Λόγω διατροφής και έλλειψης άσκησης
Ο αριθμός των ενήλικων διαβητικών σε όλο τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 και έχει φθάσει πλέον τα 347 εκατομμύρια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναφέρει σε έρευνά της στο ιατρικό περιοδικό Lancet διεθνής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο αριθμός των διαβητικών είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 285 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ποσοστά των κρουσμάτων της νόσου είτε αυξήθηκαν, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμειναν σταθερά σχεδόν σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Η αύξηση του αριθμού των διαβητικών σημαίνει ότι το κόστος θεραπείας της νόσου θα διογκωθεί, επισημαίνεται ακόμα στη μελέτη.
Στα πορίσματα της έρευνας αναφέρεται ακόμα ότι:
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 347 εκατομμύρια διαβητικοί, τα 138 εκατομμύρια ζουν στην Κίνα και στην Ινδία και άλλα 36 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.
Η αναλογία των ενήλικων διαβητικών ανήλθε στο 9,8% για τους άνδρες και στο 9.2% για τις γυναίκες μέσα στο 2008, σε σύγκριση με 8,3% για τους άνδρες και 7,5% για τις γυναίκες το 1980.
Μεταξύ των πλουσίων χωρών, η υψηλότερη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και σχετικά μικρή στη Δυτική Ευρώπη. Ο αριθμός διαβητικών είναι υψηλότερος στις ΗΠΑ, την Γροιλανδία, την Μάλτα, την Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία και χαμηλότερος στην Ολλανδία, την Αυστρία και την Γαλλία.
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί περισσότερο στις χώρες του Ειρηνικού, που, σύφωνα με την έρευνα, έχουν πλέον τα υψηλότερα ποσοστά διαβητικών. Χαρακτηριστικά, στις Νήσους Μάρσαλ, το ένα τρίτο των γυναικών και το ένα τέταρτο των ανδρών είναι διαβητικοί.
Ο πιο κοινός τύπος διαβήτη είναι ο Τύπου ΙΙ, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.
Τον περασμένο χρόνο οι παγκόσμιες πωλήσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη ανήλθαν σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 2015 μπορεί να φθάσουν τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρία έρευνας IMS Health.