Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παραχώρησε την Παρασκευή (31/5), ο βουλευτής ΠΕ Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης.
Έκανε αναφορά σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην εργασία, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη…
Ο βουλευτής Γρεβενών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας:
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ απόψε, στη δεύτερη συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης που δίνω.
Όπως σας είπα και την πρώτη φορά, επιθυμία μου είναι να έρχομαι σε επαφή, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, με τους συμπολίτες μου.
Τα περιφερειακά ΜΜΕ, εσείς όλοι σηκώνεται το βάρος της ενημέρωσης των τοπικών και όχι μόνο θεμάτων, και σε αυτό το δύσκολο έργο ανταποκρίνεστε με τον καλύτερο τρόπο, γι’ αυτό και είμαστε όλοι εδώ απόψε.
Θα μου επιτρέψετε μία εισαγωγή για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, για το τι αλλάζει και γίνεται στην χώρα μας και ποια θέματα θεωρώ πολύ σημαντικά γιατί μπορούν να καθορίσουν το μέλλον μας.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε κάποιες βασικές ενέργειες που έχουν γίνει, για σημαντικά τοπικά ζητήματα και έπειτα θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι ξέρω πολύ καλά ότι πολλοί έλληνες και συμπολίτες μου περνούν δύσκολα.
Οι θυσίες που έκανε και κάνει ο λαός μας είναι πολλές, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε που βρισκόταν η χώρα μας πριν ένα χρόνο. Ήμασταν ένα βήμα κυριολεκτικά, πριν τον γκρεμό. Διεθνώς απαξιωμένοι και για πολλούς εκτός ευρώ, χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης, καμία ελπίδα σωτηρίας. Μέσα σε σύντομο χρόνο όμως, η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων μας αλλά και διεθνώς.
Σήμερα κανένας δεν μιλά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και όλο και περισσότεροι μιλάνε για μία βάσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο γίνονται όλα αυτά που δεν έγιναν για δεκαετίες, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αλλάζουνε πρακτικές και νοοτροπίες που μας έριξαν μέσα στο οικονομικό τέλμα. Η χώρα μας κάθε χρόνο είχε πρωτογενές έλλειμμα, με απλά λόγια δαπανούσε περισσότερα από ότι εισέπραττε και ζούσε συνεχώς με δανεικά. Αυτό, όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάποια στιγμή θα τελείωνε, και τελείωσε με επώδυνο τρόπο για την πλειονότητα των πολιτών.
Χάρη όμως στις θυσίες των πολιτών, τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του προσωπικού αγώνα που δίνει ο πρωθυπουργός, δημιουργούνται πλέον στη χώρα μας προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μέσω των αποκρατικοποιήσεων, των επενδύσεων και της αλλαγής του γενικότερου κλίματος.
Σήμερα ήδη μιλάμε σοβαρά πλέον, για μεγάλες επενδύσεις. Η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, η απομάκρυνση του συστημικού κινδύνου και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας δημιουργούν ένα «επενδυτικό ρεύμα» στην Ελλάδα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, μεγάλοι διεθνείς επενδυτές και επιχειρηματικοί όμιλοι έρχονται στη χώρα μας.
Μετά την Hewlett Packard, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη, ακόμη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής Η/Υ στον κόσμο, η Dell, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για εγκατάσταση στη χώρα μας.
Επενδύσεις ύψους 520 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 σχεδιάζουν 14 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης πριν λίγο καιρό η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen ανακοίνωσε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επόμενη διετία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αλλά και Επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται στη χώρα μας ανακοίνωσαν νέες επενδύσεις για φέτος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και επενδύσεις από ξένα hedgefunds και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες από την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως το Κατάρ.
Όλα αυτά, όπως σας είπα δεν γίνονται τυχαία, συνέβαλλε η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η προοπτική εξόδου από την κρίση.
