Εξι νησιά έχουν «κοκκινίσει» από τις μετακινήσεις και το συγχρωτισμό του Πάσχα και για δέκα περιοχές χτυπά… καμπανάκι επιδημιολογικού συναγερμού, θυμίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, παρά την άρση του lockdown που σηματοδότησε η χθεσινή ημέρα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού.
Ικαρία, Κέρκυρα, Νάξος, Σκιάθος, Κάρπαθος, Πάτμος, Ορεστιάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Μυλοπόταμος Ρεθύμνου ανησυχούν ειδικούς και κυβέρνηση λόγω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών και παρόλο που συνολικά για τη χώρα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα όσον αφορά σε κρούσματα, νοσηλείες, διασωληνωμένους, θανάτους.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε χθες στην επιβάρυνση των νησιών επισημαίνοντας ότι είναι σαφές πως «οι νέοι πήγαν να επισκεφτούν το Πάσχα τους δικούς τους». Οι μολύνσεις στα «κόκκινα» νησιά αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών τα οποία και ρίχνουν τη μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 40 έτη. Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης προκύπτει ότι τα περιστατικά οφείλονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και συναθροίσεις. Σημειώνεται ότι επειδή πρόκειται ως επί το πλείστον για νέα και υγιή άτομα δεν παρατηρείται ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλειών.
Το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού σε ορισμένες εκ των παραπάνω περιοχών είναι σημαντικό -ενδεικτικά σε Κάρπαθο και Ικαρία η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 40% του πληθυσμού- δείχνει ότι ο εμβολιασμός ενώ παραμένει το ισχυρότερο «όπλο» δεν αρκεί σε αυτή τη φάση και χρειάζεται προσοχή και τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας. «Είναι άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα self test
Η ίδια επανέλαβε χθες ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ανήσυχα και επεσήμανε ότι η μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων θα αργήσει να φανεί, κάτι που μπορεί να οφείλεται στον αυξημένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων. Το σίγουρο είναι ότι τα self tests αποτελούν ένα ισχυρό «εργαλείο» που «σίγουρα μειώνουν τη διασπορά στην κοινότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Εως χθες το βράδυ είχαν διανεμηθεί περίπου δέκα εκατομμύρια οικιακά τεστ σε περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες. Στην ειδική πλατφόρμα έχουν δηλωθεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια self tests και έχουν επιβεβαιωθεί 14.172 θετικοί στον ιό, οι 1.400 τις τελευταίες δύο ημέρες. Πρόκειται για ασυμπτωματικούς πολίτες που εάν δεν υποβάλλονταν σε αυτοδιάγνωση θα μετέδιδαν τον ιό εντός του σπιτιού και της εργασίας τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, την εβδομάδα 3 με 9 Μαΐου το 26,6% των κρουσμάτων, δηλαδή ένα στα τέσσερα, εντοπίστηκαν χάρη στα self tests.
Η επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας κρίνεται σταθερά πτωτική και ο δείκτης Rt με βάση τους πιο σκληρούς και αξιόπιστους δείκτες έχει απομακρυνθεί από το 1 και υπολογίζεται σε 0,83. Την εβδομάδα που πέρασε το σύνολο των κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο την περασμένη οι έλεγχοι ήταν λιγότεροι εξαιτίας των αργιών. Οπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η εβδομάδα που πέρασε είχε μείωση σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, διάστημα με το οποίο μπορεί να γίνει σύγκριση. Οι νέες εισαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται και το ΕΣΥ συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια αποσυμπίεσης. Στις ΜΕΘ η πίεση συρρικνώθηκε περαιτέρω και οι ασθενείς μειώθηκαν κατά 8% την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη.
Ανοιξαν χθες αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι με την πρώτη ημέρα «απελευθέρωσης» να συνοδεύεται από έντονη κίνηση στις εθνικές οδούς και στις… πύλες εξόδου από το κλεινόν άστυ. Στα διόδια στις εξόδους της Αττικής παρατηρήθηκε έντονο μποτιλιάρισμα χθες από το μεσημέρι, ενώ Αθηναίοι κατέκλυσαν και το λιμάνι του Πειραιά για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Πολλοί, μάλιστα, είχαν… ξεχάσει την υποχρέωση για αρνητικό τεστ.
Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι από χθες ελεύθερες τόσο οδικώς όσο και με πλοίο και αεροπλάνο. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις γίνονται με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ (μοριακό, rapid ή self test) ή επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης, ή βεβαίωση ανάρρωσης δύο έως εννέα μηνών από τη λοίμωξη Covid-19. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τη Σαλαμίνα, την Εύβοια και τη Λευκάδα. Σε όλες τις χερσαίες μετακινήσεις, ειδικοί και κυβέρνηση απευθύνουν ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ πριν από μετάβαση σε άλλη περιοχή.
Από χθες, έχουν ανοίξει οι πτήσεις και οι ταξιδιώτες φτάνουν στη χώρα μας με συμπλήρωση PLF και πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό μοριακό τεστ έως 72 ωρών είτε βεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μηνών.
Χθες, Παρασκευή, τελείωσαν και τα SMS, άρθηκαν το click away και το click inside στο λιανεμπόριο ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00:30 και διαρκεί μέχρι τις 05:00 το πρωί. Παράλληλα, άνοιξαν τα μουσεία.
Τα επόμενα μέτρα έχουν ως εξής:
- Από τις 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
- Από Δευτέρα, 17 Μαΐου, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.
- Από τις 21 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.
- Στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για εκδηλώσεις και δεξιώσεις.
Τα νοσοκομεία
Σταδιακή επιστροφή στην… κανονικότητα σημαίνει και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στις 21/5 το «Θριάσιο» που αξιοποιείται ως νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία. Αντίστοιχα, στις 23/5 το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» κάνει την τελευταία του εφημερία για το ΕΣΥ και σταδιακά θα επανέλθει και το «Σισμανόγλειο» και για περιστατικά εκτός Covid. Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα, στα νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Γεννηματάς» και «Αττικόν» κλίνες που είχαν δεσμευτεί για Covid απελευθερώνονται για non Covid ασθενείς.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 9-12 μήνες, αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα δείχνουν κάλυψη από το εμβόλιο για τουλάχιστον έξι μήνες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού δεν πιστεύει ότι θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου