Ανάστατη η περιοχή, δυναμικές αντιδράσεις φορέων φοιτητών και αυτοδιοίκησης με συγκεντρώσεις, πορείες και καταλήψειςhttp://3.bp.blogspot.com/-zVyVY95FMKw/UTgz6zlk2dI/AAAAAAABvWc/GfVHaLESnDE/s1600/image001.jpg

Ταφόπλακα στην ακριτική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βάζει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Παιδείας κλείνει το Πανεπιστήμιο και μειώνει δραματικά σε τέτοιο βαθμό το ΤΕΙ, ώστε να απειλείται η βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο παρουσιάστηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καταργείται ως αυτοδιοίκητο ίδρυμα και τα πέντε από τα έξι τμήματα εντάσσονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, ενώ ένα τμήμα καταργείται. Για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το τελικό σχέδιο «Αθηνά» είναι πολύ χειρότερο από το αρχικό που τέθηκε σε διαβούλευση, αφού αφήνει όρθια μόλις 9 τμήματα από τα 20 του ιδρύματος, έναντι 13 που προβλέπονταν να παραμείνουν αρχικά.

Ο οδοστρωτήρας του σχεδίου «Αθηνά» προκάλεσε αναστάτωση στη Δυτική Μακεδονία, όπου από προχτές το απόγευμα άρχισαν καταλήψεις και πορείες, ειδικότερα: Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε χτες σε κατάληψη του ιδρύματος, ενώ μέλη του μετέβησαν στην Αθήνα για να παραβρεθούν στην παρουσίαση του σχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Σε κατάληψη προχώρησαν από προχτές το απόγευμα και οι φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιώντας συγχρόνως πορεία διαμαρτυρίας στην Κοζάνη. Καταλήψεις και πορείες φοιτητών πραγματοποιήθηκαν χτες και στην πόλη της Φλώρινας. Στη συνέχεια της ημέρας χτες, οι κινητοποιήσεις αναμένονταν να γενικευτούν και να κλιμακωθούν, καθώς στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό, πραγματοποιούσαν γενική συνέλευση με προοπτική να αποφασίσουν καταλήψεις στην Εγνατία οδό.

Το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει ότι τα πέντε τμήματα του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «διαχέονται» στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, ενώ καταργείται το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Μηχανικών που είχε ιδρυθεί στα …χαρτιά για να λειτουργήσει στην Καστοριά, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών που αποτελούσε τη ναυαρχίδα της Πολυτεχνικής Σχολής Κοζάνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλάζει όνομα, ώστε να μην είναι συνώνυμο με το αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ, αλλά αυτό σύμφωνα με τους ιθύνοντες θα επιφέρει αλλαγές και στο γνωστικό αντικείμενο και τελικώς θα υποβαθμιστεί. Τα τμήματα που μεταφέρονται η απορροφώνται είναι:

-Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με έδρα την Κοζάνη και μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης).

-Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με έδρα την Κοζάνη.

-Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών φεύγει από τη Φλώρινα, καθώς απορροφάται από το Τμήμα Βαλκανικών , Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με κατευθύνσεις: Βαλκανικών Σπουδών και Σλαβικών – Ανατολικών Σπουδών.

-Το Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας εντάσσεται στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» με έδρα τη Φλώρινα.

-Το Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Φλώρινας εντάσσεται στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» με έδρα τη Φλώρινα.

-Το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» με έδρα τη Φλώρινα.

Το ΤΕΙ συρρικνώνεται σε επικίνδυνο βαθμό, ώστε όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος Νίκος Ασημόπουλος, «η κρίσιμη μάζα» του φοιτητικού πληθυσμού θα μειωθεί τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η βιωσιμότητα του ιδρύματος». Μένουν μόλις 9 τμήματα από τα 20 και τέσσερις σχολές, οι οποίες είναι:

-Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων με δύο τμήματα: Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με 150 εισακτέους στα Γρεβενά και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με 150 εισακτέους στην Κοζάνη.

-Η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας με το Τμήμα Μαιευτικής (100 εισακτέοι) στην Πτολεμαΐδα.

-Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με πέντε τμήματα, ήτοι: Τμήμα Μηχανολογίας με 75 εισακτέους στην Κοζάνη, Γεωτεχνολογίας – Περιβάλλοντος με 75 εισακτέους στην Κοζάνη, Ψηφιακών Μέσων Επικοινωνίας με 100 εισακτέους στην Καστοριά και Μηχανικών Πληροφορικής με 125 εισακτέους στην Καστοριά.

-Η Σχολή Γεωπονίας στη Φλώρινα, με τρεις κατευθύνσεις: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας επρόκειτο να οργανώσουν χτες στην κεντρική πλατεία ο δήμος Κοζάνης και φορείς, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.