Φυσικά πρωτεύοντα ρόλο παίζουν επίσης, ο νέος επενδυτικός νόμος που ψηφίστηκε, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, οι ανακατατάξεις στον ιδιωτικό τομέα και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Έτσι επιτυγχάνεται η προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Αυτά που χρόνια ολόκληρα τους έδιωχναν από την Ελλάδα ήταν η γραφειοκρατία και το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Αλλά και μία παράλογη νοοτροπία που επικρατούσε και καθιστούσε την επιχειρηματικότητα σαν κάτι το ύποπτο, λες και δεν είχαμε ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας και μπορούσαμε όλοι να προσληφθούμε από το δημόσιο, λες και ήταν κουτές οι άλλες χώρες που προσπαθούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις.
Αναφέρθηκα στις επενδύσεις που γίνονται και θα γίνουν στη χώρα μας, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και να μειώσουμε την ανεργία, που είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πληγή μας.
Αυτό που γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας, είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε και εμείς και σε τοπικό.
Σε συναντήσεις μου με πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Τουρκίας και της Τυνησίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αγροτικά μας προϊόντα, για τον τουρισμό, αλλά και για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.
Οι εξωστρέφεια είναι ένα σοβαρό ζητούμενο γιατί μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για τον τόπο μας Βαλκανικό Επιχειρηματικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
• ΤΕΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Θέλω να αναφερθώ στο ΤΕΙ Γρεβενών γιατί είναι αναμφίβολα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας και αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξής του.
Γνωρίζετε ότι δόθηκε μεγάλος και δύσκολος αγώνας για το ΤΕΙ Γρεβενών και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί εκτός των άλλων είχαμε τους “ειδήμονες” που προεξοφλούσαν το κλείσιμο του ΤΕΙ μας.
Σήμερα μετά το προεδρικό διάταγμα (όπου θα υπάρχουν κι οι τελευταίες λεπτομέρειες) ελπίζω ότι θα πάψουν οι καταστροφολογίες.
Η εξέλιξη στο θέμα του ΤΕΙ Γρεβενών είναι θετική και για να επιτευχθεί χρειάστηκε πραγματικός αγώνας που δόθηκε από κοινού με το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφεριάρχη, τους φορείς αλλά και τους καθηγητές και σπουδαστές.
Στα Γρεβενά έχουμε : Εκπαιδευτικά και στην ουσία δύο Τμήματα,
1. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (από το πρώτο εξάμηνο) και
2. Διοίκηση Επιχειρήσεων με δύο κατευθύνσεις (σε προχωρημένο εξάμηνο)
α) Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων και
β) Διοίκηση Επιχειρήσεων
Η κατεύθυνση της Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων ικανοποιεί τους υπάρχοντες σπουδαστές των Τμημάτων Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία και της Επιχειρησιακής Πληροφορικής που συγχωνεύονται.
Το ΤΕΙ μας διατηρεί τον χαρακτήρα πληροφορικής που είχε γιατί το Τμήμα που προκύπτει έχει το γνωστικό αντικείμενο των κατευθύνσεων του και το νέο τμήμα είναι ελκυστικό (δηλαδή θα επιλεγεί στα μηχανογραφικά γιατί η πληροφορική στη διοίκηση είναι ένας τομέας σύγχρονος και απαραίτητος). Μάλιστα η κατεύθυνση της Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων υπάρχει μόνο σε άλλα 4 τμήματα σε όλη τη χώρα (Αγ. Νικόλαος, Ηγουμενίτσα, Καβάλα και Λευκάδα).
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εισαγωγικές κατευθύνσεις θα είναι με χωριστό αριθμό εισακτέων. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυξημένος, έτσι, ενώ σε όλα τα νέα τμήματα (στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε όλη τη χώρα) ο αριθμός εισακτέων μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 12 – 13, αυτό δεν θα συμβεί στο Παράρτημα του ΤΕΙ στα Γρεβενά (όπου πέρσι είχαμε 316 εισακτέους, με τις προσαυξήσεις,).
