Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Γρεβενών Σάκης Φωλίνας, που το πρωί μίλησε στον Star-fm 933, αναφέρει: Σήμερα, 10/02/2022, στην Καστοριά πραγματοποιείται εκδήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία εγκαινιάζεται και επισήμως και εμπράκτως η διαδικασία σύνδεσης των Γρεβενών, της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού με το δίκτυο φυσικού αερίου, που αξιοποιεί τη διέλευση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τη Δυτική Μακεδονία.Το έργο αυτό προχωρά επιτέλους στην υλοποίησή του, μετά από τις άοκνες προσπάθειες της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπήρχαν, εντάσσοντας το έργο στη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου και Εθνικών Πόρων, και καθιστώντας έτσι την υλοποίησή του πρακτικά εφικτή στο άμεσο μέλλον.
Δείτε και: Σάκης Φωλίνας στον Star-fm 933: “Τα Γρεβενά μπαίνουν στον ενεργειακό χάρτη της χώρας” … ( audio)
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά στα 22,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,8 εκ. προέρχονται από Δημόσια Δαπάνη. Προβλέπεται η κατασκευή περισσότερων από 150 χιλιομέτρων δικτύου και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης, ενώ η όλη προσπάθεια θα γίνει και με την αρωγή των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου σε κάθε περίπτωση.Ακόμη, είναι βούληση της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη, κ. Κασαπίδη Γεώργιου, τα τέλη σύνδεσης για νοικοκυριά να καλυφθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης περιόδου, ώστε οι πολίτες της Περιφέρειας να μην επιβαρυνθούν με υπέρμετρα έξοδα κατά την περίοδο της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.Με την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή, τα Γρεβενά εγγράφονται στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, καθιστώντας τον τόπο και ενεργειακό κόμβο, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές της Περιφερειακής Ενότητας συμπληρωματικά με τη θέση της ως οδικού κόμβου. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό παρέχεται μία ρεαλιστική εναλλακτική για τις ενεργειακές ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων όλων των οικονομικών βαθμίδων, δεδομένης της απολιγνιτοποίησης της ευρύτερης περιοχής, και της ανάγκης για «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το έργο αυτό θα λάβει επιπλέον αξία με την ενεργοποίηση του σχεδίου “WhiteDragon”, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε κέντρο παραγωγής «υδρογόνου», καθώς θα αποτελεί έναν από τους πρώτους αγωγούς στην Ευρώπη – και τον πρώτο στην Ελλάδα – που θα επιτρέπει τη μεταφορά υδρογόνου μέσω του δικτύου αγωγών του, συμβάλλοντας στη διατήρηση της περιοχής ως ενεργειακό κέντρο της χώρας, και την περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμισή της.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