Στη δημοσιότητα η πρόταση του Υπουργείου Υγείας
Συνενώσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κλινικών και αλλαγή χρήσης μικρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προβλέπει η πρόταση του του Υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις, η οποία δόθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι κλίνες που λειτουργούν στο ΕΣΥ είναι περίπου 35.000 (46.000 είναι οι οργανικές), το σύνολο των νοσηλευθέντων το 2010 υπερέβη τα δύο εκατομμύρια, η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) προσεγγίζει τις τέσσερις ημέρες και η κάλυψη πλησιάζει το 70%.
Οι κλινικές και λοιπές μονάδες είναι περίπου 2.000 στα 131 Νοσοκομεία (με σημαντικά όμως προβλήματα στην ουσιαστική ύπαρξή τους), συνεπώς οι κλίνες ανά κλινική είναι 17 – 18, πολύ λιγότερες από τη σύσταση σχετικού νόμου για 25 κλίνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις αποκλίσεις (1η και 4η Δ.Υ.Π. Ε άνω των 20 κλινών, οι υπόλοιπες κάτω των 20). Στόχος είναι οι κλινικές να πλησιάζουν, κατά μέσο όρο, τις 25 κλίνες, συνεπώς να μειωθούν κατά 10% – 15% (περίπου 1.700 λιγότερες) χωρίς να δημιουργούνται υπερμεγέθεις κλινικές.
Αποκλίσεις παρουσιάζονται και στο παραγόμενο ανά κλινική έργο. Οι συντάκτες του κειμένου προτείνουν να γίνεται αξιολόγηση από τους αρμοδίους των Υγειονομικών Περιφερειών και στο προσωπικό, με έμφαση στους γιατρούς και στόχο η αναλογία έως 0,7 γιατροί ανά κλίνη να επιτευχθεί σε όλες τις μονάδες, όπως αντιστοίχως το νοσηλευτικό (1,1 ανά κλίνη) και το λοιπό προσωπικό (0,8 ανά κλίνη).
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη παρουσίαση γίνεται και στα 500 Εργαστηριακά Τμήματα, με στόχο να υπάρχει ακτινολογικό και βιοπαθολογικό εργαστήριο σε όλα τα Νοσοκομεία. Επίσης, τονίζεται ότι τα βασικότερα Νοσηλευτικά Ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, και παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό και ανοσολογικό εργαστήριο.
Κοινές διοικήσεις
Με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας μειώνεται ο αριθμός των Διοικητικών Συμβουλίων από 133 σε 83 και τους Διοικητές σε 78 (δύο έχουν Πρόεδρο – Αντιπρόεδρο, και δύο έχουν Πρόεδρο – Γενικό Διευθυντή, πλέον του Αιγινήτειου). Παρά το γεγονός ότι δημιουργεί 23 νέες θέσεις Αναπληρωτών Διοικητών για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται σε 145 αντί 175 (συν δύο Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Λεκανοπέδιο θα συνδιοικούνται – βάσει του μοντέλου του Μαιευτηρίου «Ελενα» με το «Αλεξάνδρα» – τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί και να αλλάξει μορφή). Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» θα συνδιοικείται με το «Πατησίων», το «Σωτηρία» με το «Γεννηματάς», το «Αρεταίειο» με το «Αιγηνίτειο» (θα έχουν κοινό έφορο) και το Κρατικό της Νίκαιας με το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (το δεύτερο θα αλλάξει χρήση). Ακόμη, θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Λουκέτα και αλλαγές ρόλων
Οι συντάκτες τους κειμένου προτείνουν το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής («Δαφνί»), Πέτρας Ολύμπου, Θεσσαλονίκης, Κερκύρας, Τρίπολης και Χανίων και την αλλαγή χρήσης των Νοσοκομείων «Πατησίων», Σπηλιοπούλειο, «Αγία Βαρβάρα», Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Αφροδισίων και Ειδικών Νόσων, και των Κέντρων Υγείας Κρεστένων και Νεαπόλεως.
Επίσης, συνεκτιμήθηκε η μελλοντική εξέτασης ένταξης στο σύστημα τεσσάρων μονάδων που δεν ανήκουν τώρα στο ΕΣΥ (Ερρίκος Ντυνάν, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ευγενίδειο).
Μετατροπή χρήσης νοσηλευτικών μονάδων
* Το «Πατησίων» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι».
* Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου»).
* Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με στόχο να γίνει Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής (200 κλινών) μέσω ΕΣΠΑ.
* Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό – ακτινοδιαγνωστικό), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα. Προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Αγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).
* Το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων εξελίσσεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».
* Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, και προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
* Το Κέντρο Υγείας Κρεστένων εξελίσσεται σε πλήρες Κ.Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5 – 10 κλινικών).
* Το Κέντρο Υγείας Νεάπολης θα γίνει Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.
Επίσης, εξετάζεται η ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας Κύμης και Καρύστου ως μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βραχείας νοσηλείας, μίας ημέρας χειρουργείων, τεχνητού νεφρού και αποκατάστασης, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.
Έλενα Φυντανίδου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρο το κείμενο της Πρότασης Μελέτης Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