Η έδρα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων θα είναι στα Γρεβενά και σε συνδυασμό με την ένταξη, σε λίγα χρόνια, του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου της Καστοριάς, δημιουργούνται περαιτέρω προοπτικές για το μέλλον του ΤΕΙ Γρεβενών.
Όταν σε άλλες περιοχές κυριαρχούσε μόνο το θέμα της διατήρησης των υπαρχόντων Τμημάτων, εμείς κινηθήκαμε βλέποντας, όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του ΤΕΙ Γρεβενών. Επιδιώξαμε από την αρχή, το τελικό σχέδιο να εξασφαλίζει και την «επόμενη μέρα», αγωνιστήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλοντας όλα τα θετικά του ΤΕΙ (υποδομές κλπ) και το φιλικό περιβάλλον της πόλης μας για τους φοιτητές (χαμηλό κόστος διαβίωσης, προοπτική για φοιτητική εστία που δρομολογεί ο Δήμος Γρεβενών κ.ά.).
Όραμα όλων μας θα πρέπει να είναι, η διαρκής ακαδημαϊκή ανάπτυξη του εκπαιδευτικού μας ιδρύματος. Το ΤΕΙ Γρεβενών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο της ανάπτυξης του τόπου μας. Με εξωστρέφεια και συνέργειες με τους φορείς των Γρεβενών, μπορούν να γίνουν, και πιστεύω ότι θα γίνουν, πάρα πολλά που θα αναδείξουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
• ΓΕΩΡΓΙΑ
Το Επιμελητήριο Γρεβενών, θα υποδεχθεί σε λίγες μέρες αντιπροσωπεία του Αγροτικού Επιμελητηρίου της πόλης Tekirtag της Τουρκίας και εκπροσώπους του Επιμελητηρίου της πόλης Arad της Ρουμανίας.
Αυτές οι ενέργειες ανοίγουν δρόμους συνεργασιών που μπορούν βοηθήσουν πραγματικά τον τόπο μας. Όπως σας είπα υπάρχει ενδιαφέρον για τρόφιμα και για τον αγροτικό τομέα.
Μεγάλο πλεονέκτημα των προϊόντων μας, είναι η ποιότητα και η μοναδική γεύση, που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ξένα προϊόντα, ενώ ισχυρό χαρτί είναι η κατοχύρωσή τους ως ΠΟΠ, όπως για παράδειγμα έγινε με τη Φέτα και τον Κρόκο Κοζάνης, κάτι που ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα Γρεβενά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή. Έχουμε εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και οι αγρότες μας, που αγαπούν τη δουλειά τους είναι εξαιρετικά παραγωγικοί.
Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη του αγροτικού αλλά και κτηνοτροφικού τομέα στην περιοχή μας, να προωθήσουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, τις συνεργασίες και την εξωστρέφεια.
Έχω επισκεφθεί το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσ/νίκης.
Σε συνεχή επικοινωνία μου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλω προσπάθειες για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη νέων καλλιεργειών-αρωματικών φυτών και σύντομα θα έχω να ανακοινώσω συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που πιστεύω ότι θα ανοίξουν νέους δρόμους για μεγάλη μερίδα αγροτών της περιοχής μας.
Επίσης, έχω προγραμματίσει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καραμανλή. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, τους συναδέλφους από την Επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος και γρεβενιώτες ακαδημαϊκούς επιστήμονες την επεξεργασία και κατάθεση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βιοποικιλότητα.
Κάθε τι που επηρεάζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας είναι μέλημά μου.
Γι’ αυτό προσπάθησα και για:
Γ.Ο.Ε.Β. – ΤΟΕΒ. από τις αρχές Μάρτη έχω καταθέσει ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών σχετικά με τους τεράστιους κινδύνους από την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και για άλλα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Για την απόδοση της δεύτερης δόσης στους νέους αγρότες, στις 5 Απριλίου απέστειλα επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (κ. Χαρακόπουλο) και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ (κ. Αποστολάκο) στην οποία ζητούσα να ολοκληρωθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Για τη διευκόλυνση των ελέγχων ζητούσα τη στελέχωση του εν λόγω γραφείου στην πόλη μας. Σε επικοινωνία που είχα με τον Γενικό Δ/ντή του ΟΠΕΚΕΠΕ (κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη) με ενημέρωσε ότι το γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην πόλη μας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και θα ολοκληρωθούν σύντομα οι επιτόπιοι έλεγχοι.
