Aπό την αρχή της λήψης των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας η μάσκα αποτελούσε ένα αναγκαίο μεν, ένα ανυπόφορο μέτρο δε, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες που ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει, ενώ πλησιάζουμε το καλοκαίρι.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα μπάνια, ενώ έχουν αρχίσει να σημειώνονται θερμοκρασιακά ρεκόρ.

Εστίαση: Τραπεζάκια έξω μετά 6 μήνες – Πώς θα λειτουργούν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Οι πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία το φετινό καλοκαίρι, καθώς όλα δείχνουν πως κάποια από τα αυστηρά μέτρα θα αρχίζουν να χαλαρώνουν, δεδομένου ότι θα έχει επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται.

Όπως χαρακτηριστικά είπε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το φετινό καλοκαίρι «θα είναι διαφορετικό». 

«Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις» και σχολίασε ότι τα νεαρά άτομα «έχουν δίκιο. Δεν είναι εύκολο, όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλουν να βγουν».

«Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κοροναϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία» είπε η κ. Παγώνη.

Μεγαλύτερη ελευθερία στους εμβολιασμένους

«Το καλοκαίρι, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση για τον κοροναϊό».

Τι θα σημάνει το να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι μεγαλύτερη ελευθερία; «Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες». 

«Είναι λάθος όμως να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες και είναι νωρίς για τη χώρα μας για να χαλαρώσουν τα μέτρα όσοι εμβολιάζονται» συμπλήρωσε.

Ευνοϊκή περίοδος το καλοκαίρι

Όπως είχε δηλώσει και στο in.gr o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας».

Μπορεί ο ζεστός καιρός να είναι σύμμαχος μας για την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο όπως αποδείχτηκε και από τις εισηγήσεις των ειδικών, ένα ασφαλές Πάσχα θα προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για ένα καλοκαίρι χωρίς αυξημένα μέτρα ή πισωγυρίσματα.

Την στιγμή πάντως που το Πάσχα αποτελεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν την… κορυφή, ήδη οι προβλέψεις για το πως θα κάνουμε καλοκαίρι είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας το καλοκαίρι κατά 20%

Ειδικότερα ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζει πως οι πιθανότητες να έχουμε κάποια έξαρση του ιού το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά λίγες, καθώς όλα τα στοιχεία και οι υπολογισμοί συγκλίνουν στο γεγονός πως θα έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ενώ μέσω των εμβολιασμών θα χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Αυτή τη στιγμή το 27% το πληθυσμού έχει κάποιας μορφής ανοσία. Για να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ενδείξεις «ανοσίας της αγέλης» θα πρέπει το 50% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ενώ θα υπάρχει και ένα 10% που θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία», ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας επισημαίνοντας πως η ζέστη το καλοκαίρι είναι από μόνη της ένα πλεονέκτημα.

«Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αλλά και της μέχρι τώρα ανοσίας που υπάρχει υπολογίζουμε πως ο δείκτης Rt θα έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 20%.

Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός και άμεσα συνδεδεμένος με την ανοσία της αγέλης. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως ακόμη κι αν γίνονταν κατά 12,5% λιγότεροι εμβολιασμοί το καλοκαίρι, τότε θα είχαμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε εμβολιαστική κάλυψη με το χειμώνα.

Αυτό που εννοώ είναι πως το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας» και γιατί όχι τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να…  πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης επαναλαμβάνοντας πως το ισχυρότερος μας όπλο γι΄αυτό είναι σαφώς τα εμβόλια.

Καλό ανάχωμα

Επίσης, από πλευράς του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed