Μια συνταγή ιδανική για τους «πονηρούς» καιρούς που διανύουμε, με την γρίπη να δείχνει πως επέστρεψε για τα καλά τον φετινό χειμώνα.

Προσπαθήστε να φέρετε στο νου τα παιδικά σας χρόνια, τότε που γυρίζατε από το σχολείο με βαρύ κεφάλι, κομμάρες και κλεισμένη μύτη. Ο προσωπικός σας γιατρός, δηλαδή η πολυαγαπημένη σας μαμά, έκανε άμεσα δύο κινήσεις. Στο ένα χέρι κρατούσε το θερμόμετρο, ενώ με το άλλο, φάσκιωνε τα σκεπάσματα στο κρεβάτι για να παραμείνεις ζεστός.

Αν η κατάσταση δεν απαιτούσε πιο δραστικά μέτρα και μιλούσαμε απλά για ένα κρύωμα, πέραν από το «κήρυγμα» που ερχόταν αναπόφευκτα για το πώς γυρίζεις με τα φανελάκια, δεν φοράς το μπουφάν και δεν τρως καλά, το πιο δραστικό γιατρικό ήταν στην κατσαρόλα. Ω, ναι! Μια αχνιστή, λαχταριστή κοτόσουπα.

Για τους τυχερούς δε που κατάγονται από την εξοχή, αυτή η κατσαρόλα γέμιζε με κότα αλανιάρα, παχιά και «γριά» (ενδεχομένως) δίνοντας ακόμη πιο πλούσια γεύση στο πιάτο. Η κλασική κοτόσουπα είναι το πρώτο πιάτο που σκέφτεται κάθε Έλληνας, όταν αρχίζει να αισθάνεται μια ιωσούλα ή μια κλασική γρίπη να τον καταβάλει.

Η επιστήμη στηρίζει το γιατροσόφι της μαμάς
Κι αν πολλά από όσα γνωρίζουμε από τη λαϊκή παράδοση ίσως δεν εδράζονται στην επιστήμη, η σούπα και δη η κοτόσουπα αποτελεί γιατροσόφι που στηρίζεται απόλυτα στα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα πλούσιο μπολ με κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η ρινική συμφόρηση, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επιπλέον, η σούπα είναι ζεστή και καταπραϋντική, σημαντική πηγή ενυδάτωσης στην πιο κατάλληλη στιγμή.

Οι γιατροί σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η ενυδάτωση βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να αναρρώσει από το κρύωμα, ειδικά αν στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται και ο πονόλαιμος

Τέλος, το αλάτι, τα καρυκεύματα και τα όποια λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι σέλινο) προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντισταθμίζουν την φυσιολογική μερική απώλεια της γεύσης που έρχεται με ένα κρυολόγημα.

Υλικά

1 κοτόπουλο (1 1/2 κιλό)
2 μέτρια καρότα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
4-5 μπαχάρια
1 γλυκιά πιπεριά
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
Ελαιόλαδο
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το κοτόπουλο ολόκληρο ή κομμένο σε μεγάλα κομμάτια σε κατσαρόλα με νερό, 2 με 2 1/2 λίτρα. Προσθέτουμε ένα καρότο κομμένο σε κομμάτια, ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, μια σκελίδα σκόρδο, τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για τουλάχιστον 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα. Περνάμε τον ζωμό από σήτα να φύγουν κομμάτια και τα λαχανικά, τα οποία και πετάμε. Βάζουμε και πάλι τον ζωμό στην κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο καρότο σε φέτες, το τζίντζερ και τη μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Τέλος προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει 10-15 λεπτά, ώσπου να ψηθεί το ρύζι.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ 2 αυγά με το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια να αφρατέψουν καλά. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα κουταλάκι κορν φλάουρ για να πάρετε πιο χυλωμένο αποτέλεσμα.
  • Παίρνουμε από τον ζεστό ζωμό και προσθέτουμε με σταθερή ροή στο αυγολέμονο, χτυπώντας διαρκώς το μείγμα. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές να πάρει θερμοκρασία και γυρίζουμε το αυγολέμονο στην σούπα. Ανακινούμε την κατσαρόλα να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά.
  • Σερβίρουμε με κομμάτια ψαχνό από το κοτόπουλο ή με το κρέας χωριστά.

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.