Επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια τον Φεβρουάριο του 2006, ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων που εμπλέκονται στην υπόθεση καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.
Ο 64χρονος άνδρας καταδικάστηκε στην ίδια ποινή φυλάκισης (4,5 έτη, εξαγοράσιμη) που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο για την εμπλοκή του στην εξαφάνιση του μικρού αγοριού, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι, εάν δεν καταβάλει το ποσό της εξαγοράς, θα οδηγηθεί στις φυλακές.
Ο άνδρας αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της ψευδορκίας, καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων ψευδόρκησε τόσο στις καταθέσεις του ενώπιον των αστυνομικών Αρχών της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης όσο και ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή που είχε οριστεί για την υπόθεση. Ο άνδρας είχε υποστηρίξει ότι το μοιραίο απόγευμα της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ τα εγγόνια του βρίσκονταν στο σπίτι τους. Οσον αφορά την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, ο 64χρονος αντιμετωπίζει κατηγορία όχι για τα εγγόνια του, αλλά για τους συνομήλικους αλλοδαπούς φίλους, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση της εξαφάνισης και της δολοφονίας του μικρού μαθητή.
Πρόκειται για μία από τις πιο ανατριχιαστικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη κοινή γνώμη, καθώς στον ρόλο του θύματος αλλά και του θύτη βρέθηκαν ανήλικα παιδιά. Για την υπόθεση, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι (δύο Ελληνόπουλα αδέλφια και άλλα τρία παιδιά, ρουμανικής, αλβανικής καταγωγής και ένας Βορειοηπειρώτης) δικάστηκαν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2009 για τα αδικήματα της μη σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού. Τελικά, στους ανηλίκους επιβλήθηκαν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αναμορφωτικά μέτρα.
Από το 2006 έως και σήμερα το πτώμα του νεαρού μαθητή δεν έχει βρεθεί, ενώ η μητέρα του Νατέλα συνεχίζει τον αγώνα της.
δημοκρατία