«Στρατηγοί» εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο του πολέμου, επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, γράφοντας και σβήνοντας εξαγγελίες και σχέδια για την άρση του lockdown. Μακριά από το πεδίο της μάχης, που παίρνει κάθε μέρα τις ζωές 100 και βάλε ανθρώπων, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί όπου δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το θανατικό θα σταματήσει σύντομα αφού όλες οι άμυνες δείχνουν να καταρρέουν. Στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο πόλεμος έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό και τις ψυχές του κόσμου.

Λίγο αν αφουγκράζονταν τον σφυγμό στα βόρεια σύνορα, τον παλμό και την αγωνία της μάχης για επιβίωση, και καταλάβαιναν ότι κάθε μέρα πάνω από 100 οικογένειες χάνουν έναν άνθρωπό τους, άνθρωπο που δεν πρόφτασαν να δουν, να ασπαστούν και να αποχαιρετήσουν θα είχαν μεγαλύτερη συστολή, όσοι ελαφρά τη καρδία ανυπομονούν για την άρση του lockdown. Και δεν θα μαδούσαν την μαργαρίτα για το αν θα αρθεί τώρα το lockdown, αύριο, ή αν θα αρθεί και θα ξαναεπιβληθεί.

Επιστήμονες όμως βλέπουν και ξέρουν την κατάσταση. Βλέπουν γιατρούς να λυγίζουν, ασθενείς με ιό δίπλα σε ασθενείς που χαρακτηρίζονται παθολογικά περιστατικά. Συναδέλφους τους που σήμερα ήταν στη μάχη και την επομένη σπίτι τους, σε καραντίνα, επιμολυσμένοι, ή σε κάποιο κρεβάτι του ίδιου νοσοκομείου, ασθενείς και αυτοί.

Τα κρούσματα δεν υποχωρούν όπως πολλοί περίμεναν. Και προειδοποιούν αυτοί που βλέπουν και ξέρουν ότι η άρση του απαγορευτικού θα ανοίξει τον ασκό του αιόλου. «Δεν έχουμε αντισώματα», τονίζουν.

Το Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 121 και διασωληνώθηκαν 606 άνθρωποι, όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά σε οποιονδήποτε χώρο νοσοκομείου μπορεί να χωρέσει ένα κρεβάτι και να φτάσει ο σωλήνας του οξυγόνου. Από τα Τέμπη και πάνω, σε μία κλωστή κρέμονται όλα. Αυτοί οι άνθρωποι και άλλοι πολλοί περισσότεροι που ο ιός θα τους διαλέξει από τους 100.000 ανθρώπους αυτής της χώρας που έχει προσβάλει, έχουν διορία  λίγες ώρες να βγουν νικητές αλλιώς τη θέση τους θα πάρει άλλος, με την ελπίδα να σταθεί πιο τυχερός.

Κανείς δεν χωράει πια στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας. Ψάχνουν κρεβάτι για έναν 58χρονο από τα Γρεβενά, επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, υπεράνθρωποι οι γιατροί ανέκοψαν το δηλητήριο του ιού, τον έβαλαν σε ΜΑΦ, έψαξαν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Τίποτα δεν βρέθηκε. Περιστατικά από τη Δυτική Μακεδονία πάνε σε Ιωάννινα και Πάτρα, περιστατικά από τη Θεσσαλία φτάνουν προς τον Πύργο, περιστατικά από τη Δράμα αρχίζουν να έρχονται προς την Αθήνα, και αυτό πιέζει ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας στην Αττική.

Όχι σε άρση της καραντίνας πριν τις 21 Δεκεμβρίου

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Επιπλέον, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων,  τα οποία δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

«Δεν το διανοούμαι»

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας αποδίδοντας τη σε αρκετούς λόγους όπως η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Δεν έχουν αντισώματα οι Έλληνες

Παράλληλα, σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κοροναϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.

«Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» είπε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου».

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στις 100.000.

«Πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι»

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

«Δεν μειώνονται τα κρούσματα όπως αναμέναμε»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέσχτηκε ότι «δυστυχώς η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αυξάνονται. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες δομές» σημείωσε.
Κοροναϊός : Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον ιό και πήρε εξιτήριο

Ακόμη, ανέφερε πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει κρίσιμη. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 4.500, με τους περισσότερους από το 1/4 νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη.

«Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» κατέστησε σαφές το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αν και, όπως υπογράμμισε, «αναμένουμε μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Στο 88% η πληρότητα των ΜΕΘ

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια αυτή τη στιγμή η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88%, ενώ το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και 200 άτομα να διασωληνωθούν.

«Όλοι γνωρίζετε για την πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 88%, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένουμε 250 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ περίπου 1.600 θα χρειαστεί να νοσηλευτούν» τόνισε, ενώ για τους θανάτους από κοροναϊό, συμπλήρωσε: «Οι απώλειες αυξάνονται. Έχουμε 85 νεκρούς μέσο όρο την ημέρα. Αν και παρατηρείται σαφής μείωση των κρουσμάτων, αναμένουμε συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ».

Σχεδιάζουν επανεκκίνηση της οικονομίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά και την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown κατά μία εβδομάδα, με την εστίαση να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά ερωτηματικά. Κοροναϊός : Περισσότεροι από 400.000 νεκροί στην Ευρώπη

Στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου παράταση για ακόμη μια εβδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός της επόμενης εβδομάδας όπου το τοπίο σχετικά με την πορεία της πανδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρο. Τις οριστικές αποφάσεις θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών, καθώς και στους διασωληνωμένους.

Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι πιθανά, με το επικρατέστερο να θέλει το «απαγορευτικό» να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Αυτό που αποτελεί πάντως τον πιο δύσκολο γρίφο είναι το άνοιγμα της εστίασης. Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών. Αποκάλυψη MEGA : Χριστούγεννα με κλειστά εστιατόρια το επικρατέστερο σενάριο

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed