Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Σιάτιστα και στα Γρεβενά το διήμερο σεμινάριο, 1-2 Μαρτίου, που διοργάνωσαν από κοινού τα συγχωνευμένα πλέον ΚΠΕ Βελβεντού – Σιάτιστας και Γρεβενών – Ζιάκα με θέμα: «Η γένεση της Ευρώπης και το παλαιογεωγραφικό περιβάλλον της χώρας των Γιγάντων». Το σεμινάριο παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μακεδονία, ¨ηπειρο και Θεσσαλία – οι 10 ήταν από τη Διεύθυνσή μας – και μείναμε έκπληκτοι με αυτά που ακούσαμε και είδαμε για την Παλαιοντολογία και την αρχαιολογική αξία της περιοχής από το Μπούρινο μέχρι τη Βασιλίτσα.
Όλοι οι εισηγητές ήταν πάρα πολύ αξιόλογοι και πολύ καλοί γνώστες του θέματος που πραγματεύτηκαν. Η κ. Άννα Ράσσιου, γεωλόγος στο ΙΓΜΕ Κοζάνης, η οποία μελετά εδώ και πολλά χρόνια το παλαιογεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής μας μίλησε για το απώτατο παρελθόν και τη γένεση της Ευρώπης, ο κ. Δρ Σπύρος Παυλίδης, Γεωλόγος Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ., υποστήριξε με εντυπωσιακό τρόπο ότιο Φλοιός της Γης κινείται ‘’τραγουδώντας’’ μεταβαλλόμενος διαρκώς, δηλαδή τα πάντα ρει, η κ. Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Βιολόγος, Γεωλόγος, Παλαιοντολόγος, Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. πραγματεύτηκε το σημαντικότατο θέμα για τη Μεγάλη Ανακάλυψη των Προϊστορικών Γιγάντων στη Μηλιά Γρεβενών, ο κ. Βαγγέλης Βλάχος, Γεωλόγος M.Sc αναφέρθηκε στις Γεωλογικές Διαδρομές στον Τόπο των Ελεφάντων, η κ.Αικατερίνη Τσεκούρα, Γεωλόγος M.Sc τόνισε την μεγάλη αξία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών και τέλος η κ. ΦουντούληΕριφίλη μέλος Π.Ο. του ΚΠΕ Βελβεντού – Σιάτιστας μας εντυπωσίασε με την αναφορά στους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ξενάγηση στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Σιάτιστας που στεγάζεται στο ιστορικό Τραμπάτζειο Γυμνάσιο, σε αίθουσα του οποίου έγινε και το σεμινάριο την Παρασκευή το απόγευμα 1 Μαρτίου.
Το Σάββατο 2 Μαρτίου ανέλαβε δράση το ΚΠΕ Γρεβενών – Ζιάκα και η θεωρητική προσέγγιση του θέματος παραχώρησε τη θέση στην εργασία πεδίου. Ήταν συναρπαστική η ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών από την Αικατερίνη Τσεκούρα και όλοι θαυμάσαμε και απολαύσαμε σαν ένα παραμύθι την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής μας πριν 3 εκατομμύρια χρόνια με άρχοντα τον γίγαντα MammutBorsoni, 3,5 μέτρα ύψος και 6,5 τόνους βάρος. Στη συνέχεια μας περίμενε νέα έκπληξη στην περιοχή Δοτσικού όπου η κ. Άννα Ράσσιουμας έδειξε πάρα πολλά γεωλογικά απολιθώματα ηλικίας 35 – 40 εκατομμυρίων χρόνων. Ποιος το περίμενε και ποιος το γνώριζε ότι εκείνη τη γεωλογική περίοδο τα Γρεβενά ήταν πυθμένας θάλασσας και ότι πολλοί βραχώδεις λόφοι ήταν ύφαλοι. Σε αυτούς τους λόφους και τα βράχια ανακαλύψαμε απολιθωμένα σφουγγάρια, κοράλλια, κοχύλια και στρείδια και παρατηρήσαμε αποτυπώματα θαλάσσιων οργανισμών (σκουληκιών, γαστερόποδων) .
Πιστεύω ότι όλα τα μέλη του σεμιναρίου νιώσαμε πολλοί τυχεροί για όλα αυτά που αποκομίσαμε αυτό το διήμερο αλλά και για τη φιλοξενία και από τα δύο ΚΠΕ, στα οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και για το σχεδιασμό και το θέμα του σεμιναρίου αλλά και για τη διοργάνωσή του.
Βέβαια σε όλους πιστεύω έμεινε ένα αναπάντητο γιατί. Γιατί η Πολιτεία αλλά και οι τοπικοί παράγοντες καθυστερούν να ιδρύσουν το Σύγχρονο και άκρως απαραίτητο Μουσείο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών; Θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για την επιστημονική έρευνα, όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Πριν δύο χρόνια βρέθηκα στο Εδιμβούργο και επισκέφτηκα το Μουσείο της Γης, ένα θαυμάσιο έργο στο εσωτερικό της γης, όπου μπορεί ο επισκέπτης σε μία ώρα περίπου να πληροφορηθεί με τη βοήθεια και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων την ιστορία της γης, του ανθρώπου και όλων των όντων. Ανά μία ώρα το Μουσείο γέμιζε με επισκέπτες από όλο τον κόσμο με είσοδο 12 €. Το κράτος σίγουρα ξόδεψε πολλά γι’ αυτή την επένδυση, αλλά σίγουρα αυτή η επένδυση αποφέρει πολλά κάθε χρόνο πολλά κέρδη.
Μήπως πρέπει κάποτε και στη χώρα μας οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι ο πολιτισμός, εκτός από τα πολλά πνευματικά οφέλη που προσφέρει, αποτελεί και μια πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση;
Στέργιος Πουρνάρας
Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων
Δ.Δ. Εκπαίδευσης Γρεβενών