Η ΕΛΑΣ δικαιολογεί την ποσότητα, υποστηρίζοντας ότι διέθετε πληροφορίες για επικείμενη κατάληψη της Βουλής
Την εντυπωσιακή ποσότητα των 2.860 χημικών κατανάλωσε η ΕΛΑΣ μόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης στην Αθήνα, όταν ο μέσος όρος χημικών που έπεφταν άλλες επεισοδιακές ημέρες στο κέντρο δεν ξεπερνούν τα 100 με 150! Η εξήγηση για το πρωτόγνωρο νέφος, που κρίθηκε αναγκαίο να απλωθεί πάνω από την πόλη, αποδίδεται από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ σε «πληροφορίες – κυρίως μέσω συστημάτων υποκλοπών – ότι ομάδες αντιεξουσιαστών σχεδίαζαν εισβολή στην Βουλή και γι΄ αυτόν το λόγο, μάλιστα, θα προχωρούσαν σε ενέργειες αντιπερισπασμού και σε άλλα σημεία της πλατείας Συντάγματος».
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είχε υπάρξει συνεννόηση εκείνη την ημέρα να κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης στην πλατεία Συντάγματος αλλά τελικά δόθηκε αρνητική απάντηση από την διοίκηση του Μετρό».
Όπως αναφέρεται, επιπλέον, προκειμένου να εξηγηθεί η απώλεια κάθε ελέγχου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ αδυνατούν να προχωρήσουν προχωρήσουν στην σύλληψη των ταραξιών λόγω του γεγονότος ότι… έχουν αποψιλωθεί οι περιώνυμες «ομάδες συλλήψεων», που διαθέτουν.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής από τους αρμοδίους των τεχνικών υπηρεσιών ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν την Τετάρτη είναι ποσότητα 20 φορές μεγαλύτερη από την συνήθη χρήση χημικών σε μια «μέση», όπως λένε, ημέρα επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Μάλιστα σε αυτήν την ποσότητα δεν υπολογίζονται τα χημικά που εκτοξεύθηκαν με τις φυσούνες, τις οποίες κρατούν οι άνδρες των ΜΑΤ, ούτε και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
17 ώρες επεισοδίων
Όπως παραδέχθηκε, μιλώντας στο «Βήμα», υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ «ο αριθμός των χημικών που ρίχθηκαν στην προχθεσινη διαδήλωση είναι πράγματι μεγάλος». Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να συνυπολογισθεί η διάρκεια των επεισοδίων, που άρχισαν στις 9 το πρωί και τελείωσαν στις 2 τα ξημερώματα. Μιλάμε δηλαδή για 17 ώρες διαρκών επεισοδίων σε όλο το κέντρο της Αθήνας, όταν ο μέσος χρόνος διάρκειας των συγκρούσεων με αντιεξουσιαστές δεν ξεπερνά τις δύο με τρεις ώρες και συνήθως σε πιο περιορισμένο μέτωπο.Τα επεισόδια είχαν τόσο μεγάλη διάρκεια λόγω και της οργάνωσης των ταραξιών που είχαν σχεδόν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες και τρόπους να αναδιπλώνονται και να επιτίθενται ξανά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Εξαλλου πρέπει να γνωρίζετε ότι διεθνώς η χρήση χημικών θεωρείται το πιο ήπιο μέσο αντιμετώπισης διαδηλωτών».
Όσο για το θέμα της χρήσης ληγμένων χημικών οι αστυνομικοί το προσπερνούν ως ανέκδοτο. Επιμένουν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το μόνο που συμβαίνει με τα χημικά που δεν χρησιμοποιούνται για καιρό είναι ότι να χάνουν την… ισχύ τους. Ωστόσο με την χρήση χημικών που γίνεται τα τελευταία χρόνια δεν μένουν για πολύ καιρό ποσότητες αχρησιμοποίητες».
Οι πληροφορίες της ΕΥΠ Φαίνεται, πάντως, ότι γύρω από όσα συνέβησαν την Τετάρτη προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη «το τελευταίο 20ημερο υπήρχαν πληροφορίες μέσω κυρίως των συστημάτων υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛΑΣ ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο από τους αντιεξουσιαστές να δημουργήσουν εκτεταμένα επεισόδια και να επιχειρήσουν εισβολή στην Βουλή. Στις ακροάσεις συνομιλιών ακούγονταν αναφορές ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη θα ωχριούσαν μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε την Τετάρτη. Ακούγαμε ότι οι αντιεξουσιαστές είχαν ειδικό σχέδιο μέσω κινήσεων αντιπερισπασμού να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Συνταγματος ώστε να βρουν ευκαιρία να κτυπήσουν το Κοινοβούλιο. Γι αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες υπήρχε γενική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ κι είχαμε ζητήσει να έλθουν από την επαρχία άλλες 15 διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε την Τεταρτη συνολικά να βρίσκονται στην πλατεία 40 διμοιρίες από τις οποίες περίπου 20 είχαν παραταχθεί γύρω από το Κοινοβούλιο».
Όπως συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος «από το πρωί της Τετάρτης είχαμε αντιληφθεί ότι οι πληροφορίες για γενικευμένα επεισόδια δεν ήταν χωρίς αντίκρυσμα. Βλέπαμε ότι υπήρχαν τρία μπλοκ αντιεξουσιαστών που κτυπούσαν από σταθερά σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Ετσι οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν σε μια λογική καταδίωξης των ταραξιών στο κάτω μέρος της πλατείας, με κύριο μέλημα μας να μην αποσυρθεί ούτε ένας αστυνομικός από το “φραγμα” που είχε στηθεί έξω από την Βουλή. Ο στόχος μας θεωρείται ότι επιτεύχθηκε γιατί δεν υπήρξε κανείς σοβαρός τραυματισμός πολίτη αλλά και γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας στο Κοινοβούλιο».
Το ανοιχτό Μετρό
Ένα σημείο αιχμής για τους αξιωματικούς ήταν η λειτουργία του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου όπως δηλώνουν είχαν ζητήσει να κλείσει, λόγω του γεγονότος ότι αποτελούσε «χώρο από τον οποίον εκπορεύονταν επεισόδια».
Από την άλλη πλευρά στελέχη της διοίκησης του Μετρό επεσήμαναν ότι «στις 6.06 το απόγευμα της Τετάρτης μας στάλθηκε φαξ από τηνΕΛΑΣ να κλείσουμε τον σταθμό στο Σύνταγμα. Ομως αυτό ήταν αδύνατο γιατί ήδη μέσα υπήρχαν 2500 έως 3000 άτομα αλλά και γιατί τα ρολά στην είσοδο του Μετρό ήταν χαλασμένα. Η ΕΛΑΣ όφειλε να μας το είχε ζητήσει αυτό εγγράφως μερικές ημέρες πιο πριν κι όχι όταν πια ήταν αργά».