Πειθαρχία, εφαρμογή εντολών και υλοποίηση στόχων. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα εφόδια που απέκτησε ο κ. Δημήτρης Δερπάνης στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό και τον βοήθησαν και στη μετέπειτα πορεία του, όταν δηλαδή αποφάσισε να παραιτηθεί από συνταγματάρχης για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον στίβο της πιστοποίησης και εκπαίδευσης μέσω του D Group. «Κατάγομαι από την Αβδέλλα, ένα γραφικό βλαχοχώρι των Γρεβενών, και μεγάλωσα στη Λάρισα, σε μια πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια βιοπαλαιστών. Σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια οι επιλογές που είχα ήταν ελάχιστες. Η εισαγωγή στη Σχολή των Ευελπίδων ήταν η καλύτερη από τις διαθέσιμες προοπτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «businessstories», σημειώνοντας πως η αποστράτευσή του τον οδήγησε στη λεωφόρο της εκπαίδευσης.
Ερωτηθείς για την αλλαγή στην καριέρα του, μια και δεν είναι σύνηθες -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- κάποιος να απαρνιέται τον δημόσιο για τον ιδιωτικό τομέα, και δη αυτόν της εκπαίδευσης, ο ίδιος απαντά: «Εκτός από τη Σχολή των Ευελπίδων, απέκτησα δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό πτυχίο σε κρατικά πανεπιστήμια. Εχοντας, λοιπόν, γνωρίσει τη δημόσια ανώτατη παιδεία αποφάσισα ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ο χώρος όπου μπορώ να κάνω πράξη το όραμά μου: έναν όμιλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης που θα είναι leader στον κλάδο. Με πρωτοποριακές ιδέες, έγκυρα πτυχία και πιστοποιητικά γνώσεων και δεξιοτήτων που θα λειτουργούν ως κλειδιά για την επαγγελματική σταδιοδρομία του κάθε σπουδαστή».
Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα και ο D Group Το πρώτο του βήμα στο επιχειρείν γίνεται με τη Unicert, αντικείμενο της οποίας ήταν η πιστοποίηση, συμβουλευτική και εκπαιδευτική κατάρτιση τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. «Μετά την πολύτιμη εμπειρία της Unicert, της οποίας ήμουν συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος από το 2015 μέχρι και πριν από λίγους μήνες, αποφάσισα να δημιουργήσω τον DGroup. Ο νέος όμιλος ξεκινά με την εμπειρία, τη γνώση και το όραμα για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο εξωστρεφές.
Η Ucert, η UnicertCollege, η UnicertStudies, η UnicertAcademy Cyprus, το ΙΙΕΚ Unicert και, τέλος, το καμάρι μας, η Ανωτέρα Σχολή Υποκριτικής “Τεχνών Εκατό”, είναι τα επιχειρηματικά σχήματα που με πολύ κόπο και δουλειά μεγαλώνουν και στοχεύουν στην κορυφή», σχολιάζει ο κ. Δερπάνης.
Οπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα του ομίλου, «ο D Group δημιουργήθηκε από ανθρώπους με όραμα, αρχές, αξίες, αλλά και με πλούσια εμπειρία, ικανούς να σταθούν αρωγοί στους νέους, αλλά και τους λιγότερο νέους. Αυτούς που αναζητούν τα απαραίτητα εφόδια για να χαράξουν το μέλλον τους. Αυτούς που θέλουν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Να εργαστούν στην επιστήμη που τους γοήτευσε. Να ασκήσουν την τέχνη που τους εμπνέει. Να πιστοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους».
Οι δραστηριότητες του Ομίλου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης D Group γίνονται σε δύο campus, συνολικού εμβαδού 3.500 τ.μ. Το πρώτο βρίσκεται στο νέο κτίριο της οδού Ρεθύμνου 1Α, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το δεύτερο λειτουργεί στο ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας 98-100, στην πλατεία Κάνιγγος.
Οσον αφορά τη Σχολή Υποκριτικής «Τεχνών Εκατό», το… ρόστερ της μετρά πολλά μεγάλα ονόματα, με επικεφαλής τον Λάκη Λαζόπουλο.
«Σε έναν χώρο, όπως αυτόν της εκπαίδευσης, που χαρακτηρίζεται από πληθωριστικά φαινόμενα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς κανόνες και όπου ο ένας αντιγράφει τον άλλον, αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις είναι η καινοτομία και η πρωτοτυπία, σε συνδυασμό με τις αξίες και την ποιότητα. Ο σπουδαστής θα ψάξει να βρει τι προσφέρει ο κάθε φορέας και επιλέγει αυτόν που του δίνει το κάτι παραπάνω. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν έχει όριο», σημειώνει ο κ. Δερπάνης.
«Να σπάσουμε τα στερεότυπα στην Παιδεία»
Αυστηροί κανόνες ποιοτικών σπουδών, αξιολόγηση και ανταγωνισμός. Αυτό είναι, σύμφωνα με τον κ. Δερπάνη, το τρίπτυχο που θα επιτρέψει στα ελληνικά πτυχία να γίνουν από τα καλύτερα της Ευρώπης. «Δυστυχώς, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου της τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι οι αγκυλώσεις από το αναχρονιστικό στερεότυπο ότι η ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι μόνο κρατική. Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις διστάζουν να ανοίξουν το κεφάλαιο “ιδιωτικά πανεπιστήμια”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να… φυγαδεύονται κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρο, Ιταλία και ένα σωρό άλλες χώρες», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του D Group και συνεχίζει: «Το πλέον οξύμωρο είναι ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό, που υπεραμύνεται των κρατικών πανεπιστημίων, διδάσκει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια από την Κύπρο μέχρι το Ντουμπάι! Κι όμως, έχουμε τη γνώση, έχουμε τους καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχουμε φοιτητές που αριστεύουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα και να θεσμοθετήσουμε τη βέλτιστη λύση».
Ο ίδιος, πάντως, φέρεται να έχει πολλά σχέδια και ιδέες για το μέλλον. «Μετά την Κύπρο, σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε νέες αγορές, με νέα προϊόντα και πρωτοποριακές υπηρεσίες. Για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Με δυο λόγια, στοχεύουμε να γίνει ο D Group και οι εταιρίες του leaders στο αντικείμενό τους. Η Ucert και η Aκαδημία “Τεχνών Εκατό” δείχνουν τον δρόμο που ακολουθούμε», καταλήγει.