Το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα αφορά τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ -Την Κυριακή σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο θα συνεδριάσει το Eurogroup
Στην Κύπρο οι πολιτικοί φανήκαν κάτι χειρότερο από κατώτεροι των περιστάσεων και αφού απέρριψαν την πρόταση του Eurogroup, χωρίς να έχουν ούτε ίχνος εναλλακτικού σχεδίου βιώσιμου, φαίνεται πως επανέρχονται σε όλα εκείνα που τους επέβαλλαν οι τροικανοί, αλλά χειρότερα αυτή τη φορά μιας και η Ευρώπη θέλησε να τιμωρήσει την Κύπρο για την ολιγοήμερη “ανταρσία” της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα ακόμη νομοσχέδιο για «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο θα κατατεθεί το Σάββατο και το οποίο μάλιστα μιλάει για κούρεμα από 20% έως και 25%.
Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα, μετά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το νομοσχέδιο για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης .
Ο νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστός Στυλιανίδης, ανακοίνωσε την εσπευσμένη μετάβαση του Προέδρου και των Αρχηγών των κομμάτων το Σάββατο στις Βρυξέλες, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «ότι κι αν συμβαίνει η Ευρώπη είναι η οικογένεια μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup.
Ενώπιον της Βουλής βρέθηκαν και τα εξής νομοσχέδια για:
– Εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα.
– Δημιουργία Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), στο οποίο θα ενταχθούν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, περιλαμβανομένου του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, ενώ η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, «υπάρχουν σημαντικά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι υπάρχουν καλά νέα, αφού με τις αποφάσεις που προβλέπεται να ληφθούν απόψε και με το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακων τραπεζων στην Ελλάδα, τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε στον καλο δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.
www.newsit.gr