Με το βλέμμα όλων στραμμένο στο 14 μηνών βρέφος το οποίο νοσηλεύεται με συμπτώματα ηπατίτιδας στο Ηράκλειο Κρήτης και τους γιατρούς να εξετάζουν εαν αυτό είναι το πρώτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απαντώντας για «ΤΑ ΝΕΑ» σε σχετικές ερωτήσεις, δεν έκρυψε την ανησυχία του.
«Ολοι ανησυχούμε με αυτή την υπόθεση, και εμείς οι γιατροί. Οσο, όμως, δεν βλέπουμε κρούσματα, παραμένουμε ήσυχοι» σημείωσε.
Σήμερα επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία, υπάρχει κίνδυνος και τι να προσέξουν οι γονείς αναφορικά με την απειλή της οξείας ηπατίτιδας;
Δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα, γιατί τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας που ανακοινώθηκαν σε όλο τον κόσμο είναι από αρκετούς μήνες, δεν έχουμε κανέναν λόγο να λέμε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να πάνε στο σχολείο. Ο φόβος που υπάρχει για τη χώρα μας είναι απειροελάχιστος. Οι γονείς θα πρέπει να μη στείλουν σχολείο τα παιδιά που είναι άρρωστα και αν έχουν ήπια συμπτώματα, δηλαδή βήχουν, φτερνίζονται, να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, μάσκα και πλύσιμο χεριών.
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας που θα μπορούσε να παρατηρήσει ένας γονιός στο παιδί του;
Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροιες ή αν εμφανιστεί ίκτερος, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο. Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας είναι ανορεξία, πόνος στην κοιλιά, πυρετός. Αλλά το κυριότερο είναι ο ίκτερος που μπορεί να προκαλέσει κνησμό έντονο, ο αποχρωματισμός των κοπράνων και τα πολύ σκούρα ούρα.
Κολλάει από το παιδί ο γονιός;
Αν ο παράγοντας είναι λοιμογόνος, που έτσι φαίνεται να είναι, μπορεί να κολλήσει. Από ό,τι φαίνεται, η μεταδοτικότητα δεν είναι πολύ μεγάλη γιατί τα κρούσματα δεν είναι πολλά. Βέβαια η ηπατίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος, άρα και δύο κρούσματα θεωρούνται σημαντικά.
Πώς γίνεται η μετάδοση της οξείας ηπατίτιδας;
Επειδή υποθέτουμε ότι είναι κάποιος ιός, οι ιοί μεταδίδονται με τα χέρια, με την επαφή, με τον βήχα ή το φτέρνισμα, με τα κόπρανα, με τα ούρα.
Ποια όργανα επηρεάζονται από την οξεία ηπατίτιδα; Τίθεται θέμα μόνιμης βλάβης;
Το πρόβλημα με την οξεία ηπατίτιδα είναι ότι έχουμε μια φλεγμονή του ήπατος που είναι το σημαντικότερο βιολογικό εργοστάσιο καθαρισμού του αίματος από τοξικές ουσίες. Εάν είναι μεγάλη η βλάβη του ήπατος, κινδυνεύει η ζωή του ανθρώπου. Σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών είδαμε μεταμοσχεύσεις ήπατος. Οταν καταστρέφεται το συκώτι, τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν. Οπότε η μεταμόσχευση είναι ο μοναδικός τρόπος. Ομως η μεταμόσχευση δεν είναι κάτι ανώδυνο για τη ζωή του παιδιού γιατί μετά ζει με τον φόβο της αποβολής του μοσχεύματος. Και από τη στιγμή που θ’ αρχίσει κύριο όργανο να μη λειτουργεί καλά, μετά μπορεί να μη λειτουργούν καλά και άλλα όργανα, όπως τα νεφρά.
Τι σημαίνει η δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι στην Ελλάδα θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά;
Δεν θέλω να κάνω τον μάγο, να πω «θα έχουμε» ή «δεν θα έχουμε περιστατικά». Κρίνοντας με την παγκόσμια εμπειρία, υπάρχει απλώς πιθανότητα να έχουμε και στην Ελλάδα. Και πιθανώς να μην έχουμε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι σώνει και καλά θα έχουμε και στην Ελλάδα, διότι δεν ξέρουμε τον αιτιολογικό παράγοντα που προκάλεσε αυτή την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά. Δεν είναι λάθος η υπόθεση ότι μπορεί να έχουμε, αλλά εγώ δεν θα το έλεγα με τόση σιγουριά.
Αληθεύει ότι δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, οπότε ένα τέτοιο περιστατικό θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ιταλία;
Δεν έχουμε κέντρο μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα, οπότε θα πρέπει το παιδί να πάει σε κέντρο του εξωτερικού.
Είναι επιβαρυντικός παράγοντας για πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας η χρονική συγκυρία με την έναρξη της τουριστικής σεζόν;
Θέλω να πιστεύω ότι επειδή είναι καλοκαίρι και ο κόσμος θα είναι έξω, από τη μεταδοτικότητα του όποιου λοιμογόνου παράγοντα ο κίνδυνος θα είναι πάρα πολύ μικρός. Θα κλείσουν και τα σχολεία οσονούπω, άρα ό,τι κίνδυνο έχουμε, θα τον έχουμε για αυτόν τον μήνα. Εχω την πεποίθηση ότι αν ήταν να εμφανιστεί, θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα τουλάχιστον ένα κρούσμα και στην Ελλάδα.
in