Οι τρεις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων

Δύσκολο είναι το παζλ της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, καθώς η αισιοδοξία που διείπε τους λοιμωξιολόγους τις προηγούμενες μέρες με τη συνεχή πτώση των κρουσμάτων, φαίνεται πως εξανεμίστηκε τόσο από τον σημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων όσο και από την επιμονή κρίσιμων δεικτών σε υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη.

Σε αυτό το κλίμα, επεισοδιακή αποδείχτηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, καθώς τα μέλη της, όχι απλώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, αλλά δεν κατέληξαν ούτε καν σε δυο προτάσεις, τις οποίες θα έθεταν σε ψηφοφορία.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα σχολεία άμεσα, μετά την εορτή δηλαδή των Φώτων. Ωστόσο υπήρξε έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων, με μια μερίδα εξ αυτών να παίρνει αποστάσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ακόμη, εκφράστηκε ο προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών.

Επιπροσθέτως, η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Συνεπώς, προς το παρόν δεν μπορεί να προδικαστεί η τελική απόφαση των ειδικών.

Πλέον, η Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της με το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου, στο «παρά πέντε» δηλαδή του ενδεχόμενου ανοίγματος και με τα κρούσματα να μη λένε να μειωθούν σε επίπεδα που προσδοκούν οι ειδικοί για να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Οι τρεις προτάσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Αυτή η ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν και μεμονωμένες φωνές που τάχθηκαν υπέρ του οριζοντίου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, που είναι και Δευτέρα, δίνοντας έτσι μερικές μέρες ακόμη ξεκούρασης στους μαθητές. 

Αρκετά δημοφιλές είναι και το σενάριο να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τους λοιμωξιολόγους αυτούς προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη

Τέλος, υπάρχει μια ομάδα που πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους τάσσεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος στις 20 Ιανουαρίου, όταν και αναμένει ότι θα έχει εξομαλυνθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Πάντως, σχεδόν οι μισοί λοιμωξιολόγοι ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα και για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

Τι είπαν Μαγιορκίνης –  Παπαευαγγέλου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν». 

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» το άνοιγμα των σχολείων, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον, η καθηγήτρια σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί αποτελούν σημαντικούς λειτουργούς. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «θα εμβολιαστούν σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της επιτροπής εμβολιασμών. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνω των 70 ετών και άτομα με σοβαρά νοσήματα».

Σημειώνεται πως το πρωί της Δευτέρας, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Α. Λινού, εκτίμησε πως τα σχολεία «πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά με ασφάλεια. Το υπουργείο πρέπει να φτιάξει έναν μηχανισμό για να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια και για τους εργαζόμενους. Πιστεύω πως μετά τους υγειονομικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον οι του υψηλού κινδύνου».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.