Τα πτυχία και τα προσόντα θα μετρούν περισσότερο για τις προαγωγές στο Δημόσιο απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ η σημασία της αρχαιότητας μειώνεται, όπως φέρεται να προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” , καταργείται στην ουσία η επετηρίδα για τις προαγωγές στο Δημόσιο καθώς ψαλιδίζονται τα μόρια για τα έτη υπηρεσίας και στο εξής θα βαρύνουν περισσότερο οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι και το πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Έτσι, νέοι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν με όπλο τα πτυχία τους να διεκδικούν και να καταλαμβάνουν νευραλγικά πόστα στη δημόσια διοίκηση, όπως θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών παραμερίζοντας την επετηρίδα που μέχρι σήμερα βασίζονταν στην αρχαιότητα.
Επίσης, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γίνουν γενικοί διευθυντές μόνο οι υπάλληλοι του βαθμού Α’ και Β’, αλλά και από χαμηλότερους βαθμούς αν διαθέτουν τα τυπικά προσοντά.
Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού σχετικά με την παροχή αναρρωτικών αδειών, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα πολλοί έκαναν κατάχρηση και απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την εργασία τους.
Με το νομοθέτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανάβει το “πράσινο φως” για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα επικυρώσουν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων στα οποία οι δομές θα συρρικνωθούν κατά μέσο όρο 50% και το προσωπικό τους θα μειωθεί κατά περίπου 2.000-3.000.
Το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί πλεονάζον θα περάσει στην κινητικότητα κατόπιν αξιολόγησης προκειμένου να καλύψει κενά σε υπηρεσίες που βάσει των σχεδίων στελέχωσης θα έχουν διαπιστωμένα κενά.
Για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η ένταξη 12.500 υπαλλήλων στην κινητικότητα, οι 15.000 απολύσεις και οι ισάρθιμες προσλήψεις.