Στο ενωμένο τριτράπεζο του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, στις 7 το απόγευμα της Tετάρτης 3 Απριλίου βρέθηκαν να κάθονται δεκατέσσερις (14) γονείς. Ο σκοπός της επίσκεψης τους και της αναμονής τους ήταν να προσεταιρισθούν την γνώση ανοίγοντας το «Διατροφικό εργαστήρι για γονείς». Ήρθαν λοιπόν αναζητώντας το κλειδί…
Η διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου, ως φιλόξενη οικοδέσποινα τους καλωσόρισε και τους τράταρε από ένα υγιεινό μπισκοτάκι, και αμέσως μετά τους χώρισε σε τρεις ομάδες, που η κάθε ομάδα αναλογούσε σε μια διαφορετική οικογένεια. Ήτοι, η οικογένεια που είχε ένα παχύσαρκο παιδί, η οικογένεια που είχε ένα λιπόσαρκο παιδί και η οικογένεια που είχε παππού και γιαγιά ζητώντας να αναπαραστήσουν σκηνές από την οικογενειακή ζωή, που είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση της παθογένειας των παιδικών συμπεριφορών.
Οι ρόλοι στην κάθε ομάδα μοιράστηκαν αυτοβούλως και ο διάλογος της αναπαράστασης των οικογενειακών συμβάντων, σε σχέση με τη διατροφή, με πολύ χιούμορ, διαδραματίστηκε για ένα δεκάλεπτο. Στο τέλος του δεκαλέπτου, είναι αλήθεια πως όλοι, απ’ ότι προδήλως ομολόγησαν εντόπισαν τις λανθασμένες τους συμπεριφορές απέναντι στο παιδί, αλλά και αναμεταξύ τους.
Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης αεικίνητη και αέρινη, διερχόμενη επανειλημμένα τον μακρόστενο περιφερικό διάδρομο ενθάρρυνε και ενίσχυε την συζήτηση για την συμπερασματική κατανόηση του διαδραστικού παιχνιδιού για μεγάλους.
Το κλειδί λοιπόν δεν ήταν κρυμμένο στον φεγγίτη, ούτε στην τσέπη της Σοφίας. Ήταν κρυμμένο μέσα στην αναπαράσταση των οικογενειακών διαλόγων, στην ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική. Και ως εκ τούτου μπήκαν όλοι στο διατροφικό εργαστήρι και εμπλουτίστηκαν από πρακτική γνώση και εμπειρία.
Σίμος Ζαγκανίκας