ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ δεν ψηφίζουν τη διατήρησή του ως έχει
Αγκάθι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα της παράτασης του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.
Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ εγείρουν ενστάσεις για το αίτημα της τρόικας να παραμείνει το χαράτσι για ολόκληρο το 2013 και το οικονομικό επιτελείο αναζητά συμβιβαστική λύση, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.
Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει την παράταση στο χαράτσι, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο μέτρο. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι εάν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει το χαράτσι, θα πράξουν κι εκείνοι το ίδιο.
Όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν σκοπεύουν να σηκώσουν και πάλι βάρη που δεν τους αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους.
Μέχρι τώρα η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν να εισαχθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει υπαναχώρηση από αυτή τη θέση, καθώς η τρόικα επιμένει ότι εάν εφαρμοστεί από φέτος ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος θα πρέπει να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές.
Η τρόικα θεωρεί αφενός ότι η απόδοση του νέου φόρου θα είναι μικρότερη αφετέρου ότι η είσπραξη του από τις εφορίες εγκυμονεί κινδύνους για το στόχο των 3,2 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με το Mega, προκειμένου στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τη διατήρηση του τέλους και το 2013, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωση του φορολογικού βάρους σε κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα για την απώλεια εσόδων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση φόρου 10% έως 15% ή των ειδικών συντελεστών, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ή 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με πλαφόν στην επιφάνεια των ακινήτων για την ελάφρυνση.
Παράλληλα, για τη κάλυψη της απώλειας εσόδων πιθανότατα θα εφαρμοστεί η συνταγή των «συγκοινωνούντων δοχείων», με αύξηση των συντελεστών στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013 για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες εκκρεμότητες, το επικαιροποιημένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου φαίνεται ότι προβλέπει και αποχωρήσεις στο τέλος της περιόδου διαθεσιμότητας.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 730 φορέων, ενώ θα ορίζεται και αριθμός προσωπικού που βαίνει προς μόνιμη αποχώρηση.
Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 3.000 επίορκων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα δουν άμεσα τη πόρτα της εξόδου.
Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων. Η τρόικα φαίνεται να δέχεται 36 δόσεις ή 48 αλλά με αυστηρούς όρους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει αυτά τα τρία «μέτωπα» με την τρόικα ομαλά, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (το συντομότερο δυνατόν) και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (από τον Σεπτέμβριο).
ΤΟ ΒΗΜΑ