Αγοράστε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο… χωρίς να πέσετε «θύματα» στο ζήτημα της τιμής ή της ποιότητας του οχήματος! Η αγορά ενός μοντέλου, που έχει περάσει από αρκετά χέρια οδηγών, απαιτεί αρκετή προσοχή από τον αγοραστή, ώστε να μην καταλήξει που θα του βγάλει προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν τα βήματα και τις συμβουλές που θα σας οδηγήσουν στην αγορά ενός τέλειου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου… σώζοντας το πορτοφόλι και την υπομονή σας!

Κάντε μια «πλήρη» έρευνα αγοράς

Μην περπατήσετε ποτέ μέσα στην αντιπροσωπεία… «μόνο και μόνο για να δείτε τι έχει»! Ο πωλητής θα παρατηρήσει το άσκοπο βλέμμα σας και θα γίνετε εύκολη λεία. Ελέγξτε από πριν τα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν και ψάξτε στο ίντερνετ, όχι μόνο για τις προδιαγραφές τους, αλλά και για την εμπειρία των χρηστών π.χ. αξιοπιστία του αμαξιού. Συμβουλευτείτε τους οδηγούς τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και διαβάστε τις αγγελίες πώλησης στις μικρές αγγελίες. Στην αρχή κάντε έναν προϋπολογισμό, με τα έξοδα ασφάλισης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα λειτουργικά έξοδα… πέραν του κόστους αγοράς και κινηθείτε αναλόγως. Πάντως να θυμάστε, μπορεί στην αντιπροσωπεία να πληρώνετε περισσότερα χρήματα από ο,τι σε έναν ιδιώτη, αλλά ταυτόχρονα αποκτάτε εγγυήσεις για το αυτοκίνητο.

Διαπραγματευτείτε την τιμή μέχρι τέλους

http://1.bp.blogspot.com/-wEAAPNG89_k/UU7Zww-T0RI/AAAAAAAI19E/aHoqOrgTLxM/s1600/tromaktiko3563.jpgΜην εντυπωσιάζεστε από διακοσμητικά ή το μοντέλο και μην αφήσετε τον πωλητή να καταλάβει οτι έχει στα χέρια του το αυτοκίνητο των ονείρων σας! Κάτι τέτοιο θα σας οδηγήσει να πληρώσετε παραπάνω από την αξία του αυτοκινήτου. Πριν τη συνάντηση, σκεφτείτε την τιμή που θέλετε να πετύχετε και την τιμή που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης είναι σκληρό, για αυτό αναφερθείτε στις επισκευές που απαιτεί το αυτοκίνητο και ελέξτε το πόσο παλιά πέρασε Κ.Τ.Ε.Ο. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε μια αρκετή χαμηλή προσφορά… ώστε να την ανεβάσει μετά λίγο ο πωλητής. Προσοχή! Αν δεν γνωρίζετε γύρω από τις μηχανικές βλάβες, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Παράλληλα, βεβαιωθείτε, οτι κατα την πληρωμή θα πάρετε απόδειξη με τα πλήρη στοιχεία του πωλητή και ο,τι θα κάνετε το καλύτερο deal, με τα έξτρα του αυτοκινήτου να περιλαμβάνονται στην τιμή.

Η συνάντηση με τον πωλητή… δώστε προσοχή!

Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από έναν ιδιώτη, κλείστε συνάντηση στον τόπο κατοικίας του και μάθετε όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για το όχημα. Κοιτάξτε προσεκτικά το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό του αμαξιού για τυχόν γρατζουνιές, χτυπήματα ή ζημιές. Μάθετε πόσο καιρό κατέχει το αυτοκίνητο, τα χιλιόμετρα του, αν είναι τρακαρισμένο, τη γενική κατάσταση του οχήματος (και λειτουργική) και για ποιόν λόγο το πουλάει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια πιο συνολική εικόνα για την αξία του αυτοκινήτου.

Ελέγξτε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο… πριν το αγοράσετε!

Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα περι μηχανής αυτοκινήτων… μπορείτε να ελέγξετε μερικά βασικά πράγματα και να κάνετε ένα test-drive στο αυτοκίνητο! Για να είστε σίγουροι, βέβαια, για την κατάσταση του οχήματος, ζητήστε τη γνώμη ενός μηχανικού στο συνεργείο.

– Θόρυβος μηχανής: Ακούστε προσεκτικά τον ήχο του κινητήρα, γιατί αν «σφυρίζει» μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ρουλεμάν, ενώ αν ακούτε θόρυβο μπορεί να έχει ζημιά η εξάτμιση.

– Φρένα: Κανονικά τα φρένα ελέγχονται μόνο στο συνεργείο, αλλά σαν μια επιπλέον δοκιμή, οδηγήστε με 30χλμ ταχύτητα σε άδειο δρόμο και πατήστε με δύναμη το φρένο. Τότα θα δείτε αν το αμάξι γλιστράει και αν ακούτε διάφορους θορύβους ή αν επιβραδύνει γρήγορα αλλά σταθερά.

– Τιμόνι: Το τιμόνι πρέπει να είναι κεντραρισμένο. Με άλλα λόγια, όταν κινείστε ευθεία, το αυτοκίνητο δεν πρέπει να στρίβει αριστερά ή δεξιά. Παράλληλα, όταν στρίβετε εντελώς το τιμόνι, δεν πρέπει να ακούγεται κανένας θόρυβος.

– Πάτωμα: Σηκώστε τα χαλάκια του αυτοκινήτου και παρατηρήστε αν υπάρχουν φουσκάλες- παραμορφώσεις ή έχει σκουριάσει η λαμαρίνα. Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται οτι το όχημα έχει περάσει από ατύχημα, ενώ στη δεύτερη οτι έχει μαζευτεί αρκετή υγρασία λόγω προβλήματος στα παράθυρα ή το καλοριφέρ.

– Λάστιχα: Τα ελαστικά πρέπει να είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους, αλλιώς η οδήγηση του αυτοκινήτου θα κλίνει, είτε προς τα αριστερά, είτε προς τα δεξιά. Μπορείτε να συγκρίνετε τη φθορά τους με τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου.

– Αμορτισέρ: Πιέστε με το πόδι σας το φτερό του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο κάνει μόνο μια ταλάντωση, τότε τα αμορτισέρ του βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

– Εξάτμιση: Η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι σκουριασμένη ή να έχει τρύπες… γιατί αλλιώς θα την πληρώσετε χρυσή!

– Μίζα: Όταν γυρνάτε το κλειδί στη μίζα, δεν πρέπει να ακούγεται κανένας ήχος. Ακόμα και ένα «κλικ» μπορεί να σηματοδοτεί την αλλαγή μπαταρίας ή μίζας.

flowmagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.