Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών θα γίνεται στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι φετινές Πανελλαδικές, ωστόσο, έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες χρονιάς.

Από τις 5 βασικές αλλαγές, οι κυριότερες είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής -ενός συστήματος που εκτιμάται θα μειώσει τους αριθμούς των εισακτέων- και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας. Η προσοχή των υποψηφίων, ωστόσο, βρίσκεται ήδη εστιασμένη στην προετοιμασία της «τελευταίας στιγμής» και στη στιγμή που θα καθίσουν στην αίθουσα του εξεταστικού τους κέντρου.

«Οι τελευταίες μέρες κυλούν συνήθως δύσκολα, καθώς το άγχος και η αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων μεγαλώνει, όσο ο χρόνος για τις εξετάσεις λιγοστεύει. Το άγχος δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο» λέει στο iefimerida.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας (και διαχειριστής του stadiodromia.gr). Ο μεγάλος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη είναι τις ημέρες των εξετάσεων «από τις 9:00 έως τις 12:00 το πρωί να έχετε τη μέγιστη δυνατή πνευματική διαύγεια, ώστε να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση σε κάθε τρίωρο διαγώνισμα, που θα κρίνει την επιτυχία σας στη σχολή της προτίμησής σας».

Τι πρέπει να γίνει όμως ώστε οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών να βρεθούν σε αυτή τη θέση;

Πανελλαδικές: Τα 6 «κλειδιά» για τη σωστή προετοιμασία
Ο Στράτος Στρατηγάκης επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που βοηθούν στη διαχείριση του στρες και, επομένως, χτίζουν τα «θεμέλια» για μια καλή επίδοση στις Πανελλαδικές.

Ακολουθούν οι συμβουλές του κ. Στρατηγάκη για τα 6 «κλειδιά» που διασφαλίζουν τη σωστή προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις:

1. Οι Πανελλαδικές και ο ύπνος
Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, κατά το διάστημα των εξετάσεων, αλλά και κατά τις ημέρες που προηγούνται, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλίζεται ποιοτικός ύπνος. «Δεν θα βοηθήσει κάποιον υποψήφιο το να ξενυχτήσει το βράδυ πριν την εξέταση, προσπαθώντας να συγκεντρώσει το σύνολο της ύλης στο μυαλό του. Θα είναι τέτοια η πίεση και η εξάντληση την επόμενη μέρα, που δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο διαγώνισμα» τονίζει και προσθέτει:

«Είναι σα να πάρετε ένα δρομέα 100 μέτρων και, αφού τον βάλετε να τρέξει 2 “κατοστάρια”, να του πείτε μόλις τα τελειώσει: “τρέξε τώρα ακόμη ένα κατοστάρι για να σε χρονομετρήσω”. Πιστεύετε ότι ο δρομέας μας θα κάνει καλό χρόνο στο τρίτο στη σειρά “κατοστάρι”; Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι υποψήφιοι. Πιστεύουν ότι μετά από ξενύχτι θα έχουν καλή απόδοση; Δεν θα έχουν. Θα κάνουν κάποιο από τα κλασικά χαζολαθάκια, αριθμητικών πράξεων για παράδειγμα, και θα χάσουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν ότι θα κερδίσουν ξενυχτώντας στο διάβασμα». Ο
Η «συνταγή» που προτείνει ο Στράτος Στρατηγάκης είναι «αρκετός ύπνος, τουλάχιστον 7-8 ωρών, ώστε να είναι ξεκούραστοι. Και αν κάποιοι δεν μπορούν να χαλαρώσουν, λόγω στρες, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Καθίστε στο κρεβάτι σας και ξεκουραστείτε. Διαβάστε ένα άσχετο με τις εξετάσεις βιβλίο για να αλλάξετε θέμα. Προς Θεού όχι τηλεόραση ή κινητό. Μπορεί να πιστεύετε ότι ξεχνιέστε, αλλά σας κάνει το μυαλό κουρκούτι» λέει απευθυνόμενος στους υποψηφίους.

2. Τι χρειάζεται προσοχή στη διατροφή
Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας κατά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι η διατροφή. «Δεν είναι καιρός για πειράματα. Φάτε αυτά που συνήθως τρώτε τον υπόλοιπο καιρό, προσέχοντας το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ευχάριστα. Μην πίνετε πολλούς καφέδες ή άλλα τονωτικά αναψυκτικά, προσπαθώντας να “πουσάρετε” τον εαυτό σας για ν’ αντέξει πιο πολύ» σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης. «Όταν πιέζετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτή η στιγμή. Μπορεί να είναι στο μέσο των εξετάσεων. Δε χρειάζεται να τονίσω ότι δεν παίρνετε κανενός είδους χάπι που υπόσχεται πνευματική διαύγεια, εξαιρετική αντοχή στην κούραση και άλλα τέτοια πράγματα. Δεν είναι απαραίτητο να “ντοπαριστείτε” για να περάσετε στο Πανεπιστήμιο. Αφήστε που είναι επικίνδυνο για την υγεία σας» εξηγεί.

3. Ο «γρίφος» του διαβάσματος
Τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν είναι πράγματι αποδοτικό το διάβασμα τις ημέρες των εξετάσεων. «Σε αυτό το διάστημα, δηλαδή στις ημέρες των εξετάσεων, το διάβασμα πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα, τώρα την τελευταία στιγμή. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών, προσπαθώντας να “βουλώσεις τρύπες”, φέρνει πανικό και απογοήτευση. Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται γιατί, όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Απλά το άγχος τους έχει κυριεύσει και μπλοκάρει το μυαλό τους, δεν έχουν υπομονή να σκεφτούν απαιτώντας από τον εαυτό τους να ανακαλεί τις γνώσεις ακαριαία. Μία κλασική δήλωση υποψηφίων αυτές τις μέρες είναι: “Αν είχα 3 μέρες ακόμη θα προλάβαινα”. Δυστυχώς δεν τις έχεις και δεν μπορείς να διαβάζεις σαν τρελός για να τις αναπληρώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης.

4. Φάκελος «υγεία»: Ναι, υπάρχει ακόμα ο κορωνοϊός
Ο Στράτος Στρατηγάκης εφιστά την προσοχή των υποψηφίων των Πανελλαδικών και στο κομμάτι της υγείας. «Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ’ ότι τον υπόλοιπο καιρό. Η πανδημία είναι εδώ. Προσέξτε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους. Αν χάσετε εξαιτίας του ιού την εξέταση σε ένα μάθημα, θα χάσετε όλο το καλοκαίρι σας, διαβάζοντας για τις Επαναληπτικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Αυτές οι εξετάσεις έχουν πολύ δυσμενέστερους όρους και προσπαθήστε να τις αποφύγετε πάση θυσία» τονίζει και προσθέτει:

«Προσέξτε και τα απλά, πέρα από την πανδημία. Ένας μαθητής μου κάποια χρονιά, για να ξεσκάσει λίγο από το διάβασμα, πήγε για ένα “μπασκετάκι”. Είχε την ατυχία να γυρίσει με σπασμένο το δεξί του χέρι και να τρέχει για να δώσει προφορικά».

5. Η ψυχική υγεία -Τι να αποφύγετε
Εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα σε ό,τι αφορά τη ψυχική υγεία. «Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μαλώσετε με τους γονείς σας, να χωρίσετε με το ταίρι σας, να λογομαχήσετε με τους φίλους σας. Έχετε χρόνο για όλα αυτά μετά τις εξετάσεις. Αποφύγετε τώρα τις εντάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων» λέει ο κ. Στρατηγάκης.

«Να σκέφτεστε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή της ζωής σας. Θα ακολουθήσουν άλλες στιγμές πιο καθοριστικές. Να σκέφτεστε ότι κι αν δεν τα καταφέρετε τώρα, θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες, είτε μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων είτε πέρα από αυτές. Να θυμάστε ότι δεν οφείλετε ν’ αποδείξετε σε κανέναν τίποτα και δεν είναι ο σκοπός σας να ευχαριστήσετε τους άλλους. Απλά προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας. Η καλή ψυχολογική σας κατάστασή είναι τώρα το μεγαλύτερο όπλο σας στην προσπάθεια για την επιτυχία. Θυμηθείτε πόσες δηλώσεις ηττημένων προπονητών και αθλητών έχετε ακούσει να ρίχνουν το φταίξιμο στην “κακή ψυχολογία”» υπογραμμίζει.

6. Το «βαρίδι» του άγχους
Η κακή ψυχολογική προετοιμασία, επομένως, θα είναι το «εισιτήριο» ώστε να επικρατήσει το άγχος. «Από μόνη της η λέξη “άγχος” έχει την ιδιότητα όποτε προφέρεται να … σπέρνει τον πανικό. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής σας. Είναι επίσης αλήθεια ότι όταν μας κρίνει κάποιος άλλος πάντα έχουμε αγωνία. Φυσικό είναι. Το αντίθετο είναι πρόβλημα. Από την αγωνία και την ανησυχία όμως μέχρι το άγχος που παραλύει υπάρχει μεγάλη απόσταση. Τα περισσότερα λάθη, όμως, γίνονται μετά τις εξετάσεις στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια, χωρίς να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή χρήση των μορίων που τελικά θα συγκεντρώσετε. Να θυμάστε ότι η επιτυχία στη ζωή δεν κρίνεται τόσο από τις ικανότητες, όσο από τις επιλογές» λέει καταλήγοντας ο Στράτος Στρατηγάκης.

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι Μαθηματικός, Ερευνητής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.