Απορρίφθηκαν τα προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε στο τέλος Φεβρουαρίου ο όμιλος της βιομηχανίας ξύλου Alfa Wood που ελέγχει και τη Shelman. Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια της διοίκησης ώστε μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα ο όμιλος να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.
Η αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 99 θα συζητηθεί τον Μάιο αλλά χθες απορρίφθηκε η αίτηση της Alfa Wood – Shelman για λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές. Aυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές (προμηθευτές, τράπεζες κ.ά.) θα μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και πλέον απαιτείται πολύ σημαντική προπαρασκευή από τη διοίκηση της Alfa Wood ώστε το δικαστήριο τον Μάιο να εγκρίνει την υπαγωγή της στο άρθρο 99.
Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που φθάνει έως και το 70% σε σχέση με το 2011 σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό του ομίλου που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ υποχρέωσαν τη διοίκηση της Alfa Wood – Shelman να ζητήσει την ένταξή της στο άρθρο 99. Eπίσης, όπως αναφέρει η διοίκηση, η πρόσφατη απαγόρευση από το υπουργείο Εργασίας των σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων στο κλειστό από τις 8.02.2013 εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας επιβάρυνε περαιτέρω την οικονομική της κατάσταση. O όμιλος το 2011 είχε ζημίες 31 εκατ. ευρώ αλλά και αρνητικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
Σήμερα απασχολεί περίπου 500 άτομα και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Λάρισα, Κομοτηνή, Γρεβενά και Βουλγαρία.
Ο Αντώνης Αδαμόπουλος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alfa Wood με έδρα τη Λάρισα, εξαγόρασε στις αρχές του 2010 το 84% της Shelman που έπνεε τα λοίσθια και αποτέλεσε βαρίδι για τον όμιλο τον οποίο η κρίση βρήκε ήδη υπερδανεισμένο, αφού η ανάπτυξή του είχε στηριχθεί κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Βασικές πιστώτριες είναι οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Alpha.