Γραφ. ΟΓΑ στη Κοζάνη,
Έπειτα από σειρά ενεργειών μου μαζί με άλλους βουλευτές της Ν.Δ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας καθώς και ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο θεωρώ ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη την επανίδρυση γραφείου Διοίκησης του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη και την ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοζάνης, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του συγκεκριμένου ταμείου.
…………….Παρακολουθώ με προσοχή την εξέλιξη του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό γιατί πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης το οποίο στοχεύει στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους δικαιούχους σχεδίων βελτίωσης και Θα βοηθήσει ουσιαστικά στη ρευστότητα και στην επιχειρηματικότητα.
• ΑΝΕΡΓΙΑ
Το ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι το σημαντικότερο, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας απαντώνται στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.
Υπάρχει ένας και μόνος τρόπος για την καταπολέμησή της και αυτός είναι η ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επενδύσεις. Όσοι ισχυρίζονται οτιδήποτε άλλο ή εθελοτυφλούν ή δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται στον κόσμο ή έχουν στόχο να παραπλανήσουν τον λαό.
Όλες οι χώρες του κόσμου επιδιώκουν να γίνονται επενδύσεις, στην Ελλάδα δυστυχώς (όπως σας είπα και νωρίτερα) είχαμε για χρόνια ολόκληρα το κυνήγι των επενδύσεων με τη γραφειοκρατία και με τον παραλογισμό να θεωρούνται ύποπτες και ζημιογόνες, αυτός ο παραλογισμός μας έσπρωξε στο να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού.
Ο «Νέος Επενδυτικός Νόμος», αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας με τις προσπάθειές του και την προσωπική επίβλεψη των επενδύσεων, έχουν αλλάξει το κλίμα και γεννούν ελπίδες για τη μείωση της ανεργίας. Ξαναλέω η ανεργία θα χτυπηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Βέβαια, επειδή το πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 27%, υλοποιούνται και προχωρούν πολλά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας.
Χθες για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η επέκταση προγράμματος από τον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ έως και 35 ετών με επιπλέον 2.200 νέες θέσεις εργασίας.
Αρχικός σκοπός του προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ήταν η δημιουργία 5.000 θέσεων εξαρτημένης εργασίας και πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως. Το ποσό της επιχορήγησης καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 27 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι 3 μήνες σε δέσμευση του εργοδότη.
Τα προγραμμάτων απασχόλησης που υλοποιούνται είναι, συνολικού προϋπολογισμού 1 δις. ευρώ και αφορούν περισσότερους από 250.000 ανέργους.
Επιτυχία υλοποίησης υπήρξε στη πρόσφατη δράση «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας 45.000 άνεργων νέων έως 29 ετών», μετά και την έκδοση των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης για άλλους 10.000 νέους στον τουριστικό τομέα.
Η πρώτη παρέμβαση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα αφορά επιπλέον 75.000 άνεργους νέους στις αρχές του 2014, έτσι η συνολική δράση για 120.000 θέσεις εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση για νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την άμεση ανακούφιση ανέργων που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αυτό θα γίνει μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όπως θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα γι’ αυτό το σκοπό.
Τομείς προτεραιότητας θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.) συζητούνται εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών και θα υποβληθεί πρόταση προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύμφωνη γνώμη τους ως προς τις πηγές χρηματοδότησης.
• Τουρισμός
Στα Γρεβενά δικαιούμαστε να μιλάμε για τουρισμό και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανάπτυξή του.
Μπορούμε να αναπτυχθούμε τουριστικά γιατί έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά
• Το Χιονοδρομικό μας Κέντρο, της Βασιλίτσας
• Τον Εθνικό δρυμό της ΒάλιαΚάλντα
• Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς
• Τα παραδοσιακά χωριά (μαστοροχώρια, βλαχοχώρια κ.ά.)
• Τα πέτρινα γεφύρια
• Το Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα
• Την καλλιέργεια μανιταριών, γιατί τα Γρεβενά είναι «Η πόλη των μανιταριών»
• Την τεράστια Τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα.
• Τα σπουδαία Μοναστήρια και τις εκκλησίες
• Την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά
Μπορούμε να αναπτύξουμε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, οικοτουρισμός, ορειβατικός, θρησκευτικός, ιαματικός τουρισμός). Ο Νομός μας είναι γεμάτος με εν δυνάμει προοπτικές ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Να προσθέσω ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσει στο ΤΕΙ μας το τμήμα «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», αυτό μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση και προοπτική στην ανάπτυξη του τουρισμού στα Γρεβενά.
Θέλω να σας πω ότι πιστεύω βαθιά αυτά που σας είπα και από την 1η ημέρα που εκπροσωπώ τον νομό μας – που έχω αυτή τη μεγάλη τιμή – δεν έχω σταματήσει να προσπαθώ προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατ’ επανάληψη έχω επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας και έχω συναντηθεί με τη Γ.Γ. Αθλητισμού και άλλα στελέχη του υπουργείου για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και για τις αθλητικές δομές της Π.Ε. Γρεβενών (κλειστό γυμναστήριο κλπ).
Το Μάρτιο κατέθεσα ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές της Ν.Δ. στην Υπουργό Τουρισμού με θέμα «Προσέλκυση χειμερινών τουριστών στην Ελλάδα και διεθνής προβολή της ως χειμερινού τουριστικού προορισμού». Τονίσαμε την αναγκαιότητα προβολής της χώρας μας διεθνώς, προτείναμε τρόπους και ζητήσαμε απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει και θα γίνουν για την περαιτέρω προβολή των χειμερινών προορισμών και την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ενδιαφέρει πάρα πολύ τα Γρεβενά μας.
Τον Φεβρουάριο με τοποθέτηση μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και επιστολή μου στον Υπουργό Παιδείας αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα (λόγω της οικονομικής συγκυρίας) η διοργάνωση των επταήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών να γίνεται εντός Ελλάδας.. Ζητούσα τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού και τη σύσταση αρμόδιας Υπηρεσίας η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ελκυστικών οικονομικών εκδρομών στο εσωτερικό αλλά και την προώθηση τους στο εξωτερικό για την προσέλκυση σχολείων της αλλοδαπής.
Είμαι σε επαφή με τους ξενοδόχους του νομού για να τους ενημερώνω για ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, όπως παράδειγμα για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που τους αφορούν.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαι σε επαφή με την ΧΑΝΘ για να εξετάσουμε τη δυνατότητα να γίνουν και στα Γρεβενά κατασκηνώσεις (η ΧΑΝΘ όπως γνωρίζετε διοργάνωσε πρώτη στη χώρα μας κατασκηνώσεις και συνεχίζει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Επίσης έχω ζητήσει τη συνδρομή του ιδρύματος KonradAdenauer για τον περιηγητικό τουρισμό στο Νομό μας και ευελπιστώ ότι σύντομα θα γίνουν τα πρώτα βήματα.
Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Σε επικοινωνία που είχα την 1η Απριλίου με τον Υφυπουργό του Υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιο για προγράμματα ΕΣΠΑ και με τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Δακή εξέθεσα το πρόβλημα που είχε προκύψει με την εξάντληση των πόρων του προγράμματος εξοικονόμηση κατ’ οίκον για την Περιφέρεια μας. Επισκέφτηκα στις 17 Απριλίου και πάλι τον κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη. Το πάλεψα το θέμα αυτό σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφειάρχη, το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γρεβενών.
