Στη Δυτική Μακεδονία

 θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και ήδη οι τοπικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου βρίσκονται   σε πυρετό προετοιμασιών. Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό του προγράμματός του, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» των   660 MW, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία ξεκινά την εμπορική της λειτουργία.
 




 

Στις εξαγγελίες του ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας με το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη, έως το 2028, ελέω ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στην πράσινη ανάπτυξη και στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ 2021-27) για τις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τρεις νέες δράσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκαν πριν λίγες ημέρες από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΔΑΜ, η οποία συνεδρίασε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθάναση.

Σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες τα επενδυτικά σχέδια

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην έκδοση της πρώτης προκήρυξης για το έτος 2023, ύψους 380 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Αφορά επενδύσεις στην έρευνα, καινοτομία, προώθηση προηγμένων τεχνολογιών, ανάπτυξη τεχνολογίας, υποδομές ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, συνδεσιμότητα κλπ

Η δεύτερη δράση που θα ανακοινώσει θα αφορά στη δημιουργία Κόμβου Καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει ένα Κέντρο Σπουδών Υδρογόνου με έδρα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ένα cluster υδρογόνου με έδρα το ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμογών τεχνολογιών υδρογόνου.

Επίσης, πράσινο φως έχει πάρει και η επένδυση του   «πράσινου» Κέντρου Δεδομένων και υπερ-υπολογιστή Δυτικής Μακεδονίας, ένα project προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.
 




 

Οι τρεις αυτές δράσεις των 480 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν σε άλλες 11 δράσεις που εγκρίθηκαν προ τριμήνου ύψους 161,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν επίσης την προώθηση της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές, τη Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας. Να σημειωθεί ότι συνολικά το   Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την περίοδο 2021-2027 είναι προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1,6 δισ. ευρώ και έως σήμερα έχουν εγκριθεί δράσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή για το 36% των συνολικών κονδυλίων.

 worldenergynews 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.