http://4.bp.blogspot.com/-dXpRmc5mAZg/UXrjEW-2QNI/AAAAAAAB2lY/ZIqtLxXU7AE/s1600/8.jpg

Το βράδυ της Τετάρτης, στις 20:30, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης έγινε η παρουσίαση: του βιβλίου και του διασκευασμένου CD των δημοτικών μας τραγουδιών, με τ’ ομότιτλο «παράθυρο ανοιχτό» του Μάκη Σεβίλογλου.http://1.bp.blogspot.com/-chWaI_7DnOc/UXriHuhURyI/AAAAAAAB2kg/UzCl6Du0SWY/s1600/1.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-IwuitP2RFgI/UXriNjv-4_I/AAAAAAAB2ko/mznQR6JYcJU/s1600/2.jpg

Ο τίτλος του δισυπόστατου έργου: των πεζών κειμένων, της μουσικής παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού, «παράθυρο ανοιχτό», είναι φορτισμένος με αλληγορία και συναίσθημα. Είναι το παράθυρο που είναι ανοιχτό στην αναπόληση των παιδικών μας χρόνων, που η προσπέλαση τους μας οδηγεί σε μια ζωντανή, νοσταλγική ενόραση και μας γεμίζει με τη δημιουργική ικμάδα των χρόνων της νιότης. Είναι το παράθυρο που βλέπει στις πολιτιστικές και πολιτισμικές μας καταβολές, στη φύτρα μας, και που μας αναζωογονεί, όπως ο Ανταίος κάθε φορά που επιστρέφουμε σ’ αυτή.

http://4.bp.blogspot.com/-iHPc4WxpbDc/UXriUJ4yRDI/AAAAAAAB2kw/eNN6TBviGk8/s1600/3.jpg

Ο Μάκης στα γραπτά του κείμενα, που είναι αυτοβιογραφικά, με χρονογραφική αίσθηση, μας έφερε μνήμες και μας ταξίδεψε στην πιο γλυκιά του πατρίδα , στην πατρίδα των παιδικών του αναμνήσεων. Μας αφηγήθηκε ιστορίες για τους συγχωριανούς του, για τη γλώσσα τους και για την καθημερινή τους ζωή. Ιστορίες και βιώματα που τον έκαναν ν’ αγαπήσει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Κοινώνησε από τη λειτουργία αυτού του πολιτισμού και μυσταγωγήθηκε στην αγάπη του. Μία από τις πτυχές αυτού του πολιτισμού είναι και το δημοτικό μας τραγούδι. Με την υπερχειλισμένη αγάπη του διασκεύασε με σεβασμό 13 παραδοσιακά τραγούδια από τα Γρεβενά και την Ήπειρο. Πρόσθεσε νέα μουσικά όργανα χωρίς να αλλάξει την «υφή» των τραγουδιών και με την καταπληκτική φωνή του προσέδωσε μια αρμονική τελειότητα στη νέα του μουσική δημιουργία.

http://1.bp.blogspot.com/-8zRmTahigsI/UXrif1puv4I/AAAAAAAB2k4/2sggGPcj4c0/s1600/4.jpg

Η συγγραφή του, αποτελεί πηγή έμπνευσης και μας θυμίζει, με τις δυναμικές της εικόνες και τις αποτυπώσεις των χαρακτήρων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο Μάκης με την κατάθεση αυτού του βιβλίου εμφανίζει ακόμη μια δεξιότητά του, είναι συγγραφέας, λογοτέχνης.

http://3.bp.blogspot.com/-hAGeYmebfcQ/UXri4i1bAnI/AAAAAAAB2lA/NLbEk4ZJi4M/s1600/5.jpg

Για την συγγραφή του βιβλίου και την ανεκτίμητη σε αξία διασκευή των δημοτικών τραγουδιών μας μίλησαν: ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος, ο δημοσιογράφος Παφύλης Αργύρης και ο γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης Σιαμπανόπουλος Ευάγγελος.

http://3.bp.blogspot.com/-N8Tpw4Cs3i8/UXri8YBg-SI/AAAAAAAB2lI/KF6LJzj5j90/s1600/6.jpg
Η παρουσίαση ξεκίνησε με την προβολή ενός DVD που φιλοτέχνησε ο Αργύρης Παφίλης, με παραστάσεις που ζωντάνευαν τις αλλοτινές εκείνες μνήμες της καθημερινότητας που περιγράφονται στο βιβλίο. Την συνοδευτική μουσική επένδυση την πρόσθεσε ο ίδιος ο Μάκης.

http://2.bp.blogspot.com/-7RuRBdPHg7U/UXrjAc7ZHbI/AAAAAAAB2lQ/NDNxgAbsEEc/s1600/7.jpg

Η εκδήλωση τελείωσε με τη δημιουργία ατμόσφαιρας πνευματικής «ευωχίας» στο ακροατήριο από τη ζωντανή ερμηνεία τεσσάρων επιλεγμένων τραγουδιών από τα δεκατρία του CD. Στην απογείωση της ατμόσφαιρας συνέβαλλαν εκτός από τον ίδιο τον δημιουργό με την καταπληκτική του φωνή: ο Ζήσης Κασιάρας με τις περίτεχνες δοξαριές του στο βιολί, ο Γιάννης Αντωνίου στην κιθάρα, ο Δημήτρης Κίτσιος στο κοντραμπάσο και ο Κωνσταντίνος Κασιάρας στο νταϊρέ.

http://4.bp.blogspot.com/-dXpRmc5mAZg/UXrjEW-2QNI/AAAAAAAB2lY/ZIqtLxXU7AE/s1600/8.jpg

Ήταν μια μοναδική ξεχωριστή παρουσίαση στα χρονικά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

http://1.bp.blogspot.com/-RVzNiBQHlA8/UXrjISXPUaI/AAAAAAAB2lg/tGlnlrSlKk8/s1600/9.jpg

Οι φίλοι του Μάκη που συνέρρευσαν από την πόλη μας, από τα Τρίκαλα, από την Κοζάνη και το Βόϊο έμειναν αρκούντως ικανοποιημένοι, παίρνοντας στις αποσκευές τους την αγάπη του Μάκη για την παράδοση μας και το δημοτικό τραγούδι. «Παράθυρο ανοιχτό» για τις κρύες ημέρες της Παγοσμιοποίησης!…

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.