Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την «πρεμιέρα» του νέου, μόνιμου πλέον Youth Pass.
Πρόκειται για το μέτρο που δομήθηκε στα πρότυπα του Freedom Pass και το οποίο δίνει ένα voucher ύψους 150 ευρώ στους νέους το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Το νέο Youth Pass δεν αποτελεί έκτακτη παροχή καθώς η λειτουργία του έχει μονιμοποιηθεί και θα δίνεται κάθε χρόνο.
Τον Σεπτέμβρη η πληρωμή του Youth Pass
Η πρώτη πληρωμή του νέου Youth Pass θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Το voucher θα λάβουν περίπου 200.000 νέοι που είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται για δύο συνεχόμενα έτη: 150 ευρώ στα 18 και 150 ευρώ στα 19, ενώ η ψηφιακή κάρτα θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της. Η αίτηση γίνεται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.
Youth Pass: Πού χρησιμοποιείται
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν για το Freedom Pass, το voucher των 150 ευρώ του «Youth Pass» αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εξής συναλλαγές:
- αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
- ενοικίαση αυτοκινήτων
- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- σιδηροδρομικές μεταφορές
- σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
- υπηρεσίες ταξί
- υπηρεσίες λεωφορείων
- θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
- ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
- μαρίνες / παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες
- λοιπές αερομεταφορές
- αεροδρόμια / αεροσταθμοί
- ταξιδιωτικά πρακτορεία
- λοιπές μεταφορές
- ενοικίαση σκαφών
- μεταφορές
- ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
- λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
- campings
- λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
- σινεμά
- αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
- θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
- ορχήστρες και μπάντες
- εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
- λοιπές υπηρεσίες αναψυχής
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Τα κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια του market pass παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ίδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.
- Η ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του market pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market,κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
- Η αίτηση. Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση. Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Η ενίσχυση. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση στις αρχές Οκτωβρίου.
- Η πλατφόρμα. Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου.
- Οι δικαιούχοι. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.
- Η αίτηση. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.
- Οι εξαιρέσεις. Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:
– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο
– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.
-Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022
– Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και
-Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023). - Μέλη νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.
- Ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.