Αιτία η κωλυσιεργία της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών
Περισσότερες από 500 φορολογικές υποθέσεις με βεβαιωμένα και ανείσπρακτα έσοδα που εκτιμώνται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί λόγω κωλυσιεργιών στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που συστάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για να ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η ιστορία της Επιτροπής αρχίζει από τις 31 Μαΐου 2012, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι στελεχώθηκε και ξεκινά τις εργασίες της. Έργο της Επιτροπής, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, είναι η διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, εφόσον η διαφορά υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Αν για παράδειγμα γίνει φορολογικός έλεγχος σε μια επιχείρηση και βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι οι οποίοι αμφισβητούνται από τον επιχειρηματία ή επιδιώκει συμβιβασμό, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα αντί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη να καταφύγει στη συγκεκριμένη Επιτροπή.
Για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαιτείται προκαταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων, για την προσφυγή στην Επιτροπή δεν υπάρχει οικονομική απαίτηση. Με αυτό και μόνο το δεδομένο, γίνεται αντιληπτό γιατί η Επιτροπή έχει μεγάλη ζήτηση.
Η Επιτροπή, ωστόσο, συνεδριάζει μόνο μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτή τη μία συνεδρίαση προλαβαίνει να ασχοληθεί με 4-5 υποθέσεις. «Αυτό σημαίνει 260 τον χρόνο. Επομένως, για να διεκπεραιωθούν μόνο οι 500 υποθέσεις που έχουν συσσωρευθεί απαιτούνται περίπου δύο χρόνια» σημειώνει υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
ΔΟΛ