Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 9,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metrpon Analysis

και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-21 Μαρτίου, σε δείγμα 1.304 ατόμων από όλη την Ελλάδα

Η έρευνα, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων επιπτώσεων στην οικονομία, αποτυπώνει τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την οικονομική κατάστασή τους.

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, οι φόβοι για την επόμενη ημέρα στην τσέπη των πολιτών, προκαλούν αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Τη δυσαρέσκεια δείχνει να την «χρεώνεται» το κυβερνών κόμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η αντιπολίτευση καταφέρνει να κερδίσει πόντους στο πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας θα πρέπει να αποτελέσουν ηχηρά καμπανάκια στην κυβέρνηση, τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς οι πολίτες την κρίνουν αρνητικά σε μεγάλο ποσοστό. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «Κι αν είχαμε την επόμενη Κυριακή Βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 27%, 1,5 μονάδες χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο (28,5%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης καθώς λαμβάνει ποσοστό 19,4%, μόλις 0.3% πάνω σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι πλέον στις 7,6 μονάδες όταν τον Φεβρουάριο ήταν 9,4 μονάδες.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση




MetronForum2.0_Mar22_Mega

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά και για το Κίνημα Αλλαγής που φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι». Η έρευνα δίνει ποσοστό 13,2%, χαμηλότερο κατά 1,3 μονάδες από τον περασμένο μήνα.

Στο 5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 4,7% η Ελληνική Λύση, στο 3,5% το ΜΕΡΑ 25 (άνοδος 0,6 μονάδες) και στο 2,3% οι Ελληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,7 μονάδες).

Στο 9.1% είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ενώ 8% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. 

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις – μετακινήσεις, η ΝΔ έχει συσπείρωση 71,8% με ένα 3% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 3,5% να φεύγει προς την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση στο 64,4%.

Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, η συσπείρωση κινείται σε υψηλά επίπεδα, στο 76,5% και «κλέβει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 14% και από τη ΝΔ σε ποσοστό 7,5%. 

Στην εκτίμηση ψήφου και σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019 βλέπουμε τα εξής:

  • Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 34,1% (39,9% στις εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6% (31,5%), το Κίνημα Αλλαγής 16,7% (8,1%), το ΚΚΕ στο 6,3% (5,3%), η Ελληνική Λύση στο 5,9% (3,7%), το ΜΕΡΑ25 στο 4,4% (3,4%) και οι Ελληνες του Κασιδιάρη στο 2,9%.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ΝΔ το κατώτατο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου είναι 31,5% και το ανώτατο 36,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 22,3% έως 26,9% και για το Κίνημα Αλλαγής 14,7% έως 18,7%.
  • Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει το συντριπτικό ποσοστό του 66% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 14% και ο ΚΙΝΑΛ στο 4%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι 2 στους 3 είναι σίγουροι ότι η ΝΔ θα νικήσει ξανά όποτε στηθούν κάλπες.
  • Στα όρια εκλογικής επιρροής, το 54% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΚΙΝΑΛ, το 56% ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ και το 63% ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 30% στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει 9 μονάδες από το Νοέμβριο και μία μονάδα ο κ. Τσίπρας.

 

Η οικονομία κρίνει τις εξελίξεις

Η έρευνα που έγινε την περίοδο 16-21 Μαρτίου σε 1.304 άτομα, καταγράφει και τις απόψεις τους σε μια χρονική περίοδο όπου οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και στην ενέργεια είχαν ξεκινήσει.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Εξι στους 10 Ελληνες (61%) πιστεύουν ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή. Από το Νοέμβριο η τάση αυτή έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες (από 51 σε 60%).

  • Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η προσωπική του κατάσταση είναι χειρότερο και μόλις το 14% καλύτερη. Μάλιστα το Νοέμβριο όσοι έλεγαν ότι η κατάστασή τους ήταν χειρότερη ήταν μόλις 37%, δηλαδή αύξηση περίπου 20 μονάδες.
  • Σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα κρίνεται η Οικονομία με 36% (32% τον περασμένο μήνα. Ακολουθούν η ακρίβεια με 29% (24% τον Φεβρουάριο), η ανεργία 6%, η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη στο 6% (από 11%) και το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.
  • Το 71% των πολιτών πιστεύει ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα αναφορικά με την πανδημία.



  • Στην αξιολόγηση των πολιτών βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 30% ως προς το γενικότερο έργο, ενώ το 59% % έχει αρνητική γνώμη. Κακή παραμένει η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόλις 15% κρίνει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και 75% αρνητικά.
  • Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι 35% και οι αρνητικές στο 58%. Για τον κ. Τσίπρα οι θετικές γνώμες είναι 18% και οι αρνητικές στο 73%.
  • Στις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία – κοροναϊό, το 33% έχει μάλλον θετικές αλλά το 55% μάλλον αρνητικές.
  • Στην οικονομία, το συντριπτικό 68% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 21% θετικές.
  • Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης έχει το 39% και αρνητική το 43%.

  • Στα…. Τάρταρα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ο οποίος υποχωρεί στο -58 από -35 τον περασμένο Νοέμβριο και -50 ένα μήνα πριν, τον Φεβρουάριο.
  • Για την άνοδο των τιμών και την ακρίβεια, το 56% εκτιμά ότι είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων αλλά το 41% ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

  

Δείτε αναλυτικά

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed