Μπορούν οι πολίτες να κάνουν αλλαγή στο εμβόλιο; – Τι λέει ο φαρμακευτικός σύλλογος
Ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε την Τρίτη ότι πράγματι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.
«Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε πλέον να το πούμε, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο» είπε ο Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero,
Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός με τον οποίο το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλεί θρομβώσεις.
«Υπάρχει συσχέτιση, μένει όμως ακόμα να εξηγήσουμε πώς συμβαίνει αυτό» δήλωσε.
Και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ θα προβεί σε ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου τις τελευταίες ημέρες λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.
Αν και η συχνότητα θρόμβων μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να διαφέρει σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, η ανησυχία εντάθηκε από το γεγονός ότι ορισμένα περιστατικά θρόμβωσης συνδυάζονται με χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) -ένας άκρως ασυνήθιστος συνδυασμός, δεδομένου ότι τα αιμοπετάλια είναι οι παράγοντες που προκαλούν θρόμβωση.
Η σπάνια διαταραχή, η οποία οφείλεται σε εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει παρατηρηθεί και με τη χρήση της ηπαρίνης, ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στα νοσοκομεία ως αντιπηκτικό.
Στην Ελλάδα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει καταγραφεί μετά τη χορήγηση 346.000 δόσεων, ανέφερε την Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς περιλαμβάνονται στις χώρες που πάγωσαν προληπτικά τη χρήση του εμβολίου σε μη ηλικιωμένους, καθώς πολλά από τα ύποπτα κρούσματα καταγράφηκαν σε μεσήλικες γυναίκες.
Όπως είχε ανακοινώσει πάντως ο ΕΜΑ την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για το εάν η ηλικία ή το φύλο είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου.
Ο ΕΜΑ επέμεινε επίσης στην τελευταία ανακοίνωσή του, ότι, ακόμα κι αν υφίσταται αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Astra και τις θρομβώσεις, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.
Μπορούν οι πολίτες να κάνουν αλλαγή στο εμβόλιο; – Τι λέει ο φαρμακευτικός σύλλογος
Με μία σχετική δυσπιστία αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολίτες το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, μετά από περιστατικά θρομβώσεων, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τις τελευταίες ημέρες, γίνεται προσπάθεια από πολίτες να αντικαταστήσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό, το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα με εμβόλιο άλλης εταιρείας.
Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν υπάρχει η δυνατότητα στο σύστημα για τροποποίηση σκευάσματος.
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό covid-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου και καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.
«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Επομένως και προστίθεται πως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.
Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Καμία ανησυχία για το εμβόλιο
Για την ανησυχία που έχουν προκαλέσει κάποια επεισόδια θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε, μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
“Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι 1 στις 346.000” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. “Όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι έχει και το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί υπέρ της ασφάλειάς του” πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια για τον κοροναϊό αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από όλους τους οργανισμούς. “Έχει αποδειχθεί ότι όλα τους είναι ασφαλή και απολύτως αποτελεσματικά” τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν θα χρειαστεί επαναληπτικό ή τρίτο εμβόλιο το φθινόπωρο, καθώς τα αποτελέσματα από έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Εξήγησε δε ότι όσοι έτυχε να νοσήσουν, παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί, έφεραν πολύ χαμηλό ιικό φορτίου.
Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας, απάντησε ότι οι εταιρίες έχουν επιβεβαιώσει παραδόσεις για τον Μάη και τον Ιούνιο, ενώ πλέον μπαίνει στο “παιχνίδι” και η Johnson & Johnson, ήδη από το τέλος Απριλίου, με λίγες μόνο δόσεις.
“Αναμένονται στην Ελλάδα 300.000 εμβόλια της Johnson & Johnson τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο” έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όσο για τα self test, τα χαρακτήρισε ένα σημαντικό, βοηθητικό εργαλείο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. “Βοηθούν να εντοπίσουμε κρούσματα και να περιορίσουμε την πανδημία. Είναι απλό και δεν θα δυσκολευτούν οι πολίτες” κατέληξε.
in