχέση με την ιστορία της Ανδρίτσαινας και ευρύτερα της Πελοποννήσου”. Μάλιστα, με αφορμή το θέμα που ήγειρε ο κ. Πολύδωρας, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού συζήτησε το θέμα με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος φέρεται να του απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι “η βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και η βιβλιοθήκη της Κέρκυρας είναι δύο από τις πιο ιστορικές βιβλιοθήκες”. Ωστόσο, την ίδια τύχη δεν θα έχουν και οι άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας.