Ορκίζεται στις 12 το μεσημέρι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την παράδοση-παραλαβή της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.
Κατόπιν τούτου, την Κυριακή 28 Μαϊου αναμένεται να ορκιστούν οι βουλευτές. Την Δευτέρα 29 Μαϊου οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις νέες κάλπες.
Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Μετά την ορκωμοσία του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης ανακοίνωσε την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Θεόδωρος Πελαγίδης
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργός: Ελένη Λουρή
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Χρήστος Κίττας
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργός: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Αναστασία Κοτανίδου
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Παντελής Κάπρος
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Γιάννης Γκόλιας
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Δανιήλ Εσδράς
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης
Ιωάννης Σαρμάς – Το Who is Who του νέου πρωθυπουργού
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.
Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.
Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.
Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).
Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Στα χρόνια της προεδρίας του Ιωάννη Σαρμά ψηφίστηκαν από τη Βουλή -με ευρεία πλειοψηφία- οι νόμοι 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Αλκιβιάδης Στεφανής – Ποιος είναι ο νέος υπουργός Αμύνης
Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέλαβε ο γνωστός σε όλους μας, Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος γεννήθηκε το 1959. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021.
Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος. Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.), καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο. Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.
Στον Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν απονεμηθεί παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Θ. Πελαγίδης – Το who is who του νέου τσάρου της οικονομίας
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα είναι για τον επόμενο μήνα, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας. Ο κ. Πελαγίδης επελέγη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ως πρόσωπο κοινής αποδοχής καθώς έχει και κεντρώες καταβολές αλλά και καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το 2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο 8.51/10, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil.,1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ). Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010).
Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020). Από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών, κ.λπ. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης είναι από το 2004 καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από το 2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil.,1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ). Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).
Ελένη Λουρή – Το βιογραφικό της νέας υπουργού Ανάπτυξης
Η πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Ελένη Λουρή επελέγη από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά για τη θέση της υπουργού Ανάπτυξης.
Η κυρία Ελένη Λουρή-Δενδρινού, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανέλαβε Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις 14 Ιουνίου 2008, με τη λήξη της θητείας του Διοικητή κ. Ν. Γκαργκάνα και Υποδιοικητή κ. Ν. Παλαιοκρασσά.
Η κα. Ελένη Λουρή-Δενδρινού ξεκίνησε το 1972 τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το London School of Economics & Political Science και το 1986 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ήταν σταθερά ανοδική.
Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ πρώην ΑΣΟΕΕ) από το 1989 έως το 1992, Επίκουρη Καθηγήτρια από το 1992 έως το 1996, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 1996 έως το 2001 και Καθηγήτρια από το 2001 έως σήμερα. Το 2004 ανέλαβε οικονομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση ως Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αναστασία Κοτανίδου – Ποια είναι η νέα υπουργός υγείας
Μια σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της Ιατρικής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου, αναλαμβάνει υπουργός Υγείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση στο πρόσωπο της κ. Κοτανίδου η οποία έχει κάνει σπουδαίο έργο στον Ευαγγελισμό.
Η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 24 της, όταν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε οικογενειακώς στην Ελλάδα. Είχε ήδη παντρευτεί και αποκτήσει την κόρη της, Γαβριέλα.
Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.
Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.
Βασίλης Κασκαρέλης – Το who is who του νέου υπουργού Εξωτερικών
Ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διπλωματίας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς και η γειτονική Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και οι αναφορές περί «Γαλάζιας Πατρίδας» επιστρέφουν στην επικαιρότητα.
Ο λόγος για τον πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, που υπήρξε μέλος της ελληνική διπλωματικής υπηρεσίας από το 1974, έχοντας υπηρετήσει σε αρκετές μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.
Το 2004 βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.
Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.
Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.
Χρήστος Κίττας – Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας
Υπηρεσιακός υπουργός, αλλά στην Υγεία, είναι ο νέος υπουργός Παιδείας, μέχρι τις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Ν. Κίττα, γεννημένο το 1946 ο οποίος είναι πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή.
Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.
Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.
Στις 24 Οκτωβρίου 2022 απονεμήθηκε στον Χρήστο Κίττα ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.