Με τα εθνικά μας θέματα ξεκίνησε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται πρωτίστως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναφορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ, που είπε ότι δεν θυμάται ποτέ, 30 χρόνια διπλωμάτης, να ήταν σε τόσο καλό επίπεδο οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, ενώ τόνισε πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Ερωτηθείς για τα ελληνικά F-35 αλλά και τα τουρκικά F-16, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική μκυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αίτημα για την απόκτηση F-35, που θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και δη την αεροπορία της χώρας.
«Το αίτημα αυτό είναι απολύτως ώριμο και θα εγκριθεί σχετικά σύντομα» από τις ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα F-16 που διεκδικεί η Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας «δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα».
«Αυτό το οποίο έχουμε αναφέρει είναι το αυτονόητο: ότι σε μία συμμαχία, δεν γίνεται αμυντικό υλικό – αεροσκάφη εν προκειμένω – να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω σε ελληνικά νησιά. Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές μεγαλύτερης έντασης έχουν περάσει, έχουν μείνει πίσω στο παρελθόν», υπογράμμισε.
«Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα, για ένα μεγάλο επενδυντικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιάσουμε τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα επισκεφθεί και το Σικάγο, όπου θα συναντηθεί με την ελληνική ομογένεια, ενώ τόνισε πως ελπίζει ότι «θα έχει ψηφιστεί εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μια πολύ μεγάλη τομή, μια μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο επιτέλους υλοποιείται», όπως είπε.
Για την ακρίβεια
«Η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα, ειδικά τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα η ανιμετώπιση της ακρίβειας».
Όπως ανέφερε, «τον Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις, που έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές».
«Στο βρεφικό γάλα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, καθορίσαμε συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, πλαφόν στο κέρδος. Οι διατιμήσεις οδηγούν πολύ συχνά σε ελλείψεις στο ράφι και πρέπει να βρούμε μία λύση, η οποία αφενός να εξηγεί στις εταιρείες αυτές ότι δεν θα κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και ειδικά των νέων οικογενειών που χρειάζονται το βρεφικό γάλα. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά. Πρέπει λοιπόν να βρούμε αυτή την ισορροπία και νομίζω ότι την έχουμε βρει. Κάποιες εταιρείες θα δυσαρεστηθούν από τις αποφάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και στην ενέργεια: «φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις».
«Πιστεύω στην αγορά, αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε. Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό πάντα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλες οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν στην διαφάνεια», τόνισε.
«Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στο ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια»
«Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια μονιμότητας. Δεν θα φέρω κάτι επαναστατικό, 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει – 15 είναι εντός της ΕΕ, δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σέβομαι όλες τις απόψεις, δεν θέλω να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας, που έχουν διαφορετική άποψη αλλά και την Εκκλησία. Η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση νεκρών και η Πολιτεία νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας. Θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία», όπως είπε.
in