Με ηλικιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό
Κατώτατο μισθό πολλαπλών ταχυτήτων, με βάση ηλικιακά, γεωγραφικά και πλήθος άλλων κριτηρίων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, προβλέπεται διαφορετικός μισθός για εργαζομένους έως 18 ετών, άλλος για τις ηλικίες έως 24 και διαφορετικός για τους μεγαλύτερους.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ενόψει του τελικού σχεδίου της υπουργικής απόφασης που αφορά τη διαμόρφωση του νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας από το 2014, προτείνεται ο κατώτατος μισθός να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση μιας συγκεκριμένης περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 75% αυτού των ενηλίκων.
Επίσης, προβλέπονται διαφοροποιημένοι μισθοί ανά περιοχή, εφόσον υπάρχουν συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.
Για νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας.
Βρούτσης: «Δεν θα υπάρξει μείωση”
Δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού διαβεβαιώνει κατηγορηματικά με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει, ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του».
«Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα αποκτήσει μια νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και τονίζει, ότι η «νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και – για πρώτη φορά – στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο:
– Την κατοχύρωση ενός κατώτατου (απαράβατου) ενιαίου ορίου αμοιβών για όλη τη χώρα, ως «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων, πάνω από το οποίο όμως θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν όποιες αμοιβές θέλουν
– Την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων
Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (από το 2017) και μέχρι τότε θα παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