Η αφύπνιση των Γρεβενών

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις εταιρίες που έχουν εγκαταστήσει υδροηλεκτρικές μονάδες στα ποτάμια των Γρεβενών, για συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, απέστειλε, με σχετική του επιστολή, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Γρεβενών, καλεί τις εν λόγω εταιρίες να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης προκειμένου  να συμφωνηθεί η «θέσπιση τοπικού υδάτινου πόρου», ως αντιστάθμισμα της χρήσης του υδάτινου πλούτου και της γης των Γρεβενών για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, στα πλαίσια μιας  νέας συνεργασίας με υγιείς κανόνες και αλληλοσεβασμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Γρεβενών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α. Σδούκου, σε όλους τους Συνέδρους της ΚΕΔΕ και στον πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτ, Μακεδονίας, Π. Κεπαπτζόγλου.

« ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Δημάρχου Γρεβενών, Κ. Ταταρίδη
Προς:   Εταιρείες Υδροηλεκτρικών Μονάδων
Κοινοπ.:    Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Υφυπουργό κ. Αλεξάνδρα Σδούκου
Συνέδρους της ΚΕΔΕ
Προέδρο ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου

Η αφύπνιση των Γρεβενών
Αγαπητοί μου,

Έχετε επενδυτικά εγκατασταθεί στην περιοχή των Γρεβενών στον τομέα της εκμετάλλευσης του υδάτινου πλούτου μας, κατασκευάζοντας μεγάλες και μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.




Στα Γρεβενά υπό μορφή ¨βεντάλιας¨ πέντε (5) παραπόταμοι (Πραμόριτσα, Γρεβενίτης, Δοξανίτης Βενέτικος και Σούτσα)«μαζεύουν» τα νερά της βόρειας Πίνδου και συγκροτούν τον Αλιάκμονα.Στον Αλιάκμονα λειτουργούν τέσσερες (4) μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες, στην Σφυκιά, στα Ασώματα, στον Πολύμυλο και στον Ιλαρίωνα.Ήδη στον Βενέτικο κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται περισσότερες από δέκα (10) μικρές μονάδες, ενώ υπέβαλαν  αίτηση τρεις (3) νέες μονάδες στον Αλιάκμονα εντός του Δήμου μας, ενώ το  επενδυτικό ενδιαφέρον δεν σταματά.Αυτά τα νερά και η γη που φιλοξενεί τις μονάδες, είναι ο φυσικός μας πλούτος, όπου για δεκάδες χρόνια έζησαν κοντά τους γενιές και γενιές του γρεβενιώτικου λαού. Όμως οι νέοι μας τα τελευταία χρόνια πέσανε στην παγίδα της αστυφιλίας και την σειρήνων των μεγάλων αστικών κέντρων,με αποτέλεσμα να προκύψει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης πληθυσμού στην χώρα μας στο 16,5% και να καταγράφεται ταυτόχρονα κατάρρευση της παραγωγικής μας δομής. Προφανώς, το τοπικό επαγγελματικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασθενές και δεν προκαλεί το ενδιαφέρον για την τοπική απασχόληση των νέων της περιοχής μας, κάτι όμως που πρέπει να φροντίσουμε, αξιοποιώντας τον τοπικό μας πλούτο.Είναι αδιανόητο στον τόπο των γονιών και των παππούδων μας, όπου η ιστορία μας συνοδεύεται με εθνικούς αγώνες, να «γονατίζει» οικονομικά η περιοχή αλλά οι επενδυτές να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αναπτύσσοντας ιδιαίτερα κερδοφόρες επιχειρηματικές δράσεις.Η Νέα Δημοτική αρχή θεωρεί πως η παρουσία επενδυτών στον τόπο μας δεν είναι αντίπαλη πράξη, αλλά ευχής έργο και ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια υγιή συνεργασία, συμμετέχοντας ως Δήμος με την γη και τα νερά μας. Βασική φροντίδα και υποχρέωση είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, η προστασία της μορφής του Βενέτικου ποταμού με την ομαλή κίνηση του νερού για την προστασία της ιχθυοπανίδας αλλά και για την τουριστική αξιοποίηση των πανέμορφων πέτρινων γεφυριών του ποταμού.Μία συμφωνία με υγιείς κανόνες και αλληλοσεβασμό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των εταιριών και της τοπικής μας κοινωνίας.Μπορούμε, έτσι, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης του τοπικού μας αυτού πλούτου, να υπογράψουμε μια νέα συνεργασία και να αναθεωρήσουμε την  υπάρχουσα  ληστρική συμφωνία με το κατάπτυστο αντιστάθμισμα που η πολιτεία είχε θεσπίσει, χωρίς να υπάρχει τότε η συμμετοχή στην συμφωνία της τοπικής θεσμικής εκπροσώπησης του γρεβενιώτικου λαού.Θα πρέπει, αγαπητοί μου, να γνωρίζετε, πως αυτή η γη και τα νερά της είναι δικά μας ιερά περιουσιακά στοιχεία και η πολιτεία οφείλει να σκύψει με σεβασμό στο δικαίωμα του τόπου μας και των Γρεβενιωτών πολιτών να έχουν συμμετοχή στις επιχειρηματικές σας επενδύσεις.




Θέλω να θυμίσω πως το 1995, που τότε ως Βουλευτής του Νομού συμμετείχα στις συσκέψεις για τις επιπτώσεις του σεισμού και την στήριξη της σεισμόπληκτης περιοχής Γρεβενών- Κοζάνης, θεσπίστηκε ο τοπικός πόρος του λιγνίτη στην περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και έτσι, η ΔΕΗ συμφώνησε να δώσει ένα σεβαστό ποσό στα τότε ταμεία της Νομαρχίας Κοζάνης, αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενη πως ο λιγνίτης είναι περιουσία των λιγνιτικών  περιοχών.Ήρθε η ώρα να υπάρξει τοπικός πόρος για τα νερά και την γη των Γρεβενών και θα πρέπει να καταλήξουμε άμεσα στην σχετική συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη, για να στηριχθεί  ο  λαός που ζει  σ’ αυτόν τον τόπο και που προσφέρει τον τοπικό του πλούτο προς όφελος ολόκληρης της χώρας.Καλώ, λοιπόν, ως Δήμαρχος Γρεβενών σε συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (σε ώρα και ημέρα που από κοινού θα συμφωνήσουμε), όλες τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τα νερά των ποταμών μας για συζήτηση με θέμα το ανάλογο και δίκαιο οικονομικό αντιστάθμισμα στην χρήση της γης και του υδάτινου πλούτου μας».

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Γρεβενών

Κυριάκος Ταταρίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.