Η γυναίκα αγρότισσα «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή

«Η πρώτη μάχη για τη γυναίκα στη μετά Covid εποχή είναι η μάχη για την εργασία» τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στο διαδικτυακό συνέδριο του International Chamber of Commerce και της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα για την ισότητα των φύλων πως λόγω της πανδημικής κρίσης, όπως εκτιμάται, «χάνονται» 36 χρόνια στον δρόμο για την εξάλειψη των διαφορών.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός, ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα στην παγκόσμια ατζέντα σήμερα είναι ο ρόλος της γυναίκας στην μετά Covid εποχή, με το γυναικείο φύλο να είναι αυτό που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, καθώς:

  • Η πλειονότητα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αιχμής (υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής υποστήριξης) είναι γυναίκες, συνεπώς, έχουν βαρύτερο επαγγελματικό φορτίο και προφανώς αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.
  • Σε τομείς της οικονομίας που πλήττονται, μια γυναίκα έχει 1,8 περισσότερες πιθανότητες να χάσει την δουλειά της συγκριτικά με έναν άνδρα συνάδελφό της.
  • Τα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν αυξημένες υποχρεώσεις για τις γυναίκες καθώς είναι κυρίως αυτές που μέσα στο σπίτι επωμίζονται τις φροντίδες των παιδιών, πολλώ δε μάλλον τώρα που δεν πηγαίνουν σχολείο καθώς και των ηλικιωμένων ή και των ατόμων με αναπηρία.
  • Η ψυχολογική πίεση είναι έντονη λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η κατάθλιψη, οι εντάσεις μέσα στην οικογένεια και η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες.

 

 

«Η πανδημική κρίση ανέτρεψε πολλά απ’ όσα είχαν επιτευχθεί»

«Πριν την πανδημία, σύμφωνα με το World Economic Forum, υπολογιζόταν ότι θα χρειαζόταν άλλα 100 χρόνια (!) για την ισότητα των δύο φύλων. Τώρα θα χρειασθούν 135,6 χρόνια! Ακριβώς επειδή η πανδημική κρίση ανέτρεψε πολλά απ’ όσα είχαν επιτευχθεί» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι συνολικά της ανθρωπότητας, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου McKinsey εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να αντιστραφεί η κατάσταση, το 2030 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι μειωμένο κατά 1 τρις δολάρια ενώ αντίθετα, εάν ληφθούν γενναία μέτρα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμη και κατά 13 τρις δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας.

 

«Μεγάλο βήμα η βαρύτητα που δίνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας»

«Η πρώτη μάχη για τη γυναίκα στη μετά Covid εποχή είναι η μάχη για την εργασία» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, αναφέροντας πως στη χώρα μας, όπως επισημαίνεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη, το πρόβλημα με τη χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας εντοπίζεται κατά βάση στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων: «Στις γυναίκες, το ποσοστό ενεργού πληθυσμού το 2019 περιορίζεται σε 60,4% στην Ελλάδα, έναντι 68,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 67,9% στην ΕΕ, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη των χωρών ξεπερνώντας μόνο την Ιταλία και τη Ρουμανία, παράγοντας που μειώνει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά θεωρώ πως είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα η βαρύτητα που δίνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που αντανακλά τη γενικότερη πολιτική αντίληψη της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο, αλλά ας αναδείξουμε και τη θετική πλευρά: έχουμε πλέον την ωριμότητα να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να προωθούμε τις κατάλληλες πολιτικές. Ούσες και όντες ευθυγραμμισμένοι με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε.

 

Η γυναίκα αγρότισσα «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι η σημασία της γυναίκας και ειδικότερα της γυναίκας αγρότισσας είναι τεράστια για την κοινωνική συνοχή χαρακτηρίζοντας την «κλειδί» για την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και την δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε η ενθάρρυνση των γυναικών για συμμετοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2014-2023 όσο και κυρίως στα προγράμματα, που προβλέπονται από το Υπουργείο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πρωτεύουσας σημασίας στο σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed