Σε… ασφυκτικό κλοιό από ένα «επιθετικό» μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων και «μηνυμάτων» από στελέχη (και) με μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται η Ιπποκράτους.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποθαρρύνει και σχεδόν «ακινητοποιεί» στελέχη, τη στιγμή πάντως που η ηγεσία της Ιπποκράτους προσπαθεί να βρει «χαραμάδα» διαφυγής από την εσωκομματική κρίση.
Ενα εικοσιτετράωρο πριν από το κρας-τεστ αντοχής, που αποτελεί εν πολλοίς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πρώην υπουργοί αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός μέσω στενού συνεργάτη του κάνουν -ο καθένας με τη δική του οπτική- ηχηρές παρεμβάσεις με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει ότι δεν την εκφράζει πια «αυτό το ΠΑΣΟΚ» και αποκαλύπτει τη βούλησή της να συνεισφέρει για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα, προτείνει σε όλες τις ηγέτιδες δυνάμεις να λάβουν τώρα τη «Μεγάλη Απόφαση», ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει παρών με τις πολιτικές και τις ιδέες του και στελέχη εντός του ΠΑΣΟΚ (όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος) ζητούν αλλαγή της ηγετικής ομάδας «ώστε να αποφύγει τον “διασυρμό” το άλλοτε κραταιό κόμμα».
Μπορεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να δείχνει ότι διατηρεί δυνάμεις επιρροής στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια της Ευρώπης, ωστόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι συνεχίζει να πελαγοδρομεί μετά την περσινή δίδυμη εκλογική ήττα.
Είναι πασιφανές ότι το όποιο «άλμα διαφυγής από το πρόβλημα» επιλεγεί, δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένο με τη σχέση συνεργασίας που έχει «υπογράψει» το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας την τρικομματική κυβέρνηση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφοντας στη σκληρή πραγματικότητα από την πολυήμερη απουσία του στην Αμερική και τη Γερμανία, θα επιχειρήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει τα πάντα και να στείλει ευανάγνωστα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Αφενός θα διεκδικήσει την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και ανασχηματισμό με την αξιοποίηση πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση και αφετέρου θα επιμείνει για πολιτικούς και συμβολικούς λόγους στην ψήφιση του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου (ανοιχτός όμως να αποδεχθεί αλλαγές). Θα αντιμετωπίσει, έτσι, και τα εμφανή εσωκομματικά προβλήματα;
Οι πληροφορίες λένε ότι αν και οι περισσότεροι περιμένουν να ανοίξει πρώτα ο κ. Βενιζέλος τα χαρτιά του για να τοποθετηθούν, πολλά στελέχη (όσοι δεν απουσιάζουν) έχουν αποφασίσει να μιλήσουν εν συνεχεία και να μην αποφύγουν, εάν χρειαστεί, τη συγκρουσιακή ρητορική.
Το πόρισμα
Το «καυτό» θέμα που παραπέμπει στο πόρισμα και στις αναταράξεις που έφεραν σχετικές «διαρροές» θα τεθεί από αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – όπως δεν πρόκειται να αφήσουν ασχολίαστο το γεγονός της ίδρυσης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» με πρωτοβουλία του SPD, του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
«Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στην προσέγγιση μειζόνων ζητημάτων για τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρώπης και όχι ένας νέος ηγεμονισμός, όποιος κι αν θέλει να είναι ο εκφραστής του», λέει ο Γ. Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο του ΑΠΕ ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται εφεξής να σιωπήσει.
Αποχωρεί η Αννα Διαμαντοπούλου
«Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει πια»
Την απόφασή της να κλείσει οριστικά την πόρτα αποχωρώντας από «αυτό το ΠΑΣΟΚ» και να ανοίξει πανιά συμμετέχοντας στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού αποκαλύπτει η Αννα Διαμαντοπούλου.
«Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει πια» τονίζει χαρακτηριστικά η Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, όπου δεν αποφεύγει να απαντήσει για τις έντονες διεργασίες παρασκηνιακά, με αναπότρεπτο αποτέλεσμα που αφορά ενδεχομένως στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που «θα υπερασπίζεται την επιχειρηματικότητα, την αξιοκρατία και τη στελέχωση του Δημοσίου από αρίστους».
Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν γίνεται να είναι όλοι αρχηγοί» και υπενθυμίζοντας με νόημα ότι έχει διατελέσει υπουργός, επίτροπος και στέλεχος επί χρόνια, δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις «διαδρομές» στον χώρο της κεντροαριστεράς, περνώντας και μέσα από τη διαδικασία της αυτοκριτικής. «Κούνησα το δάχτυλο στην κοινωνία και τώρα έχω ανάγκη την ταπείνωση», υπογραμμίζει, ενώ σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά επαναλαμβάνει κάτι που είχε πει παλιότερα: «Από το πολύ μάσημα έχει αρχίσει και λιώνει αυτή η καραμέλα της κεντροαριστεράς».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του ζητήματος που αφορά στη σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα. «Τρόικα τέλος» είναι η στακάτο φράση που χρησιμοποιεί για να προτείνει την αποχώρηση της τρόικας από τον Σεπτέμβριο και την υποκατάστασή της ως προς τον έλεγχο του μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο, «οι επιτροπές του οποίου θα ελέγχουν σε μηνιαία βάση τους υπουργούς».
Η πρώην υπουργός, που συμμετείχε στην προ ημερών εκδήλωση ίδρυσης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στη Λειψία, φωτίζει μέρος σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της υποτίμησης του ευρώ.
Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου διατηρεί επαφές και έχει συχνή επικοινωνία με πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τυπική χειραψία που αντάλλαξε με τον κ. Βενιζέλο όταν συναντήθηκαν στην εκδήλωση της Λειψίας αποδεικνύει την «απόσταση» που υπάρχει πια με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως ανταλλάσσει συχνά απόψεις με στελέχη της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, με εκπροσώπους διαφόρων κινήσεων στον ευρύτερο χώρο και ως επικεφαλής πια του «Δικτύου» διοργανώνει εκδηλώσεις και συναντήσεις με «ατζέντα» την «αναζήτηση του κοινού μέλλοντος στην Ευρώπη». Αυτό είναι και το θέμα εκδήλωσης μεθαύριο στην Αθήνα, με ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Π. Λιπόνεν κ.ά.
Αρθρο του Αλ. Παπαδόπουλου
Ωρα για τη «Μεγάλη Απόφαση» της Ελλάδας
Ηχηρή παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό κάνει μέσω άρθρου του ο πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν αποφεύγει απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της χώρας. «Το ελληνικό ευρω-δίλημμα: Διαχείριση της αυταπάτης ή κόψιμο του γόρδιου δεσμού;» είναι ο τίτλος που επιλέγει για το άρθρο του ο κ. Παπαδόπουλος θέλοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Φοβάμαι ότι η μέχρι σήμερα εμπεδωμένη στις ηγέτιδες δυνάμεις κυρίαρχη κουλτούρα δεν μπορεί να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για μια σκληρή διαπίστωση, αλλά για να διασφαλιστεί εθνικά αξιοπρεπής συμμετοχή στην Ευρωζώνη απαιτείται να συναντηθούν και να δράσουν και άλλες Κοινωνικές και Πνευματικές Δυνάμεις», τονίζει το κορυφαίο στέλεχος προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να συντρέξουν και να κινητοποιηθούν και άλλες υπαρκτές, αλλά σχολάζουσες κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις, προκειμένου να καταστεί η χώρα ικανή να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε βάθος χρόνου».
Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, ο χρόνος εξαντλείται: «Η Ελλάδα ή θα αποφασίσει τώρα την οριστική διάσωσή της και την αξιοπρεπή παραμονή της στο ευρώ ή θα οδηγηθεί μέσα στην επόμενη τριετία έξω από αυτό. Ο χρόνος όμως που έχει στη διάθεσή της για να το αποφασίσει εξαντλείται. Η “Μεγάλη Απόφαση” πρέπει να ληφθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς βραδύτητα, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».
Και καταλήγει: «Η Ιστορία θα είναι ανελέητη για όσους θα έχουν τελικά την ευθύνη της διολίσθησης της χώρας εκτός ευρώ. Θα είναι όμως περισσότερο ανελέητη με την ολιγωρία και την έλλειψη διορατικότητας εκείνων που θα την οδηγήσουν σε μια καταστροφική άτακτη έξοδο από την Ευρωζώνη.
Αν ”ο μη γένοιτο” η χώρα οδηγηθεί εκτός ευρώ, ελπίζω οι τότε εκπρόσωποί της να διαθέτουν τις πολιτικές ικανότητες να το αντιληφθούν τουλάχιστον έγκαιρα. Εκείνες τις στιγμές, με ενότητα και νηφαλιότητα, να επιδιώξουν μια λιγότερο καταστροφική λύση από εκείνη της άτακτης φυγής, αλλά όμως καταστροφική και αυτή, προς άρση κάθε παρεξήγησης: να υιοθετήσουν σχεδιασμένες πολιτικές νομισματικής μετάπτωσης. Αυτό, δε, σημαίνει κυρίως συνεννοημένες με τους εταίρους μορφές εγγυήσεων και διευκολύνσεων στο χρηματοπιστωτικό, στο συναλλαγματικό, στο δημοσιονομικό και στο λειτουργικό πεδίο».