Χθές είχαμε τα ευχάριστα, δόθηκε νέα παράταση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με διάθεση 18 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση που θα έχει το κάθε σπίτι που θα επιδοτηθεί, θα ενισχυθεί και η τοπική αγορά. Αυτή η θετική εξέλιξη αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι άκρως απαραίτητη για μια περιοχή, όπως η δική μας, με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σε συνάντηση που είχα χθες με τον Γ.Γ. επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Γεώργιο Γιαννούση συζητήσαμε για την πιθανότητα μεταφοράς των πιστώσεων το συντομότερο δυνατό.
• Υποδομές
Νοσοκομείο Γρεβενών
Στις 5 Φεβρουαρίου συναντήθηκα με τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Λυκουρέντζο. Του εξέθεσα ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση και στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών με επιστημονικό προσωπικό καθώς και ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και το θέμα του αξονικού τομογράφου, καθώς και προβλήματα του κέντρου Υγείας Δεσκάτης. Επίσης αναφέρθηκα σε τρέχοντα θέματα και προβλήματα του χώρου της Υγείας και του ΕΟΠΠΥ.
Έχω συναντηθεί πολλές φορές και συνεργασθεί στενά με τον Διοικητή του Νοσοκομείου τον κ. Κυριάκο Σημαδόπουλο και επίσης με τον Περιφερειάρχη υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημοσθένη Ανδριόπουλο ο οποίος επισκέφτηκε το Νοσοκομείο τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντικά θέματα βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο, πολύ σύντομα θα αρχίσει να εξυπηρετεί ασθενείς.
Για τη στεγάνωση των ακάλυπτων δωμάτων του κτιρίου αποφασίστηκε από την 3η ΥΠΕ η μόνωσή τους.
Σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα στο καλοκαίρι.
1. Ψηφιακός μαστογράφος (υπερηχοτομογράφος)
2. Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα
3. Αξονικός τομογράφος
4. Προκηρύχθηκε η θέση χειρουργού & καρδιολόγου
5. Δημιουργήθηκε στη Π.Ε. Γρεβενών μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ & υπογράφηκε το Π.Δ.
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΥΡΑΚΑΛΗΣ
Αρχές Απριλίου απέστειλα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και στον Πρόεδρο Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) & Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) με θέμα την ολοκλήρωση του έργου «Οικισμός ΚΥΡΑΚΑΛΗ 1 του ΟΕΚ» στα Γρεβενά. Επεσήμανα ότι η κατάσταση του έργου δημιούργει τεράστια προβλήματα καθώς τα σπίτια που είναι ανοιχτά έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι δικαιούχοι που περίμεναν την ολοκλήρωση του έργου, εδώ και χρόνια βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Στις 17 κατέθεσα ερώτηση στην Βουλή για το θέμα και από τότε ήρθα και πάλι σε επικοινωνία μαζί τους τονίζοντας το πρόβλημα και προτείνοντας τρόπους για την αντιμετώπισή του. Πριν λίγες μέρες απέστειλα και πάλι επιστολές και σύντομα θα επισκεφτώ το Υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό γιατί το θέμα είναι σοβαρότατο και επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Από την πρώτη στιγμή και με συνεχείς επισκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προσπάθησα για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα.
Λύσαμε μια σειρά από διαδικαστικά θέματα.
Αναζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις και σε ένα μήνα περίπου με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ (εκεί ενσωματώθηκε ο ΟΕΚ) θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε πριν λίγες μέρες ότι:
«Όταν μια χώρα μονιάσει και βάλει βαθιά στο μυαλό της να επιτύχει, μπορεί να καταφέρει θαύματα».
Το Πιστεύω, πιστεύω ότι οι μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θέλει και ελπίζει στην ενότητα, ξέρει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας αλλά ξέρει ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, ξυπνά το φιλότιμο και μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, να κάνουν θαύματα.