Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος
Με την παρουσίαση της εισήγησης εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από την απερχόμενη γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, ξεκινούν σήμερα το πρωί στις 10.00 οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του κόμματος στο «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό.
Με κυρίαρχη στο εσωκομματικό στερέωμα την κυρία Παπαρήγα παρά την ευθεία και δημόσια αμφισβήτηση της ακολουθούμενης «σκληρής γραμμής» από την πλευρά των διαφωνούντων, το συνέδριο θα κληθεί να επιβεβαιώσει την πολιτική πρόταση της ηγεσίας για την «λαϊκή συμμαχία» η οποία θα διεκδικήσει την «εργατική λαϊκή εξουσία», ο οποίος θεωρείται από τον Περισσό «πιο επίκαιρος παρά ποτέ».
Το 19ο Συνέδριο έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και κάποιους συμβολισμούς που το καθιστούν καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία του ιστορικού κόμματος το οποίο συμπληρώνει αισίως τα 95 χρόνια δράσης.
Και αυτό διότι το ανώτατο αυτό κομματικό σώμα συνέρχεται:
· Σε περίοδο βαθείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
· Μετά από ένα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα (στις εκλογές του Ιουνίου 2012) με συρρίκνωση σχεδόν κατά το ήμισυ των εκλογικών δυνάμεων του ΚΚΕ.
· Σε μια φάση ευθείας και δημόσιας (μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου) αμφισβήτησης της κυρίαρχης «γραμμής» της ηγετικής ομάδας υπό την κυρία Παπαρήγα από τους διαφωνούντες.
· Και σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν βασικούς άξονες της (οικονομικής) επιβίωσής του (όπως η Τυποεκδοτική Α.Ε.κλπ.), αλλά και προβλήματα πολιτικής και οργανωτικής απήχησης.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πλαίσιο, ο Περισσός προωθεί την αλλαγή του ισχύοντος προγράμματος και καταστατικού του κόμματος αντικαθιστώντας την πολιτική συγκρότησης ενός «αντιϊμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης» στην κατεύθυνση προς τον σοσιαλισμό, όπως το είχε προσδιορίσει το 15ο Συνέδριο του 1996, με τον στόχο συγκρότησης μιας «λαϊκής συμμαχίας» η οποία θα κατακτήσει την «εργατική λαϊκή εξουσία», δηλαδή τον σοσιαλισμό.
Η μετατόπιση αυτή στις επεξεργασίες του ΚΚΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από όσους έκαναν λόγο για εγκατάλειψη της πολιτικής συμμαχιών του κόμματος και για «ταύτιση τακτικής και στρατηγικής» σε «σεχταριστική κατεύθυνση», αιτιολογήθηκε ως απόρροια των αλλαγών και των εξελίξεων που έχουν μεσολαβήσει με αιχμή τις «οικονομικές εξελίξεις, τις τάσεις και τις μεταβολές στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στην ΕΕ, τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Παρά τον τόνο που έδωσαν το τελευταίο διάστημα τα μαζικά άρθρα των διαφωνούντων στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση κορυφαίων ηγετικών στελεχών, η οποία και προαναγγέλλει την λήψη μέτρων εις βάρος τους μετά το συνέδριο, το συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει τις προωθούμενες αλλαγές στην πολιτική του ΚΚΕ.
Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, υπέρ των «Θέσεων» της Κεντρικής Επιτροπής και το νέο Πρόγραμμα ψήφισε το 96,8% των κομματικών μελών, κατά το 1,65% και «λευκό» το 1,55%, ενώ για το προτεινόμενο Καταστατικό ψήφισε υπέρ το 97,3% των κομματικών μελών, κατά το 1,21% και «λευκό» το 1,49%.
Όπως είπε η κυρία Παπαρήγα σε κομματική εκδήλωση «η άμεση ψήφος δείχνει ότι οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου ξεκινάνε με πάρα πολύ καλή προοπτική αφού το 96% των μελών του κόμματος και το 95% των μελών της ΚΝΕ, έχουν υπερψηφίσει τις ΄΄Θέσεις΄΄, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό».
Η διαδοχή
Επίσης, το συνέδριο του ΚΚΕ θα εκλέξει τα νέα όργανά του.
Την προσεχή Κυριακή, τελευταία ημέρα των εργασιών, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία στην συνέχεια θα συνέλθει για να εκλέξει το νέο γενικό γραμματέα της.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με το αν θα τεθεί τώρα ή μετά από κάποια μεταβατική περίοδο η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι του κόμματος.
Ένα θέμα άλλωστε το οποίο έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό καθώς η κυρία Παπαρήγα έχει συμπληρώσει 22 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ.
ο μείζον ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι είναι αν η κατάλληλη ώρα για την διαδοχή είναι αυτή, ή πρέπει να μετατεθεί για αργότερα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κυρία Παπαρήγα είναι ο απαραίτητος εξισορροπητικός παράγοντας ειδικά στην παρούσα κρίσιμη φάση με εσωτερικές έριδες και αμφισβητήσεις και κυρίως με ένα ΚΚΕ εκλογικά συρρικνωμένο.
Από τα πρόσωπα το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην διαδοχολογία είναι εκείνα των κκ. Δ. Κουτσουμπά και Γ. Μαρίνου, μελών του Πολιτικού Γραφείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναβαθμισμένο ρόλο στο συνέδριο και στις αποφάσεις που θα λάβει, τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και σε επίπεδο ανάδειξης οργάνων, θα παίξει ένα άλλο μέλος του ΠΓ, η κυρία Ελένη Μπέλλου, «θεωρητικός» του κόμματος και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της κυρίας Παπαρήγα.